Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 февруари 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Кредит от милион и 500 хиляди лева ще ползва Община Видин за реставрация на синагогата, която е втората по големина в страната. Възстановяването на сградата и превръщането ѝ в културен център ще се финансира по Оперативна програма "Региони в растеж". 8 275 000 лева ще е безвъзмездното финансиране. Участието на Общината ще се финансира с безлихвен кредит от "Регионалния фонд за градско развитие" и заем от банка, каза кметът Огнян Ценков. 


В сравнение с предходния месец- декември 2018 година- в показателя на равнище на безработицата във Видинско се отчита ръст с 0.25 пункта. В края на годината безработицата в област Видин е 15.20 %.


При изключително голям интерес премина организирания във Видин кариерен форум "Реализирай се с Европейския съюз". На него се срещнаха представители на бизнеса, работодатели и търсещи работа. "Ние искаме да живеем по-добре, само че, за да живеем по-добре трябва да инвестираме в модерно образование, в иновации", каза Огнян Златев- ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. В рамките на събитието около 300 безплатни консултации получиха безработни за възможностите за реализация на пазара на труда чрез европейски мрежи за обмен на кадри /EURES, Enterprise Europe Network/, както и свободни работни места в сферата на шивашката и хранително-вкусовата промишленост, туризма.


В област Монтана няма регистриран случай на болен от морбили. Над 300 ваксини срещу заболяването са предоставени на личните лекари в региона.


Брошури “Любов без последствия” не са раздавани на учениците в област Монтана. Листовки са получили изследвалите се за СПИН на 1 декември. През ноември миналата година Регионалната здравна инспекция в Монтана е получила 200 брошури “Любов без последствия”, съобщи директорката д-р Елена Борисова.


Седем месеца отсрочка за подмяната на касовите апарати ще бъде въведена за част от бизнеса. Това стана ясно след среща на предприемачи с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Фирмите, които използват софтуер за управление на продажбите си, ще трябва да го подменят до 30 септември, каза Вилхелм Павлов- собственик на сервиз за поддръжка на касови апарати във Видин.


В края на март врачанският Районен съд ще заседава по дело, заведено срещу бившия кмет на Галиче Ценко Чоков. Процесът е образуван заради обвинение в документна измама.


Във Враца продължават проверките, свързани с изпълнението на общинските наредби. В присъствието на представители на Районното управление на полицията, експертите от звено „Инспекторат“ към местната администрация, са съставили два акта на хора, които на булевард „Втори юни“ са разлепвали на нерегламентирани за целта места рекламни материали.

Предложение за издаване на указ за награждаване на Владимир Зарев с орден "Стара планина"- първа степен е отправило правителството към Президента на Република България Румен Радев. Орденът ще бъде връчен за изключително големите заслуги на писателя в областта на културата и изкуството. 


Тържествена церемония постави началото на основен ремонт на ОДЗ „Акад. Стефан Младенов“ във видинското село Ново село. Средствата за ремонта, в размер на над 510 хиляди лева с ДДС, са от фонд „Земеделие“.


Изложба на картички, мартеници и пролетни пана под наслов "Баба Марта бързала-мартеници вързала" зарадва деца и възрастни в Лом. Експозицията е подредена в галерия „Поломие”.


Традиционният концерт на училището по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин, посветен на националния празник на България 3 март, започва от 18 часа в залата на Симфониетата. 


Известни изпълнители правят благотворителен концерт за Радоцвята Димитрова от Мездра. 38-годишната жена се нуждае от скъпоструващо лечение в чужбина. Тя е с диагноза остра миелоидна левкемия и има нужда от трансплантация на стволови клетки.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00