Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще оцелее ли пшеницата?

Снимка: Маргарита Костова


Сериозни проблеми виждат земеделците в развитието на пшеницата. Притесненията им в началото на пролетта са, че посевите няма да успеят да укрепнат. Възможно ли е обстоятелствата да се променят и какво е необходимо да направят стопаните, за да си гарантират прилични добиви? По тези въпроси потърсих мнението на  Маргарита Костова- агроном по растителна защита и консултант по листно хранене към "Екофол". Питам я ще има ли пшеница тази година?

"Категорично ще има. Културата пшеница е оцелявала цели 25 хиляди години, ще оцелее и тази. Но въпросът по-скоро е какъв доби ще даде, а това зависи от грижите."

Липсата на баланс между коренова и вегетативна система и опасността от непълноценно братене- това са основните проблеми в развитието на есенните посеви. Пролетта на 2019-та година започва със слабо развити растения, за които стимулирането е задължително.


"Пропуснато е нормалното есенно развитие - по правило то е около 80 дни. Пшеницата премина ранните фази от растежа си под снега. В резултатът наблюдаваме изостанало развитие и задържано братене. Много земеделци след затопляне на времето виждат зеленеещи се посеви и това дава надежда - това е вярно, но така трябваше да изглеждат полетата на 1 ноември, а не на 1 март"-
каза Маргарита Костова.

На помощ идват специализираните  биостимулатори, които  ще събудят  растежа и развитието, ще помогнат на растенията да наваксат пропуснатото време за развитие, а на стопаните да имат прилични добиви. Положението е извънредно и трябва да се вземат извънредни мерки, при първа възможност и при достигане на посевите на фаза 3-ти лист, трябва да се вкара стимулатор:

"Ранното стимулиране на посевите трябва да се приложи веднага след старта на вегетацията и при първа възможност за влизане в полето. Нашата препоръка е да се действа максимално бързо и да не се чака задължително приложението да се съчетае с пестициди, защото вече може и да е късно да се повлияе на братенето. Предварителното биостимулиране е добре да се проведе при първи признаци на вегетация, а те настъпват пи среднодневни температури около 10 градуса - тогава биостимулаторът се усвоява за около 4 часа, активира се метаболизма и ефектът се проявява след около 5-6 дни, а положителният ефект върху развитието на пшеницата се запазва и в случаите когато след топлите дни завали сняг или настъпи рязко понижаване на температурите. Крайния резултат винаги е гарантиран - подобрено вкореняване, активирано братене и ускорено усвояване на внесените в почвата торове. Проблемите при пшеницата са сериозни, но стопаните трябва да се доверят на опита на специалистите"- призова Маргарита Костова, агроном по растителна защита и консултант по листно хранене.Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30