Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полиция и прокуратура предотвратиха тежко криминално престъпление във Видин (видео+снимки)

Два квартала - "Гео Милев" и "Панония", са били застрашени

6
Снимка: Анжела Каменова

Тежко криминално престъпление, което би нанесло значителни материални щети и дори жертви, са предотвратили от полицията и прокуратурата във Видин. Това стана ясно на брифинг на директора на Областната дирекция на МВР- Видин старши комисар Петър Коцин, заместник окръжния прокурор Владимир Влашев и административния ръководител на Районна прокуратура Ваня Ненкова. 



Изнесена бе информация за задържането на двама души при опит да бъде възпламенена цистерна с 5 тона бензин, намираща се на територията на Граничното полицейско управление (ГПУ) във Видин, в близост до бензиностанция и два жилищни квартала. Към момента няма яснота за мотива на престъплението. 



Подробностите по случая изнесе старши комисар Петър Коцин:



Снимка: ОДМВР-Видин"В Областна дирекция Видин, в миналия вторник- на 26-ти февруари, се получи оперативна информация, че две лица подготвят тежко криминално престъпление на територията на Областна дирекция Видин. Беше създадена необходимата организация, съответно изготвени необходимите планове. Лицата бяха засечени вечерта на входа на Видин от наши секретни постове, които бяха разположени в по-голямата част на града, т.к. в настоящия момент нямахме необходимата информация точно къде ще бъде извършено престъплението. Установихме жилище, в което те се настаниха. Свалиха достатъчно количество вода и храна, за да могат да останат там известно време, в рамките на, да речем, два-три-четири дни, докато, да речем отшуми това, което са замислили и да могат след това безпроблемно да се изтеглят. Сутринта, в сряда, на 27-ми, около 4 часа и 5-6 минути, лицата напуснаха жилището като всяко лице носеше на гърба си по една раница и съответно носеха и един тъмен сак. Насочиха се към сградата на ГПУ, стигнаха до оградата, която е откъм булеварда срещу бензиностанцията. Едно от лицата прескочи оградата на ГПУ-то. В този момент, в който вече беше вътре на територията на ГПУ-то, другото лице забелязва колегите, които са разположени в близост повиква обратно лицето и двамата успяват да се изтеглят в междублоковото пространство със съответните сакове и раници, които носеха. Малко след това лицата са задържани. Оказва се, че в раницата и сака се намират 10-литрови бутилки с петролен продукт - бензин. А за бутилката е прикрепено пликче с химическо вещество, посредством тиксо, няма да уточнявам нарочно какво е веществото, което вещество, при инжектиране на друго химическо вещество, се получава горене и на практика тая бутилка експлодира като бомба. Уточнявам, че мястото, на което прескачат оградата в ГПУ-то, е в непосредствена близост до ГСМ с варел с дизелово гориво, 10-тонна цистерна, в която към момента са се намирали около 5 тона дизелово гориво. В близост има втора цистерна с бензин, а от другата страна на пътя се намира и самата бензиностанция. Така че, можете да си представите, ако беше се случило това, което беше замислено, какви щеше да са щетите. На територията на ГПУ-то към момента е изчислено, че имуществото, което се е намирало и щеше да бъде предмет на посегателство и опожарено, е над 4 млн. и половина лева."



Два квартала в близост- "Гео Милев" и "Панония", са били застрашени, първите блокове са съответно на 50 и 100 метра от цистерната в Граничното поделение и от близката бензиностанция. 



Снимка: ОДМВР-ВидинЗадържаните са на около 25 и 42 години, живеят на територията на София. Родом са от ломския край. Неосъждани са и без криминални регистрации. Жилището, в което са се настанили, е на техен познат. То е ползвано и друг път, са установили разследващите. В жилището са намерени бутилка с бензин и газов пистолет, който е преправен на боен.



"Престъплението не може да се квалифицира като терористичен акт“ - каза зам. окръжен прокурор Владимир Влашев и допълни:


"Това, с което разполагаме, е бензин, който, ако беше оставен в близост до цистерната в Граничното поделение и беше запален,  щеше да възпламени и другите цистерни, включително и най-вероятно и цистерните в бензиностанцията, която отстои на 50 метра буквално, точно измерено от цистерната на граничното поделение."



На задържаните е повдигнато обвинение за приготовление за палеж. Разследването продължава, работи се по всички версии, но засега не е установена връзка между палежа на колата на граничен полицай и настоящия опит за палеж. 


Видео на Светослав Цветанов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18

Община Мездра е в стабилно финансово състояние

Общински съвет (ОбС) - Мездра прие информацията за текущото изпълнение на бюджета на Община Мездра за първото полугодие на тази година по прихода и разхода в размер на 18 663 465 лв. Решението беше взето на юлската сесия на местния парламент.  Със същото решение бяха приети още няколко информации: за състоянието на общинския дълг, за..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

Задържаха фалшиви парфюми на Дунав мост 2

Над 7400 фалшиви парфюми задържаха на Дунав мост 2 при Видин, съобщават от Агенция "Митници".  Стоката е открита след извършена проверка на изходящ от страната товарен автомобил, управляван от български гражданин, пътуващ за Австрия и Германия. Водачът е представил документи за стоката в товарния отсек. При извършените контролни действия в пет от..

публикувано на 26.07.24 в 13:20