Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметрови шофьори във Видин: Не се чувстваме в безопасност

Снимка: БГНЕС

На всеки от нас му се е налагало да използва услугите на такси. Някои клиенти, обаче, не са толкова добронамерени, като други и често възникват конфликти с неприятни последствия. Не са малко и случаите на кражби на оборота на таксито, а миналата седмица в Разград бе убит таксиметров шофьор, вероятно именно с такъв мотив. 


Във Видин водачите на таксита, също като своите колеги от цяла България, работят под сериозен стрес и се страхуват от недоброжелателни клиенти. За да си шофьор на такси, трябва да си и добър психолог, посочи таксиметровият шофьор от Видин Цветан Станков:


"Ако се чувстваш сигурен, това означава винаги да си имаш проблеми. Трябва да можеш да си преценяваш клиентите, просто не ги взимаш, които ги смяташ за рискови. Вечерно време с кръчмите има проблеми, дневните смени с малцинствата. По-добре да загубиш пари, отколкото да си създаваш излишни грижи. За мен това с паник бутона не работи."


Наташа кара такси, с малки прекъсвания, вече над 10 години:


"Не се чувстваме сигурни, ще се радвам, ако се направи нещо по въпроса. Когато възникне проблем, се свързваме с радиостанцията. Сигнализираме на колегите и диспечерката, зависи от случая. Имала съм случаи, колегите винаги се отзовават на помощ за неплащане, редовно се случва. Имам апел към клиентите да не ни подиграват. Ако са в затруднено положение, аз съм склонна да дойда и да ги закарам, но не да дойде и да го закарам и след това да тръгне като хулиган. Ако има видеонаблюдение, ще се увеличи сигурността ни, паник бутон няма в нашия град."



"Не трябва да си конфликтен човек, трябва да уважаваш хората, човек да се чувства добре около теб. Опасно е ако попаднеш на ненормален човек, с всички нормални хора би трябвало да се разберем много добре. С цената на компромиси намирам обща приказка. Шофьора трябва да е търпелив и да избягва конфликтни ситуации", разказа Светли, таксиметров водач от Видин:



"Няма никаква гаранция, ние не сме защитени от никъде, возим пияни, наркомани. Наскоро имаше случай с колега- биха го и му взеха парите и то през деня. При проблем, чрез станцията се свързвам с колеги за помощ. В квартал "Нов път" някои не плащат, слизат и бягат."



От браншовата камара на таксиметровите шофьори искат задължително въвеждане на видеорегистратори и директно свързване на паник бутони с телефон 112. Ако се въведе такава регулация, то тя трябва да е за сметка на превозвачите. Дали и кога ще се въведат мерките няма яснота, но едно е ясно, хората, упражняващи професията ще продължават да са изложени на рискове. Единственото, на което могат да разчитат, при възникване на екстремна ситуация, са радиостанцията и колегите си. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28