Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Осмото чудо" - спектакъл, който ни прави малко повече българи

Снимка: Йорданка Герасимова



Едва ли има човек, който да не е убеден, че от българския фолклор по-хубаво няма! В него има песни, които ни развеселяват и такива, които карат сърцето ни да заплаче. Има танци, които го карат да заиграе, има красота, която ни оставя безмълвни, и ни кара да гледаме, да слушаме, и да не можем да си поемем дъх.

Така преди дни, без дъх останаха повече от 4 хиляди души в зала 1 на НДК, които гледаха спектакъла "Осмото чудо"- четвъртият грандиозен спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл "Българе", създаден през 2016 година- след "Това е България", "България през вековете" и "Албена".

Уникалността на "Осмото чудо" е в умелото съчетание от филм и игра. Водач в "пътешествието" из света на българския фолклор, е ирландският журналист Джеймс Баучер- приятел на България, изигран от актьора Бен Крос, който увлекателно разкрива в седем сценични картини най-красивото от непресъхващия извор на седемте фолклорни области у нас. В спектакъла е отредено подобаващо място и на Северозапада- музиката за северняшката картина е написана от дългогодишния художествен ръководител на видинския ансамбъл "Дунав"- покойния Генчо Генчев.

Интригуващ, завладяващ, зареждащ- това е "Осмото чудо"- в него виждаме и чуваме песни, танци и обичаи от седемте фолклорни области на България. В него виждаме и отношението на чужденците към българското фолклорно богатство. Един спектакъл, след който всички ставаме малко повече българи. Повече от два часа наслада - за очите, душата и сърцето. Два часа, в които магията на фолклора завладява всеки зрител.

Художествен ръководител, продуцент и хореограф на Ансамбъл "Българе" е Христо Димитров. През 2004 година създава Фондация "Българе", с основна задача да подкрепя, съхранява и популяризира българското фолклорно и културно наследство в България и в чужбина. Следващата година учредява Национално движение "Второ Българско Възраждане" като привлича към идеите му много българи-патриоти. Започва да издава патриотично списание "Българе", което излиза до 2007 година, организира и кампанията "Да развеем българското знаме". През 2010 г. е избран за член на Управителния съвет на Сдружение "Майка България". През 2014 г. по негова идея и с активното му участие се учредява Сдружение "Пазители на българщината", избран е за председател на Управителния съвет. През 2015 година в онлайн вариант като печатен орган на "Пазители на българщината" е възстановено издаването на списание "Българе", Христо Димитров е негов главен редактор. Заедно с Фондация "Българе", е създател и организатор на Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна, който се провежда ежегодно в края на месец август от 2008 г.

Всеки, който познава Христо Димитров, знае, че носи България в сърцето си и всичко, което прави, е с кауза за България. Срещам се с него набързо, в деня на спектакъла, за да си поговорим- за спектакъла и за българските неща:

"Дълго след като мен ме няма, "Осмото чудо" ще се играе. Първият ни спектакъл- "Това е България", играем го 17 години, изиграли сме го над 2000 пъти и продължаваме да го играем. А "Осмото чудо" е по-успешен и се очаква да го играем още много- много години... Спектакълът е толкова успешен, заради интересната симбиоза между кино и фолклор. Това е един новаторски подход от наша страна и прави спектакъла много по-въздействащ. Показваме БЪЛГАРСКИ фолклор- най-богатия на планетата...

Българският народ има нужда от повдигане на самочувствието, а този спектакъл прави точно това- хората влизат по един начин в залата, излизат по друг начин. Тази сила и енергия, която носи спектакъла, ги кара да се чувстват горди, че са българи. Това нещо не се забравя... Това, което видят, минава през сърцето им...

Хората имат нужда от всичко, което правим. Имат нужда не само от завръщане към корена, а по-скоро от връщане към истинските неща, към ценностите... Истинското и качественото- това търсят и чужденците, които харесват България- истинските отношения и истинските хора. Това прави България привлекателна страна.

От друга страна, създаването на фолклорните клубове в цялата страна, в които участват хора с усет към красивото, е своеобразно Възраждане. Преди 17 години ги нямаше, ние се борихме това да се случи и ще продължаваме да се борим. Докато във всяка една сфера на битието на човек- изкуство, култура, спорт, политика, има силни лидери, които да са ярък пример за останалите- в тези сфери ще има възраждане."

Христо Димитров открехна завесата и за новия спектакъл, върху който работи, който няма да е самостоятелен.

"Това ще е един спектакъл, пазим името му в тайна. Това ще бъде копродукция между България, Русия, Турция, Румъния и други държави. Новата формация ще се казва "Европейски танцов дивизион", защото ще се включат изпълнители от много държави. Важното е, че това е български продукт. Където и да го играем, ще стане ясно, че това е един спектакъл, създаден в България."

По-голямото предизвикателство пред Христо Димитров обаче е телевизията с кауза. Тази седмица тръгна пилотното й излъчване.

"Започваме тестово излъчване на телевизията, в рамките на един месец ще направим поне една трета от програмната ни схема и до края на годината- поне 90 % от това, което ще представлява Телевизия "Българе" - това е една телевизия с кауза за България."

Спектаклите на Ансамбъл "Българе" не са непознати за Северозапада. По различни поводи, части от тях са играни във Враца и Монтана. Концерти е имало и в Лом, Козлодуй и Оряхово. Видин е единствения областен град, в който Ансамбълът не е поставял голям концерт. Това, обаче ще се промени още тази година, обеща Христо Димитров:

"Видин е неразработена територия, затова съм поставил задача тази година непременно да се направи Видин. Знам, че публиката там е жадна, ние обичаме всички българи. Причината да не сме идвали, е само финансова, но тази година, на каквато и да е цена, ще дойдем."   

На слушателите на Радио ВИДИН големият родолюбец пожела:

"Родопско дълголетие, македонска вяра и упоритост, шопско самочувствие и чувство за хумор. Когато им стане много тежко, да не забравят какво казват шопите: "Оти да се косим, като че ми мине!".  Пожелавам им северняшка предприемчивост, каквато те имат в изобилие, да прибавят и добруджанско трудолюбие и накрая- да постигнат тракийско материално благополучие!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47