Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 март 2019 година

Снимка: Архив

8 март е Международен ден на жената. В България се празнува и като Ден на майката. Дамите представляват около 43 на сто от работната сила в Евросъюза. В областите Видин,Враца и Монтана общата бройка на общинските кметове-жени е 6, а областните управители са в съотношение 2 към 1 в полза на жените - Албена Георгиева-Видин, Малина Николова-Враца и Росен Белчев-Монтана. Анета Генчева на Бойница е единственият общински кмет във Видинско от женски пол. От 15 до 20 процента по-ниско възнаграждение за труда си получавали жените в България в сравнение с мъжете. По традиция женския празник ще отбележат утре в селата Сланотрън и Жеглица.


Промяна в модела на финансирането на здравната система и реално оценяване на труда поискаха по време на срещата си с омбудсмана Мая Манолова специалисти по здравни грижи от цялата страна. За 21-ви март е насрочен следващият протест на медицинските работници. Стана ясно, че на протест излизат и фелдшерите в България. Той ще се проведе на 25-и март, а в него ще участват и други здравни специалисти.



Затяга се контролът на детските площадки. Стопаните на съоръженията за игра ще изготвят и актуализират списък с поддържаните и контролираните от тях места за игра
. В плановете си за контрол и поддържане на кътовете те ще определят мерките, средствата, сроковете и отговорниците за поддържането на площадките съобразно нормативните изисквания. Целта е да се повиши контролът на тези съоръжения. Площадките за игра, които не са приведени в съответствие с изискванията на Наредбата до края на миналата година, ще трябва да бъдат включени от стопаните в плановете за контрол и поддържане с необходимите за това мерки, финансови средства и срокове за изпълнение.



Община Враца получи плакет за най-много привлечени инвеститори през 2018 година на годишните награди „Инвеститор на годината“. За последната година двама от инвеститорите в града получиха най-високия клас „А“. 



По-малко туристи са регистрирани през декември 2018 г., във Врачанска област в сравнение със същия месец в предходната годината, отчитат от териториалното статистическо бюро. Най-много нощувки са осъществени от гости от Северна Македония - 178, следвани от граждани на Гърция - 86 и Франция - 64 нощувки. През декември местата за настаняване в област Враца са посетили гости от 29 държави. 



Новата детска млечна кухня във Враца посрещна днес първите си посетители, тя се намира в детската градина „Радост“ в най-големия жилищен квартал "Дъбника" на Враца



Обявена е обществена поръчка за рехабилитация на улици в три села от община Бойница
. Асфалтирането ще обхване основни улици в селата Бойница, Бориловец и Раброво, обясни кметът на общината Анета Генчева. Стига да няма обжалване, изпълнението може да започне през месец май, допълни Генчева.



Връв е единственото село с неасфалтирани улици в община Брегово и това е един от големите проблеми на жителите му, заяви кметът Валентина Иванова
. По думите ѝ, уличното осветление също е крайно недостатъчно, което е предпоставка за кражби в селото. 



Малката Велизара вече е с отворена дарителска сметка от платформата dms.bg
. Те одобряват нейното заявление за отваряне на единен дарителски номер 17 777 DMS ZARА. Вчера е посписан и договора, каза майката на Велизара, Йорданка Стефанова. Събраната сума до момента е малко над 37 000 евро. До събирането на цялата сума за първите процедури не остава още много, но Зара ще има нужда от задължителна и продължителна рехабилитация и след тези процедури. В център Рибем Турция стойността на едномесечна терапия е 2400 евро. Всеки може да подкрепи 6 годишното момиченце вече и с СМС на кратък номер 17 777 с текст DMS ZARA (на латиница).



Тази година Великият пост ще започне на 11 март. Той винаги е предшестван от Неделята на всеопрощението или Неделя на прошката, както я нарича народът ни. Богослужението, по време на което се извършва взаимното опрощение, се отслужва в неделя вечерта. За Враца то ще бъде на 10 март в 16 часа в храма “Св. Възнесение”. Преди това през деня в неделя, от 9 часа, в катедралния храм “Св. 12 апостоли”, ще бъде отслужена архиерейска света литургия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39