Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Кулинарни войни" във Видин

| обновено на 12.03.19 в 11:09
5
По време на състезанието учениците трябваше да направят шопска салата
Снимка: Виктория ТопалскаВ Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се проведе много интересно и забавно събитие, наречено "Кулинарни войни". То е организирано от дванадесетокласниците в учебното заведение по инициатива на методическото обединение "Туризъм и спорт", със съдействието на методическо обединение "Обществени науки, гражданско образование и религия". Състезанието е спонсорирано от гимназията и се провежда за пръв път не само на територията на училището, но и в града. Шоуто, което направиха учениците наподобява телевизионни продукции, но въпреки това се отлични със свой характер. Ето какво каза един от главните организатори- главният учител по практика в училището и председател на журито Вергиния Бежанова:


"Решихме във всеки отбор да има по един участник от девети, десети, единадесети и дванадесети клас. Една част от организацията е на самите капитани, които направиха анкетата с въпросите, купиха наградите, направиха грамотите и взеха активно участие."


 
Много смях, въпроси и отговори на кулинарна тематика и кулинарни изпитания имаше за всички участници във войните, та и за зрителите. В различните кръгове на играта някои въпроси оставаха без отговори, именно поради тази причина бяха питани и присъстващите, като имаше и награди.


За капитани на двата отбора бяха избрани братята Мартин и Тома Петкови. Мартин оглавяваше отбор "Стейъард", а Тома- отбор "Гарсон". Надпреварата беше доста оспорвана и до последно не се знаеше кой ще е победителят. И то, защото отборът на Тома отговори правилно на повече въпроси, но пък не се справи чак толкова добре с практическата част- направата на шопска салата. И обратното. Отборът на Мартин направи идеалната шопска салата, но за съжаление не даде голям брой верни отговори.


Водещ на събитието беше дванадесетокласникът Майкъл Валериев. През цялото време, освен ролята си на водещ, той изпълняваше функцията на певец, комик, че даже и дегустатор. Приповдигаше успешно настроението на двата отбора, както и на всички от публиката. "В началото е по-притеснително, след това вече се отпускаш и просто се забавляваш и ти"
- каза за ролята си на водещ Майкъл. Наистина интересно, забавно, изпълнено с приятни емоции и много награди беше събитието "Кулинарни войни". Първото по рода си във Видин, то успя да изненада както всички присъстващи, така и самите участници. Те истински се забавляваха, готвеха и мислеха, похапвайки. 


Разговорите с Вергиния Бежанова, Майкъл Валериев и братята Мартин и Тома Петкови може да чуете в звуковите файлове.

Галерия

Вижте още

Център за изкуство в село Челопек

Център "Книгини" предстои да отвори в старата детска градина на село Челопек . Той ще е подходящ за всички хора на изкуството. За да е готова да приема културни прояви на сградата са извършват ремонтни дейности, каза за Радио ВИДИН Първолета Николова председател на сдружение "Книгини": "Това, което в момента правим е вътрешен ремонт на..

публикувано на 26.01.21 в 16:49

Маските за многократна употреба пазят природата

Здравната криза промени живота на световното население. Повиши се грижата за хигиената и личното здраве, нарасна употребата на маски, ръкавици и дезинфектанти. Вследствие от социалната изолация природата започна да се възстановява от непрекъснатата експлоатация на ресурсите ѝ. Но заедно с тази положителна тенденция на преден план отново излезе..

обновено на 26.01.21 в 16:35

Собственик на квартален магазин във Видин помага на затруднени съграждани

Малка щайга с  плодове и зеленчуци, с надпис, че всеки може да си вземе безплатно от тях,  е поставил в магазинчето си   Радослав Гетов от Видин. В секи, който реши, може да добави в кошницата и свои продукти, които са му в повече, казва  собственика на магазина и разказва за идеята си:  "Тъй като знам какво е положението в цялата..

публикувано на 26.01.21 в 15:00

Проект помага в избора на професия

"Посока Призвание" е кауза в подкрепа на младежи на възраст между 14 и 18 годишна възраст. Проектът се реализира в две основни насоки -  "Професия, здравей!", която представя конкретни професии, и "Работа със себе си", свързана с опознаване и осъзнаване на вътрешните заложби, интереси и потребности. "Искаме да срещаме младите хора..

публикувано на 26.01.21 в 12:30

Неизвестни факти за Христо Ботев в документален филм

"Ботев - отвъд понятното" е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев, свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер. Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се..

публикувано на 25.01.21 в 17:15

Кампания за профилактика на рака на маточната шийка

Информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка "Намали риска. Предпази се. Живей!" инициира Националната пациентска организация (НПО), съвместно със своите партньори. В България заболяването е на 4-то място като дял сред злокачествените диагнози при жените. Около 1 200 жени заболяват годишно, обясни..

публикувано на 25.01.21 в 17:13

Аеробика за здрави и усмихнати деца във видинска детска градина (видео)

Аеробиката стана един от любимите спортове на децата от видинската детска градина "Арабела". Упражненията тренират цялото тяло, но най-важното е, че създават положителна енергия за целия ден, обясни учителят Рая Неделкова , която води занимания по всички образователни направления, включително по физическа култура: "Използваме детската..

публикувано на 25.01.21 в 16:00