Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Кулинарни войни" във Видин

| обновено на 12.03.19 в 11:09
5
По време на състезанието учениците трябваше да направят шопска салата
Снимка: Виктория ТопалскаВ Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се проведе много интересно и забавно събитие, наречено "Кулинарни войни". То е организирано от дванадесетокласниците в учебното заведение по инициатива на методическото обединение "Туризъм и спорт", със съдействието на методическо обединение "Обществени науки, гражданско образование и религия". Състезанието е спонсорирано от гимназията и се провежда за пръв път не само на територията на училището, но и в града. Шоуто, което направиха учениците наподобява телевизионни продукции, но въпреки това се отлични със свой характер. Ето какво каза един от главните организатори- главният учител по практика в училището и председател на журито Вергиния Бежанова:


"Решихме във всеки отбор да има по един участник от девети, десети, единадесети и дванадесети клас. Една част от организацията е на самите капитани, които направиха анкетата с въпросите, купиха наградите, направиха грамотите и взеха активно участие."


 
Много смях, въпроси и отговори на кулинарна тематика и кулинарни изпитания имаше за всички участници във войните, та и за зрителите. В различните кръгове на играта някои въпроси оставаха без отговори, именно поради тази причина бяха питани и присъстващите, като имаше и награди.


За капитани на двата отбора бяха избрани братята Мартин и Тома Петкови. Мартин оглавяваше отбор "Стейъард", а Тома- отбор "Гарсон". Надпреварата беше доста оспорвана и до последно не се знаеше кой ще е победителят. И то, защото отборът на Тома отговори правилно на повече въпроси, но пък не се справи чак толкова добре с практическата част- направата на шопска салата. И обратното. Отборът на Мартин направи идеалната шопска салата, но за съжаление не даде голям брой верни отговори.


Водещ на събитието беше дванадесетокласникът Майкъл Валериев. През цялото време, освен ролята си на водещ, той изпълняваше функцията на певец, комик, че даже и дегустатор. Приповдигаше успешно настроението на двата отбора, както и на всички от публиката. "В началото е по-притеснително, след това вече се отпускаш и просто се забавляваш и ти"
- каза за ролята си на водещ Майкъл. Наистина интересно, забавно, изпълнено с приятни емоции и много награди беше събитието "Кулинарни войни". Първото по рода си във Видин, то успя да изненада както всички присъстващи, така и самите участници. Те истински се забавляваха, готвеха и мислеха, похапвайки. 


Разговорите с Вергиния Бежанова, Майкъл Валериев и братята Мартин и Тома Петкови може да чуете в звуковите файлове.

Галерия

Вижте още

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година: Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.   Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра.  В очакване..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45
Виктория с рисунката, която спечели първа награда

Първа награда от национален конкурс за Вики от Видин

Виктория Пекова от школата по изобразително изкуство "Палитра" към видинското читалище "Цвят 1870" спечели първо място в национален конкурс за рисунка . Конкурсът "България в сърцата и мечтите ни" е организиран от Община Шумен и читалище "Боян Пенев-1949". Конкурсът е имал за цел да провокира детското творчество. "Ученичка съм в ОУ..

публикувано на 25.11.20 в 13:38