Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за глаукома организират във Видин

Снимка: БТА


Най-важно при глаукома е заболяването да бъде диагностицирано навреме. Затова след 40-годишна възраст е препоръчително да се провеждат профилактични прегледи веднъж годишно. Това обясни в предаването "Направление здраве" началникът на отделението по очни болести на видинската болница "Св. Петка" д-р Борислав Милчев.

"Редно би било за т. нар. откритоъгълна глаукома човек да прави профилактични прегледи поне веднъж годишно, да се измерва очното налягане, да се оглеждат очните нерви и очните дъна. Вече има достатъчно добри и сигурни диагностични методи, за да можем да уточним и да предотвратим това заболяване, тоест да го диагностицираме навреме. При глаукомите това е най-важното - заболяването да бъде диагностицирано навреме. Когато ние знаем, че го има, тогава борбата срещу него е много успешна. Така че най-добре би било да се залага на профилактика, хората да знаят, че има такова заболяване, да знаят, че ако в неговата фамилия има подобно заболяване, то шансът и той да се окаже с подобно страдание е доста голям..."

Д-р Милчев обясни, че съвременните лечебни методи дават възможност зрителните функции на пациента да бъдат съхранени в най-висока степен: 

"Опитът показва, че това заболяване е изключително опасно и страшно при хора, които не знаят, че го имат, при хора, които не спазват съветите и режима на лечение, предписан от техния офталмолог, и в редки случаи при някои злокачествено протичащи процеси. Но когато заболяването се хване навреме, когато се лекува правилно, когато спокойно се подходи към проблема, без паника, с достатъчно доза разум и вяра в способностите на колегите, които се грижат за пациента, то съвременните терапевтични възможности му гарантират добро зрение през времето, което Господ му е отредил на земята."

Безплатни прегледи за глаукома ще се проведат във Видин по повод Световната седмица за борба със заболяването /11-17 март/. Скринингът ще се състои на 15, 18 и 19 март, в кабинета на д-р Борислав Милчев в бившата поликлиника. Предварително записване се извършва в офиса на Съюза на слепите, на улица "Епископ Софроний" №1, в ж.к. "Христо Ботев" във Видин. От скрининга могат да се възползват всички, които не са диагностицирани и желаят да проверят вътреочното си налягане, каза д-р Милчев.

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова..

публикувано на 05.03.21 в 15:00

Ще имат ли привилегии ваксинираните?

Ограниченията за пътуване в Европа, породени от COVID пандемията засегнаха много от нас. Докато епидемичната обстановка не се подобри значително, Европейската комисия препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания. По този начин плановете ни за почивка или пък посещение на близък в друга страна трябваше да бъдат оставени на заден..

публикувано на 05.03.21 в 13:43
обновеният площад в село Буковец, община Бяла Слатина

Село Буковец - прекрасно място за живеене

В белослатинското село Буковец живеят само 115 жители, но с голямо желание за живот и стремеж  към развитие. Исторически източници сочат, че село Буковец е заварено от османските завоеватели с днешното си име и на сегашното си място. Районът на селото е богат на неизследвани археологически паметници и селища. По-системно с проучване на района на селото..

публикувано на 05.03.21 в 13:00
улица в Ново село

Улици с имена на герои в Ново село

Много от улиците във видинското Ново село носят имената на значими исторически личности. От основателя  Аспарух през законотвореца Цар Крум, от обединителя на българския народ чрез християнството цар Борис, до твореца на "Златния век" цар Симеон, от големия политик и държавник Иван Асен Втори до последния Цар Иван Шишман. Повече от..

публикувано на 05.03.21 в 11:30

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин.  На пет места б яха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв..

публикувано на 04.03.21 в 16:44

Нов живот за закритото училище в Бели извор

В културно-информационен център ще бъде превърнато закритото училище в Бели извор. Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на местното читалище "Бъдеще 1926 г.". До този момент институцията е използвала първия етаж, а от съвсем скоро след Решение на Общинския съвет във Враца и вторият етаж е на разположение за културни дейности, разкри Ива..

публикувано на 04.03.21 в 15:44