Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за глаукома организират във Видин

Снимка: БТА


Най-важно при глаукома е заболяването да бъде диагностицирано навреме. Затова след 40-годишна възраст е препоръчително да се провеждат профилактични прегледи веднъж годишно. Това обясни в предаването "Направление здраве" началникът на отделението по очни болести на видинската болница "Св. Петка" д-р Борислав Милчев.

"Редно би било за т. нар. откритоъгълна глаукома човек да прави профилактични прегледи поне веднъж годишно, да се измерва очното налягане, да се оглеждат очните нерви и очните дъна. Вече има достатъчно добри и сигурни диагностични методи, за да можем да уточним и да предотвратим това заболяване, тоест да го диагностицираме навреме. При глаукомите това е най-важното - заболяването да бъде диагностицирано навреме. Когато ние знаем, че го има, тогава борбата срещу него е много успешна. Така че най-добре би било да се залага на профилактика, хората да знаят, че има такова заболяване, да знаят, че ако в неговата фамилия има подобно заболяване, то шансът и той да се окаже с подобно страдание е доста голям..."

Д-р Милчев обясни, че съвременните лечебни методи дават възможност зрителните функции на пациента да бъдат съхранени в най-висока степен: 

"Опитът показва, че това заболяване е изключително опасно и страшно при хора, които не знаят, че го имат, при хора, които не спазват съветите и режима на лечение, предписан от техния офталмолог, и в редки случаи при някои злокачествено протичащи процеси. Но когато заболяването се хване навреме, когато се лекува правилно, когато спокойно се подходи към проблема, без паника, с достатъчно доза разум и вяра в способностите на колегите, които се грижат за пациента, то съвременните терапевтични възможности му гарантират добро зрение през времето, което Господ му е отредил на земята."

Безплатни прегледи за глаукома ще се проведат във Видин по повод Световната седмица за борба със заболяването /11-17 март/. Скринингът ще се състои на 15, 18 и 19 март, в кабинета на д-р Борислав Милчев в бившата поликлиника. Предварително записване се извършва в офиса на Съюза на слепите, на улица "Епископ Софроний" №1, в ж.к. "Христо Ботев" във Видин. От скрининга могат да се възползват всички, които не са диагностицирани и желаят да проверят вътреочното си налягане, каза д-р Милчев.

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година: Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.   Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра.  В очакване..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45
Виктория с рисунката, която спечели първа награда

Първа награда от национален конкурс за Вики от Видин

Виктория Пекова от школата по изобразително изкуство "Палитра" към видинското читалище "Цвят 1870" спечели първо място в национален конкурс за рисунка . Конкурсът "България в сърцата и мечтите ни" е организиран от Община Шумен и читалище "Боян Пенев-1949". Конкурсът е имал за цел да провокира детското творчество. "Ученичка съм в ОУ..

публикувано на 25.11.20 в 13:38