Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Брокер: Ограничено е предлагането на евтини жилища във Видин

Град Видин
Снимка: Генади Вельов

Цените на недвижимите имоти в България през последните години бележат ръст. В големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас имотите са значително по-скъпи в сравнение с останалата част на страната. Дори и не толкова осезаемо покачване в цените има и в по-малките градове. Това може да се обясни с много причини, като една от тях е, че лихвените проценти при жилищните кредити са по-ниски и много хора прибягват до тях при финансиране на покупка на жилище. Така търсенето на имоти се увеличава, от което следва и цените да вървят нагоре. Анелия Иванова е управител на агенция за недвижими имоти във Видин. Тя потвърждава, че в града цените са значително по-ниски от тези в цялата страна:"Има тенденция към бавно покачване, ограничено е предлагането на евтини имоти. Няма раздвижен пазар като в другите градове, поради липсата на свежи пари, постоянни трудови договори, продължителни трудови договори, трудовоправните отношения не са на добро ниво и това ограничава ипотечните кредити. Цените са почти еднакви в сравнение с миналата година. Въпросът е, че предлагането на евтини жилища се ограничи, защото се изкупиха по-евтините жилища, съответно новото предлагане е на по-висока цена, като това зависи от жилището." Наблюдава се интерес и към селските имоти, казва също Анелия Иванова, която очаква в по-далечно бъдеще хората да започнат да влагат средства и в жилища извън града. Във Видин липсват гарсониери на имотния пазар, обикновено търсенето към тях е по-голямо, допълни Анелия Иванова.Потърсихме и мнението на видинчани за цените на жилищата в града:"Цените малки, но хората нямат пари... Една панелка 30 000 лева, правено е преди 50 години това нормално ли е... Купих си апартамент в София за 38 000 евро преди 20 години, като тук продадох 2 апартамента и додадох още, за да купя там. Цените тук са ниски в сравнение с тези в страната... Въобще не се интересувам от цени на имоти, нито мисля да купувам, нито нищо... Скъпички са, но в сравнение с други градове е по-евтино, Видин е малък град... Цените на имотите според мен не са много високи, причината е демографската криза."


Това, което откроява Видин от останалите областни центрове при пазара на имоти е, че ново строителство след икономическата криза през 2009 година няма. Всичко, което се предлага за ново строителство, е построено отдавна.

Вижте още

Защитени ли са правата ни като европейски потребители?

Пазаруването онлайн преди празниците в условията на пандемия се засилва. Затова добре е да знаем, че когато купуваме стоки или услуги от друга страна от ЕС, ние имаме същите права като потребители, както ако пазаруваме в България. Такъв е примерът с  двугодишна гаранция, обясни Соня Спасова директор на Европейски потребителски център:..

публикувано на 01.12.20 в 16:34

Онлайн консултации намаляват стреса от COVID-19

С конфиденциални чат консултации от Българския червен кръст помагат на притеснени хора за намаляването на стреса, породен от коронавирусната пандемия .  В отговор на нарастващата необходимост при сложната и често усложняваща се епидемиологична обстановка, БЧК отново стартира Националния онлайн чат за психосоциална подкрепа. "Тази услуга е..

публикувано на 01.12.20 в 14:05

Интернет портал събира историята на Монтана

Портал и читателска зона " е-Северозапад ", осигуряващи виртуален достъп до автентичното културно наследство и историческото минало на региона, създадоха от Монтанската регионална библиотека " Гео Милев ". Порталът съдържа дигитална краеведска информация за 11-те общини от областта - Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги..

публикувано на 01.12.20 в 14:00

Учениците от кв. "Нов път" се включват в онлайн обучението

Липсата на устройства и интернет са основните причини над 35 000 деца да не се включат в онлайн обучението в училищата, каза вчера просветният министър Красимир Вълчев. Учащите във видинския ромски квартал масово се включват в дистанционната форма, обясни директорът на училището Нина Иванова . "Туко що още веднъж направих справка относно..

публикувано на 01.12.20 в 13:45

Коледата онлайн- възможна ли е?

По време на пандемия и нтернет пространството става във все по-актуално място за всички нас. Учим, работим, получаваме информация, а скоро май и Коледата ни ще е онлайн - така препоръчват от Световната здравна организация.  Идеята е по време на предстоящите празници да бъдем в тесен кръг - без големи семейни тържества или събирания, като по..

публикувано на 30.11.20 в 15:45

В очакване на ваксината срещу COVID

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества се чакат още в края на 2020 година.  Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството. Все още няма ваксина срещу коронавирус, която да е преминала всички фази на..

публикувано на 30.11.20 в 14:41
Режисьорът Искрен Красимиров при посещението си при учениците в Белоградчик

Видео- урок по родолюбие създаде режисьорът Искрен Красимиров

Родолюбието е "мисия възможна" и по време на епидемията от COVID-19. В това е убеден Искрен Красимиров основател на проекта "Незабравимата България" и инициатор на комбинацията от вероучение и родолюбие, която представя в училищата под формата на "Час по родоучение". Той и неговият екип са изготвили първият по рода си  "Дистанционен видео- урок по..

публикувано на 30.11.20 в 14:29