Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетни грижи за пчелите

Снимка: Полина тодорова


Решаване на старите наболели проблеми- на това залагат пчеларите, след като вече е факт Експертният консултативен съвет по пчеларство. Основната му дейност ще е свързана с промените в Закона за пчеларството, предстоят срещи с министерството, за да могат те да бъдат приети. Да се регулират пръсканията, да се контролира цената на меда, да се криминализира кражбата на кошери, по-високи глоби за нерегламентирани пръскания - това са част от исканите промени. За промяна на отношението към пчеларите и превръщането на сектора в приоритет на държавата ще се бори и евродепутатът Момчил Неков. Дали това ще се случи- времето ще покаже. Иначе пролетта идва, пчелите се събуждат за нов живот, проблемите остават същите, но пчеларите не трябва да се предават, категоричен е Петър Младенов- председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев" във Видин:

"Продължаваме, защото тези, които са приели пчеларството като мисия, хоби или начин на живот, продължават напред, въпреки неблагоприятните обстоятелства. Природата въври само в една посока, годишните сезони се сменят, цикълът на развитие на пчелното семейство се повтаря, а ние трябва да сме винаги там, където и когато пчелите имат нужда от нас. Сезона вече отдавна започна и сега всички са по пчелините...

Както всяка година, и сега се наблюдава смъртност- някъде е символична, някъде достига до 60 %. Отново можем да "хвърлим камъни в градината на арендаторите"- площите, които са третирани с пестициди, оказват влияние. Те действат с натрупване, отравянията не са видими веднага, а след 3-4 месеца. Имам надеждата, че пчелите ще преодолеят и тези неблагоприятни обстоятелства."


В началото на пролетта на пчелините се провеждат санитарно-хигиенни мероприятия, свързани с това да се облекчи зимуването на пчелите, контролират се и хранителните запаси, каза още Петър Младенов:

"Там, където са на изчерпване, трябва да се подхранят, извършват се и някои специфични практики, които касаят затоплянето на гнездото, за да се стимулира яйцеснасянето. Не трябва да се позволява да функционират слаби семейства... Доста е черната работа, но ако се свърши добре, тя е в основата на един успешен сезон. Скоро започват и третиранията срещу вароатоза- това е един много важен момент, защото неедновременното третиране намалява ефекта. Добре е по региони да се извърши по едно и също време, за да има по-голям ефект и да можем да освободим семействата от този паразит или да се сведе до някакъв санитарен минимум, който да позволи на пчелното семейство да функционира нормално."

Какво пожела Петър Младенов на своите колеги и има ли шанс пчеларството да бъде включено за подпомагане по някоя от мерките в Програмата за развитие на селските райони- чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47