Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пролетни грижи за пчелите

Снимка: Полина тодорова


Решаване на старите наболели проблеми- на това залагат пчеларите, след като вече е факт Експертният консултативен съвет по пчеларство. Основната му дейност ще е свързана с промените в Закона за пчеларството, предстоят срещи с министерството, за да могат те да бъдат приети. Да се регулират пръсканията, да се контролира цената на меда, да се криминализира кражбата на кошери, по-високи глоби за нерегламентирани пръскания - това са част от исканите промени. За промяна на отношението към пчеларите и превръщането на сектора в приоритет на държавата ще се бори и евродепутатът Момчил Неков. Дали това ще се случи- времето ще покаже. Иначе пролетта идва, пчелите се събуждат за нов живот, проблемите остават същите, но пчеларите не трябва да се предават, категоричен е Петър Младенов- председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев" във Видин:

"Продължаваме, защото тези, които са приели пчеларството като мисия, хоби или начин на живот, продължават напред, въпреки неблагоприятните обстоятелства. Природата въври само в една посока, годишните сезони се сменят, цикълът на развитие на пчелното семейство се повтаря, а ние трябва да сме винаги там, където и когато пчелите имат нужда от нас. Сезона вече отдавна започна и сега всички са по пчелините...

Както всяка година, и сега се наблюдава смъртност- някъде е символична, някъде достига до 60 %. Отново можем да "хвърлим камъни в градината на арендаторите"- площите, които са третирани с пестициди, оказват влияние. Те действат с натрупване, отравянията не са видими веднага, а след 3-4 месеца. Имам надеждата, че пчелите ще преодолеят и тези неблагоприятни обстоятелства."


В началото на пролетта на пчелините се провеждат санитарно-хигиенни мероприятия, свързани с това да се облекчи зимуването на пчелите, контролират се и хранителните запаси, каза още Петър Младенов:

"Там, където са на изчерпване, трябва да се подхранят, извършват се и някои специфични практики, които касаят затоплянето на гнездото, за да се стимулира яйцеснасянето. Не трябва да се позволява да функционират слаби семейства... Доста е черната работа, но ако се свърши добре, тя е в основата на един успешен сезон. Скоро започват и третиранията срещу вароатоза- това е един много важен момент, защото неедновременното третиране намалява ефекта. Добре е по региони да се извърши по едно и също време, за да има по-голям ефект и да можем да освободим семействата от този паразит или да се сведе до някакъв санитарен минимум, който да позволи на пчелното семейство да функционира нормално."

Какво пожела Петър Младенов на своите колеги и има ли шанс пчеларството да бъде включено за подпомагане по някоя от мерките в Програмата за развитие на селските райони- чуйте в звуковия файл.


Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30