Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани: Несправедливо е премахването на надбавките за стаж

Снимка: БГНЕС

Всеки трети човек в страната не одобрява законовите промени в Кодекса на труда, предвиждащи премахването на надбавките за трудов стаж. Това сочат данни от изследване на социологическата агенция "Афис". Вече стана традиция в първите месеци на годината работодателските организации да инициират законови промени, които увеличават гъвкавостта на трудовите отношения в посока намаляване на правата на работниците. 

Анкетираните видинчани също не одобряват премахването на т.нар. клас прослужено време.

"Не ме касае", категоричен бе жител на града, докато друг добави, че "няма да е приятно, ако се случи, но така е в нашата държава - работодателите винаги искат да ни ощетяват"

"Не е правилен този ход, а виждате и какво е положението - хората работят за малки заплати, нищо не е цветущо. Идеята да се плаща за отработения труд е хубава, но няма да бъде приета, защото работодателите не биха плащали извънреден труд", коментира видинчанин.

"Работодателите вече не са честни към работниците", смята наша съгражданка, докато друга жена е на мнение, че "не може човек с голям трудов стаж да взима такава добавка, каквато взимат младите кадри".

Като "несправедливо" определя законовата промяна още един запитан

"Абсолютно не е справедливо в социален аспект, защото трудовият стаж си е трудов стаж. По този начин се увеличава заплащането, прави ни осигурителния доход по-висок и върху това някога в бъдеще би трябвало да се начислява пенсията, така че да бъде по-висока. Работещите хора на България заслужават коректно отношение. В световен мащаб се приема добре идеята за заплащане на отработените часове и би било плюс, ако се случи тук."

Може да се отхвърли предположението, че младите работници възприемат надбавките на по-опитните си колеги като дискриминация, коментира за Българското национално радио Стефан Георгиев от социологическата агенция:

"Тези предложения влязоха в обществените дебати в предходния месец, затова и направихме проучването. Интересува ни какво мислят българските граждани, особено тези в активна възраст, относно три предложения. Първото е за премахването на надбавките за трудов стаж, второто е т.нар zero-hour контракти, т.е. договори на повикване. Третата актуална тема е за часовете за увеличаване на извънреден труд. 75%, т.е. всеки трима от четирима запитани, не са съгласни премахването на надбавките за трудов стаж. Доказателство за придобит опит, възнаграден финансово, това са добавките. Обратният аргумент беше, че това е дискриминация спрямо младите работници, но нашето изследване не показва това. Младото население подкрепя да има надбавки."

Предложението на работодателите за премахване клас прослужено време се прави периодично и до този момент винаги е отхвърляно, благодарение на силния обществен отпор.

"Не мисля, че тази година ще сме свидетели на нещо по-различно. Годината е изборна, а едни такива мерки няма да намерят приложение през конкретни политики. Фактите са, че общественото настроение е ясно изразено в една посока", допълва Стефан Георгиев.

Повечето анкетирани не са одобрили и предложението на работодателите за заплащане само на реално отработените часове. Така наречените договори "zero-hour" са от типа да работиш "на повикване". Имаш трудов договор, но работодателят може да те вика в определени дни за по-кратко време, т.е. когато плаща, ще го прави за отработените часове:

"Извънредна гъвкавост, но такава, която се определя от интересите и възможностите на работодателя, не на работника. Тогава, когато работодателят има нужда, той вика работника. Тази гъвкавост е нужна на бизнеса, но в същото време тя не защитава интересите на работниците. Те губят сигурността, гарантирана от един нормален трудов договор. 55% неодобрение що се касае до това предложение", информира Стефан Георгиев.

"Не се планира нов Кодекс на труда, но се обсъждат различни промени с голям обем", каза преди месец социалният министър Бисер Петков. Очакванията са окончателните предложения да бъдат внесени за разглеждане до 31 март. 

В края на януари 2018 година Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в което членуват БСК (Българска стопанска камара), БТПП (Българската търговско-промишлена палата), АИКБ ( Асоциацията на индустриалния капитал в България) и КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България) представи 24 приоритета, по които ще се работи през 2019 година, като по-голямата част от тях са свързани с промени в Кодекса на труда. Предлаганите изменения са групирани в групи, които според работодателите са проблемни: възникване, изменение и прекратяване на трудовото правоотношение; ревизиране на съществуващите ограничения за гъвкави форми на заетост; работно време, почивки и отпуски; трудово възнаграждение и имуществена отговорност на работодателя и работника/служителя.

Ще поживеем, ще видим, са казали преди нас хората.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00