Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спре ли агресията над животни

2
Снимка: Сдружение Добрина, хуманност, състрадание Видин

През последните дни темата за насилието над бездомните животни отново получи широка популярност сред обществото ни.  За съжаление отново станахме свидетели на няколко случая на брутално отношение в различни краища на страната към беззащитни животни. Наскоро група млади хора се отнесоха жестоко към бременна бездомна котка в Радомир, която бе удряна и това наложи оперативна интервенция от ветеринарни лекари, за да успеят да спасят живота и. За поредния случай на отровени кучета в Бобов дол, както и в град Исперих също научихме от новинарските емисии през последните дни. Посрещнахме първа пролет с новина за жестоко прострелян щъркел в Хаджидимово.

Всичко това показва, че случващото се у нас през последните години наистина е ужасяващо. В тази връзка реакцията на организации и сдружения не закъсня. В края на седмицата, на 30 март от 12.00 до 13.00 часа в столицата ще се проведе Протест- шествие пред Министерския съвет срещу насилието и жестокостите, извършвани над животните в България. Докъде са готови да стигнат протестиращите и подкрепят ли протеста сдружения и граждани от Северозападна България? Инициатори на протеста този път са млади хора от столицата, които се обявяват в защита на животните. Един от съорганизаторите на протеста в съботния ден е Ирина Николова, представител на столичната Неправителствена организация "Дара":

"Това трябва да ни подскаже, че ние трябва непрекъснато да се борим и да протестираме срещу тези беззакония, да протестираме, че уж имаме зоополиция, която е неработеща. Нямаме съдействие от страна на прокуратурата, нямаме достатъчно осъдени хора, които са извършили престъпление по Наказателния кодекс. Вярно е, че животът в България не е лесен. Обществото ни е изключително обедняло и има недоволство, има агресия. Тази агресия се увеличи и в училищата, но когато големи хора демонстрират насилие над животните пред деца, това води до същото насилие и помежду тях"- каза Ирина Николова и допълни: "Ние правихме досега страшно много протести и много пъти съм била инициатор, но този път ме изпревариха млади хора, които ме помолиха да ги подкрепим. Ние го направихме с удоволствие защото проблемът наистина ескалира. Ние искаме да призовем управниците и в лицето на премиера Бойко Борисов, който има отношение към животните, тази зоополиция да започне наистина да работи. Ние ще направим едно шествие, но преди това ще се съберем пред Министерския съвет в 12.00 часа в събота, 30- ти март и след това в 13.00 ще потеглим по булевард "Витоша" до Националния дворец на културата, заедно с нашите любимци, които имат домове и които ще излязат също да защитят правата на своите приятели, които са убивани и стреляни."- коментира Ирина Николова.

Много хора от всички краища на страната ще се включат в протестните действия тази събота. Анастасия Кирилова е от благоевградското село Долна Градешница. Тя ще покаже гражданската си позиция по казуса и на собствени разноски ще участва в протеста на 30 март в столицата, срещу насилието над животните: 

"Повечето приюти усвояват парите без да оказват наистина адекватна помощ. От самите приюти, от ловците има нехуманно отношение. В събота, заедно с малкото ми 7- годишно дете ще пътувам с рейс, но ще бъда там"- каза Анастасия Кирилова.

Съпричастни ли са видинчани към този протест и биха ли се включили в подобна инициатива: 

"Аз съм против насилието над животните принципно. Това си го е създала държавата България. Нали знаете, че в Испания ако оставиш животно на улицата ти подлежиш на съд ... би трябвало да има някаква гражданска отговорност. Сега щъркели простреляни- какви са тия глупости бе, хора ... това е кощунство, това е издевателство, не можеш да се отнасяш така грозно към животните" - коментираха видинчани.

Юлия Иванова, Сдружение Добрина, хуманност, състрадание ВидинЮлия Иванова е представител на видинското Сдружение за защита на животните "Добрина, хуманност, състрадание". Тя също ще вземе участие в планирания за съботния ден Национален протест, срещу насилието над животните: "Лично аз и още двама представители на сдружението ни ще присъстваме на митинга в София. Това не е най- големия, но е един от големите проблеми. Ние сме група хора, които сме решили да помогнем при решаването на този проблем. Аз съм избрала да помагам на животни и го правя, а който иска да помага на хора, нека помага на деца. Има ред институции и фондации, които събират пари, в помощ на деца и на възрастни хора"- сподели Юлия Иванова.

Преди месец 62- годишен мъж от село Долно Озирово, община Вършец простреля кучето на свой съселянин. Местопроизшествието бе посетено от дежурна оперативна група, извършен бе оглед и образувано досъдебно производство. Стрелецът бе задържан за срок до 24 часа в Районното управление на полицията в Берковица. Търсят ли жителите на област Монтана за съдействие служителите на звено "Зоополиция" и какво показва статистиката за 2018 година- има ли задържани извършители на насилие срещу животни- това попитахме Ирен Токина, регионален говорител на Областната дирекция на МВР Монтана: 

"През 2018 година в Област Монтана са образувани 17 досъдебни производства по член 325 Б, алинея 1 от Наказателния кодекс, който гласи, че който прояви жестокост към гръбначно животно и му причини смърт, трайно или тежко увреждане се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1 000 до 5 000 лева. Самият факт, че броят на досъдебните производства тази година е по-голям, в сравнение с предишните три, показва, че доверието на хората нараства и те продължават да подават жалби, и да се оплакват в полицията"- уточни Ирен Токина.

Протестът шествие ще се състои на 30 март, в събота от 12.00 до 13.00 часа пред сградата на Министерския съвет в столицата. Едва ли ще можем да споменем жестоките почти всекидневни посегателства над животни в България, които всъщност се водят престъпления по чл. 325 от Наказателния кодекс, но случващото се през последните години, наистина е ужасяващо, а проблемът сякаш ескалира ежедневно. Докато си затваряме очите за него той винаги ще си стои на дневен ред, а ние ще гледаме как пред очите на децата ни, биват убивани беззащитни животни, които нямат вина че са изхвърлени на улицата.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45