Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Акцентите в новата ОСП- достъпна, здравословна и екологична храна


Каква е позицията на страната ни за бъдещето на Общата селскостопанска политика в навечерието на изборите за Европейски парламент и светло ли е бъдещето на зърнопроизводството- новините от Петата среща на земеделските камари от регион „Три морета“, която се проведе в София са от председателя на Видинския съюз на зърнопроизводителите Александър Александров:

"Ще акцентирам върху думата Камари- от българска страна домакин и инициатор на събитието е Националната асоциация на зърнопроизводителите, защото толкова години наред ние не можахме да създадем Закон за браншовите организации и оттам да тръгне едно обединение, което да се превърне в Камара. Това, което показаха Полша, Литва, Румъния- не бяха отделни браншове, а съвкупност от всички сектори от селското стопанство. Единствено ние участвахме като секторна организация.

Срещата беше много важна, защото ние сме в навечерието на важни събития- Брекзит, избори за евродепутати... На фона на това Общата селскостопанска политика е сложно мероприятие и изпитваме безпокойство, че никой в момента не се е вторачил в това- какво ние трябва да правим в следващия програмен период. Сега вниманието е насочено към изборите- покрай тях времето минава, а има доста неща, които произлизат от стратегиите на страните-членки, които трябва да бъдат приети, но има опасност да влезем в 2020 година не добре подготвени, с не добре разписани правила... Това би оказало негативно влияние върху бъдещата ни работа.  

...Всичко оказва влияние върху цялостния процес на движение в определена посока на европейските държави. Трудното е, че никой досега не формулира достатъчно добре посоката- това е основният проблем на Европа- тя трябва да се съвземе, защото прехраната на човечеството е от особено значение. Докато има земя, хората ще консумират това, което тя произведе, но някой трябва да регулира тези процеси- това сме ние- фермерите... Храна- достъпна, здравословна, екологична- това са част от акцентите в новата селскостопанска политика. ... Европа се вторачва в това, че плащайки за едно нещо, иска да види резултати. В това няма нищо лошо, стига то да е постижимо и да не натоварва прекалено много, чисто административно земеделският сектор. Защото през последните години регулаторно-лицензионният режим е доста тежък, административната тежест е доста сериозна. Лично мое мнение е, че един фермер трябва около 80% от времето си да отдели за бизнеса, с който се занимава, за да се получат добри резултати и само 20 % да са за чисто административна работа. В момента е 50/50- това не води до сериозен ръст... Обезпокоени сме...

Не бих пропуснал да акцентирам и върху темата, че все още западните държави- старите страни- членки все още не искат ние да се доближим до тях. Те имат специфичен начин на земеделие, но не искат да работим при едни и същи условия... "

Кои са общите за всички земеделски производители теми в Общата селскостопанска политика и кои са специфичните, кои са приоритетите на страната ни и как ще бъде защитено родното производство; в навечерието на изборите за Европарламент- доколко пратените там, избрани от нас хора, са длъжни да защитават интереса на страната си и доколко консолидирани са нашите депутати по важните за страната ни селскостопански теми; какво е състоянието на посевите, има ли пропаднали площи с рапица и пшеница и как върви пролетната кампания- чуйте в звуковия файл.

Областен информационен център - Видин започна своите срещи със земеделски производители, за да ги запознаят с мерките по програмата за развитие на селските райони. В пет от видинските общини земеделските стопани научиха повече за промените в нивата на подпомагане за площи, заявявани по няколко от мерките, по които ще има прием през тази година. Първата мярка е 11 „Биологично земеделие“. Последните изменения по нея са от началото на миналата година, коментира Управителят на информационния център Мариела Савкова. Тя  акцентира на на-атрактивната мярка- тази за „Хуманно отношение към животните“ и възможностите за приложението й от животновъдите в селските райони на област Видин. Документи се приемат до 29 март в областните дирекции на ДФ „Земеделие“. Изплащането на държавната помощ ще започне от 15 април 2019 г.- подробностите чуйте в звуковия файл.


Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30