Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С кушии в Дунавци днес отбелязват Тодоровден

| обновено на 30.03.19 в 14:23




Днес в град Дунавци се провеждат традиционните конни надбягвания, организирани за Тодоровден. Тодоровден е познат още с имената Тудорица и Конски Великден, като характерно за деня е тържественото почитане на коня.

"Настроението е приповдигнато, както обикновено на празници. Имаме готовност. Чакаме още няколко от конете, мисля че събираме над 15 общо. Това е едно поредно мероприятие в Дунавци, което събира хората на едно място и ги кара да се чувстват живи. Живеем във времената, в които хората се затварят все повече, ежедневието е сиво, откровеното безпаричие също пречи в България. Всичко се прави за разнообразие, а хората подкрепят празника", каза местният кмет Димчо Скорчев. 

Над 15 участници се записаха за кушиите.

"Бих се спрял на това, че хората, които са тук, не са достатъчни. От ден на ден хората се отнасят с апатия към почти всичко. Сякаш хората са изгубили дух. Това е причината да няма толкова много участници и зрители", допълни Димчо Скорчев.

Празникът за Тодоровден беше открит с концерт на местните състави. Раздаден беше и курбан. За седма поредна година в града се организират конните надбягвания, обясни Скорчев.

Снимка"Финансово тази година беше трудна. Разчитахме на спонсори, намерихме няколко - председателят на БСП във Видин, председателят на Общинския съвет във Видин. Все пак е нещо. Други хора помогнаха с буркани с храна. Направихме курбан - постен, защото идват Великденските празници. Става все по-трудно от година на година, но не искам да прекъсваме тази традиция, която възобновихме и ни обединява".

Най-често отглеждането на коне се извършва в конеферми. Конят се е използвал дълги години като основен помощник, като впрегатен и ездитен добитък. Служи предимно за превоз на товари и досега, в екстремни ситуации или трудно проходими места. В съвременни условия конете се отглеждат предимно със спортна цел – за езда и като помощници за военни или охранителни патрулни операции в горски терени. В Дунавци коневъдството е пред изчезване, информира Димчо Скорчев.

"Гледат се коне в Дунавци, но от т.нар парадни - не, най-много да има 2 или 3. Има и още 10-12 обикновени. Магарета също няма много вече. Преди 30 години всяка къща имаше магаре и кон. Хората използваха животинската тяга за всичко. Младите хора просто напуснаха държавата".

СнимкаПоредно участие в кушиите записва Пепи Андреев от село Извор, община Димово, който признава, че иска да повтори победите си от миналите издания.

"От няколко години участвам на състезанията в Дунавци. Димчо Скорчев възроди една традиция, което е огромен плюс за нашата Северозападна България. Мисля си, че се получава добър ден винаги, състезанията са интересни. Пистата е направена качествено. Понякога има повече състезатели, но участниците са малко, защото всеки избира различно място, на което да отиде с коня си. Най-малко от 40 години се занимавам с коне. Участвам не само в Дунавци, пускам се и в Източна България. Имам два коня чистокръвна порода от Англия. Единият го закупих от Германия наскоро именно за състезания. Конете се поддържат с много труд, с много грижи. Това са животни, които искат всичкото внимание на света. Когато отидем на състезания, тези грижи, това внимание, всичко се отплаща. Затова и днес очаквам да победя отново, както го сторих в предните години. Идвам за победата, но това е интересно - победителят е един, а състезателите много".

Пламен Петров от Видин вярва, че традицията трябва да се обнови, защото е българска.

"Всяка година участваме в Дунавци, тъй като кметът на Дунавци е единственият в околията, който прави толкова голяма кушия. Три коня имам аз, чистокръвни от Англия. Приблизително 10 години се занимавам с коне. Виждате, положението не е идеално, липсват хората, но говорим за една българска традиция, която трябва да се обнови. Ние сме българи. Интересно е да се гледат отделните групи - чистокръвните бягат сами, има каруцарски състезания. Всичко е гладко надбягване".

Днешните надпревари са в групи чистокръвни, прегатни и полукръвни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 25 юни 2024 година

Българският ултрамаратонец и шампион по плуване в ледени и студени води  Цанко Цанков  ще опита да постави нов световен рекорд . В деня на съединението 6 септември ще плува без прекъсване 100 километра в река Дунав от Видин до Козлодуй.  Продължават консултациите на президента Румен Радев с парламентарните формации за съставянето на правителство..

публикувано на 25.06.24 в 18:00

Ансамбъл "Мездра" ще участва в международен фестивал

Фолклорен танцов ансамбъл “Мездра” ще вземе участие в Международния фестивал “Calusul Romanesc” в град Каракал, Румъния, от 27 юни до 1 юли. Проявата започва през 1969 г. в Слатина, а от 1978 г. се провежда всяка година през седмицата на Петдесетница в румънския град. Целта на събитието е да разясни произхода и тайните на ритуалния танц..

публикувано на 25.06.24 в 15:47

Микробиолог представи в Лом участието си в антарктическа експедиция

Снимки и филм от участието си в 31-вата Национална антарктическа експедиция представи в Лом микробиологът Снежана Русинова-Видева . Събитието се проведе в Народно читалище „Постоянство 1856” и събра приятели д-р Русинова, която е родена в Лом, и почитатели на науката. „Най-често българските експедиции, които са от 32 години, се провеждат..

публикувано на 25.06.24 в 15:35

Още една жена във Врачанско е обвинена в домашно насилие

Броени дни след като жена наръга и наби мъжа , с когото живее на семейни начала във Враца, от прокуратурата оповестиха за нов случай на домашно насилие над представител на силния пол. От териториалното отделение на държавното обвинение в Бяла Слатина внесоха в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на..

публикувано на 25.06.24 в 15:24

Лом ще отбележи деня на река Дунав

Международният ден на река Дунав ще бъде отбелязан в Лом с богата програма. На 27 юни, четвъртък, от 20:00 часа, в амфитеатъра на Дунавския парк жителите и гостите на града ще могат да видят изпълненията на мaжopeтeн cъcтaв “Дyнaвcĸи биcepи”, вoĸaлнa гpyпa “3 A KЛAC” и бaлeтния cъcтaв ĸъм Народно читалище „Постоянство 1856”. Хopoтeĸa c..

публикувано на 25.06.24 в 14:00

Берковица и Годеч представят храни, обичаи и занаяти

Сдружение "МИГ – Берковица и Годеч" организира Фестивал на местните храни, обичаи и занаяти.  Домакин на събитието е Годеч и ще се състои на площад "Свобода", от 16:00 часа, днес, 25 юни. Фестивалът ще включва демонстрация на местни храни от двете общини, представяне на занаятчии – сребърна бижутерия, резба, предмети от дърво. Със свой..

публикувано на 25.06.24 в 12:40

Общински съветници в Кула искат повече пари за образованата раждаемост

Общинските съветници от групата на ПП “ВМРО-БНД“ в Кула поискаха увеличаване на финансовата помощ, отпускана по програмата за насърчаване на образованата раждаемост в общината. Те внесоха докладна записка до кмета на общината и председателя на Общинския съвет изплащаната еднократна финансова помощ за новородено дете на родители с висше..

публикувано на 25.06.24 в 11:43