Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 април 2019 година

Обиколка на част от готовите обекти, предвидени за асфалтиране в капиталовите разходи за 2019 година, направи кметът на община Видин Огнян Ценков. Средствата за ремонтните дейности са 3 милиона лева, отпуснати с постановление на Министерски съвет за текущи ремонти на улици, междублокови пространства и алеи в Крайдунавския парк.


Продължават дейностите по ремонта на централния площад във Видин. Видинчани приемат стоически превръщането на видинския площад в строителна площадка, показа наша анкета. В отговор на запитване на Радио ВИДИН, дали има вариант за организиране на движението на пешеходците, така че да не се налага да минават край работещите машини и направените изкопи, с оглед тяхната безопасност, кметът на Община Видин Огнян Ценков обясни, че нормалното движение на гражданите ще се възстанови най-късно до края на лятото, когато приключат ремонтните дейности.


Интензивен остава трафикът на товарни автомобили на Дунав мост 2 при Видин- Калафат на изход от страната, съобщиха от "Гранична полиция". От вчера се образува километрична опашка от изчакващи да преминат през съоръжението тирове. От граничния пункт съобщиха, че всички гишета работят с максимално натоварване.


През тази година лесничеите от трите северозападни области- Монтана, Враца и Видин, ще засадят 1800 декара нови гори, съобщиха от Регионалната дирекция по горите. Залесените площи през тази година ще са със 122 декара повече в сравнение с 2018 година. По повод Седмицата на гората тези дни в управлението на горите в Берковица има свободен достъп на граждани и презентации. Дни на отворените врати ще има и в разсадника край Берковица, където ще бъдат показани различни видове дръвчета.


Започва изграждането на Дневен център за деца с увреждания в Берковица. Той ще се помещава в сградата на бившата 5-а детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Центърът ще бъде с капацитет 30 деца за дневна грижа и 60 деца за консултативни услуги и техните семейства. Сградата ще бъде ремонтирана с 425 000 лева по програма "Региони в растеж".


16 проектни предложения са подадени в Мездра за участие по Общинската програма "Малки местни инициативи“. Тази година за над 93 000 лева кандидатстват 10 кметства, 4 читалища и два инициативни комитета. Програмата предвижда отпускане само на 30 000 лв. за реализирането им. На 10-ти април предстои проектите да бъдат разгледани от експертна комисия. До края на месеца друга комисия ще даде окончателна оценка на проектите. Целта на общинската програма е да се финансират инициативи с местно значение като облагородяване на междублокови пространства, обособяване на зони за отдих, детски кътове на стойност до 5 000 лв.


Пролетното почистване в Кула преди великденските празници започна. Служителите на Общината почистиха парка около античната крепост "Кастра Мартис", която е и най-важната историческа и културна забележителност на Кула.


Почетен плакет получи ученичката в 12 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин Ивана Виткова от кмета Огнян Ценков. Тя представи достойно България на международен форум във Виена, иницииран от ООН относно превенцията на зависимостите. Това е четвъртият доброволец от Общинския младежки съвет за превенция на зависимостите, който успява да пребори конкуренцията от цялата страна и да представи България на световния форум, каза за Радио ВИДИН председателят на Общинския съвет по наркотичните вещества, Красимира Елисеева. Ивана Виткова успешно преминава през различните етапи на одобрение и така става един от двамата представляващи страната ни във Виена. 



Община Берковица ще отпуска три стипендии от по 300 лева на месец на студенти по медицина, съобщиха от местната администрация. Досега местната управа отпускаше стипендии от по 100 лева, но се оказа, че няма желаещи за тях. Очакванията са новият размер на месечната стипендия да стимулира бъдещите лекари да сключат договор и да работят 5 години в Берковица след завършването си. В последните години в община Берковица има остър дефицит на изпълнителски и ръководни кадри в областта на здравеопазването, отбелязват от Общината.



Нова апаратура ще получи по Великден Акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница "Св. Петка"
. Тя е закупена със средствата от благотворителния проект "Подари щастие" на родената във Видин Десислава Николова. В основата на инициативата е нейната книга "Щастлива и красива бременност като моята", средствата от която отиват за закупуване на апаратура за родилни отделения в страната. Средства се събират и от дарения. Кампанията за закупуване на апаратура за видинското Акушеро-гинекологичното отделение започна през януари.



Великденска благотворителна инициатива в подкрепа на възрастни хора започна във Видин. "Северосплотяване" е продължение на проведените досега няколко акции за подпомагане на нуждаещи се стари хора от Видинска област. Новата кампания цели да събере пари и хранителни продукти, които да бъдат раздадени преди Възкресение Христово, обясни 12-класничката от ППМГ "Екзарх Антим I" и организатор на кампанията Антонина Лозанова.


Заради изграждане на Автоматично устройство за записване на пътния трафик на пътя Видин - Кула - "Връшка чука“ е въведена временна организация на движението при 41-ви километър. Ограничено е преминаването в едната лента. Сигнализирано е с пътни знаци, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

 

АЕЦ “Козлодуй” организира Ден на отворени врати на 13 април, събота, съобщават от атомната електроцентрала. Посещенията за разглеждане на хилядамегаватовите енергийни блокове - 5-и или 6-и, ще се извършват само срещу предварително записване. 



256 нарушения установили пътните полицаи в област Видин при 24-часовата операция за контрол на скоростта, съобщават от полицията. 



Поредната лектория от XXX-те Традиционни зимни четения на Регионален исторически музей- Враца представи Христина Христова, главен уредник в отдел "Най-нова история". Темата е "История на "Практическо селскостопанско училище по бубарство и птицевъдство - Враца“. "Идеята на зимните четения е всички колеги от различните периоди да представят нещо, което до момента не е проучвано пред широката общественост", допълни Христина Христова.



"Марихуаната на мама е най-добра“ е най-новата постановка на Драматичния театър в Монтана. Автор на известната комедия е италианският драматург Дарио Фо. 



Изложбата "Наследници на Паскин" ще представят във Видин ученици на преподавателя по изобразително изкуство Веселин Маринов Нацин. По този начин талантите и техният преподавател ще отбележат 134 години от рождението на световно известния художник Жул Паскин. Все още има хора, които не знаят, че този изключителен рисувач е роден във Видин, и не са чували името му, коментира Веселин Маринов Нацин. Срещата с "Наследниците на Паскин" е на 9 април, от 17:30 часа в търговския център във Видин. Изложбата ще остане отворена за посещения до 25 април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 15 август 2024 година

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското  село Ясен , където е отслужена света литургия. Работни срещи във връзка с водоснабдяването на Видин и Омуртаг се проведоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес.  Разговорите бяха инициирани от министър..

публикувано на 15.08.24 в 18:10

Хеликоптер транспортира 4-годишно дете от Видин до София

За нова мисия съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха . Дежурен медицински екип се е отзовал на сигнал, подаден към координационната централа. Пациентът е дете на 4 години , което първоначално е било настанено в Многопрофилната болница за активно лечение “Света Петка“ във Видин , но след преценка на медицинските специалисти е..

публикувано на 15.08.24 в 16:59

Стотици почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение Богородично“

Стотици православни християни от цялата страна се стекоха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично “, за да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица , който е и храмов празник на манастира. По този повод в съборния манастирски храм..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Възстановяват пътя до язовира в село Гюргич

В община Ружинци възстановяват пътя към язовира в село Гюргич . Кметът Александър Александров обясни: "Продължаваме с изграждането на един водосток, подмяната на тръбите му и с изграждането на каменната основа, перилата, които ще спират силата на водата от дерето, за да отива тя по лесния път към реката. Почистихме от двете страни на водостока..

публикувано на 15.08.24 в 16:29

Деца в село Моравица научиха за пътя на хляба до трапезата

Деца в мездренското село Моравица гледаха презентация на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза" . Проявата е част от летните занимания, организирани от Народно читалище "Светлина 1926" и се проведе в салона на културното средище.  Лектор беше кариерен консултант Ерика Йончовска, която „преведе” децата от нивата до готовия хляб, след което те..

публикувано на 15.08.24 в 14:29

Село Ясен отбеляза храмов празник

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица . Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското село Ясен , където е..

публикувано на 15.08.24 в 14:05

Започва панаирът в Кула

Тази вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва още: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 14:00