Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират пет язовира във Врачанско


През тази година в област Враца трябва да бъдат ремонтирани пет язовира, които са в аварийно състояние. Ще продължи и възстановяването на друг рисков водоем - язовир "Бързина", за което бяха отпуснати средства миналата година при бедственото положение в община Хайредин. Въпреки тези критични точки, в региона е създадена организация за контрол на водоемите в очакване на пролетните дъждове и снеготопенето. Работи се и за почистване на поречията на по-големите реки с цел да бъде намален риска от наводнения. В област Враца са предприети мерки за наблюдение и контрол над язовирите, каза заместник областният управител Мирослав Комитски:

"Събота и неделя се очакват първите валежи, предупредени са както общините, които са собственици на повечето язовири, така и арендатори и концесионери за спазване на предписанията на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Където има необходимост да бъдат освободени съответните обеми водни количества, които да поемат предстоящите пролетни валежи и снеготопенето."

88 са язовирите в Област Враца. Част от тях не са големи, но са свързани в две основни каскади по реките Скът и Огоста, което носи риск от преливане и съответно опасност за населението.

"По-спокойни сме тази година ако говорим за каскадата язовир "Рогозен", миналата година бе извършен пълен ремонт на преливника. Оразмерен е дори за поемане на повече количества, които да бъдат изпускани при преливане на язовира. Язовир "Бързина" миналата година беше извършен ремонт на преливника, има и ремонт на язовирната стена, той есента беше замразен поради валежите есента, но  пролетта очакваме да бъде довършен", допълни Мирослав Комитски.

През миналата година в област Враца бяха определени 5 рискови язовира за спешно финансиране на ремонтите на хидротехническите им съоръжения отбеляза Мирослав Комитски:


"Те са с компрометирани преливници, неработещи основни изпускатели и в аварийно и предаварийно състояние"

Освен ремонтите на хидротехническите съоръжения друга мярка, която се прилага за предпазване от наводнения е осигуряването на нормален оток на реките. За две години са почистени общо 25 км. речни корита, в което са вложени над 430 000 лв.


Още по темата може да чуете в звуковият файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Бивши кметове на Георги Дамяново станаха почетни граждани

В деня на обявяването на независимостта на България, община Георги Дамяново чества своя празник. На тържествена сесия на общинския съвет най-високото отличие, почетен знак, получиха двама бивши кметове. Наградите им връчи настоящият кмет Нина Петкова.  78-годишинят Петър Григоров е бил кмет на Георги Дамяново в периода 1981 – 1991 година. По негово..

публикувано на 22.09.24 в 16:50

Във Видин представиха листата на "ДПС - Ново начало" за предстоящите избори

Цветан Енчев е водач на листата на коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" в 5-ти избирателен район - Видин, за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Кандидатите бяха представени от областния координатор Ваньо Костин . "Втори в листата е моя милост - Ваньо Костин, трети е Светослав Скорчев, четвърти е Калин..

публикувано на 22.09.24 в 14:57

Катастрофа ограничи движението между Студено буче и Д-р Йосифово

Временно движението по пътя Студено буче - Д-р Йосифово е ограничено поради ПТП. Трафикът се пренасочва през Клисурица и Славотин и се регулира от пътна полиция, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

публикувано на 22.09.24 в 14:17

Във Видин отбелязаха Деня на независимостта

Тържеството по случай 116-тата годишнина от обявяването на Деня на независимостта във Видин започна с издигане на Националния флаг на Република България и флага на Община Видин. С лово произнесе зам. кметът на Общината Десислава Тодорова : "Историческият акт на 22 септември ни дава ценен урок от нашите предци, от тяхната смелост, решителност,..

публикувано на 22.09.24 в 12:25

Общинските съветници във Враца ще обсъждат поемането на дългосрочен кредит

Искат разрешението на общинските съветници от Враца за сключването на договор за кредит с "Фонд ФЛАГ" ЕАД, по силата на който да поеме дългосрочен общински дълг за осигуряване на инвестиции по няколко проекта. Докладната по тази тема ще се разисква на сесията на местния парламент на 24 септември.  Желанието на градската управа е да вземе кредит в размер..

публикувано на 22.09.24 в 09:32

Наближава крайният срок за участие в конкурса "Яна Язова"

Остава една седмица до края на срока за участие в Националния литературен конкурс "Яна Язова". Организаторите от библиотеката при Народно читалище "Постоянство 1856” в Лом напомнят, че авторите могат да изплащат своите творби до 30 септември 2024 г. До три разказа или стихотворения в три екземпляра, които не са награждавани в други конкурси, е..

публикувано на 22.09.24 в 09:25

Видин посреща международна археологическа конференция

От 23 до 28 септември София и Видин  ще бъдат  домакин и  на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тем а "Граничен ландшафт по Дунав- Frontier landscapes along the Danube " . "В понеделник, 23 септември, започва най-голямата международна археологическа конференция в България. Това е седма международна..

публикувано на 22.09.24 в 09:10