Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Направиха първа копка на немски завод във Враца

Снимка: Жоро Александров

Направиха първа копка на завода на немската компания МД Електроник край Враца. Инвеститорът смята да налее в новата мощност общо 22 000 000 лева, като до края на годината фабриката може да заработи. Това ще отвори 300 нови работни места.


Сред присъстващите на първата копка бяха бяха заместник-министър председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова, кметът на Община Враца Калин Каменов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, главните изпълнителни директори на MD Elektronik - Роберт Хофман и Ото Жижка, представители на фирмата-изпълнител Борислав Иванов и Светослав Богалински, народният представител Красен Кръстев, областният управител на Малина Николова, председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, съветникът по икономическите въпроси на Германското посолство Хубертус Клинк,  общински съветници и много други гости от света на политиката и бизнеса.


Митрополит Григорий измоли божията благодат, като отслужи молебен преди да бъде извършена първата копка.


„Нашата инвестиция в България е дългосрочна, защото ние не сме краткосрочен инвеститор. Избрахме България като локация за бъдещето ни развитие заради високото ниво на образование, централното местоположение на страната, добрата инфраструктура и логистични условия”, каза Ото Жижка, член на борда на директорите на MД Електроник. Той допълни, че през следващите месеци компанията планира да построи фабрика с площ от 10 000 квадратни метра, в която ще се произвеждат кабели и електронни компоненти за множество производители на автомобили. Освен в България компанията има заводи в Чехия, Китай и Мексико.


Така трябва да изглежда заводът при завършването на строежа. Снимка: Община ВрацаДо 2020 се очаква заводът на MД Електроник да бъде напълно завършен. Производството обаче ще стартира следващата година с първите 300 работни места.


Вицепремиерът Марияна Николова от сцената коментира, че по отношение на Северозападна България “целенасочено се работи за обновяване и създаване на инфраструктура, която да осигури така необходимата свързаност“.


Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, допълни, че „тази инвестиция изпълнява това, което до голяма степен Министерството на икономиката, правителството на България има като приоритети: повече инвестиции, инвестиции в Северозападна България, високотехнологично производство и инвеститор с визия, който е готов не само да инвестира във високотехнологичното производство, а и да подобрява социалната среда, да е фокусиран върху хората и развитието на региона“.


Към гостите адресира поздравленията си и Калин Каменов, кмет на община Враца:


„Вярвам, че след днешната първа копка на бъдещия завод, скептиците във Враца ще бъдат много по-малко, тъй като това, което ще се случи тук, ще даде възможност за развитие не само на Враца, но и на целия регион“. Кметът връчи разрешението за строеж на Хофман и обяви, че с това Враца е вече на картата на световната автомобилна индустрия.


МД Електроник е интернационален доставчик за автомобилната индустрия със седалище на фирмата във Валдкрайбург, Германия. Основаното през 1974 г. дружество изготвя решения за пренос на данни и снабдява автомобилни производители и доставчици на системи за над 200 текущи автомобилни модели в световен мащаб. Мрежата с локации на компанията се простира от фабрики в Чехия, Китай, Мексико и сега - България, както и офиси в Германия, Южна Корея, САЩ и Китай. В момента компанията има над 5000 служители в цял свят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18

Община Мездра е в стабилно финансово състояние

Общински съвет (ОбС) - Мездра прие информацията за текущото изпълнение на бюджета на Община Мездра за първото полугодие на тази година по прихода и разхода в размер на 18 663 465 лв. Решението беше взето на юлската сесия на местния парламент.  Със същото решение бяха приети още няколко информации: за състоянието на общинския дълг, за..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

Задържаха фалшиви парфюми на Дунав мост 2

Над 7400 фалшиви парфюми задържаха на Дунав мост 2 при Видин, съобщават от Агенция "Митници".  Стоката е открита след извършена проверка на изходящ от страната товарен автомобил, управляван от български гражданин, пътуващ за Австрия и Германия. Водачът е представил документи за стоката в товарния отсек. При извършените контролни действия в пет от..

публикувано на 26.07.24 в 13:20