Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топлото време идва и се качваме на велосипедите

Снимка: Радио ВИДИН


Със затоплянето на времето настъпват и месеците, в които масово хората карат колело. Това е така, защото велосипедът е едно много практично превозно средство, особено в градска среда. Карането му не е свързано с харчене на пари, бързо и удобно може да се придвижим от единия край на града до другия. Практически, колелото може да се използва от всеки, без значение от възрастта. Някои карат за удоволствие и забавление, като това са най-вече децата, други- за да отидат до работа или да напазаруват. От здравословна гледна точка колелото ни носи физическа активност, която безспорно е много полезна за нас. Все пак не трябва да се забравя, че велосипедистите са най-незащитените участници в движението и именно по тази причина не са малко и инцидентите с тях. Затова колоездачите трябва да са внимателни и при възможност да се придържат към обособените велоалеи.



Повечето анкетирани велосипедисти във Видин посочиха, че не чакат да настъпи пролетта, а почти целогодишно карат колело:



"Майтапеха се да му сложа вериги зимата, върши ми много работа, а и развивам мускули. Лошото е, че ми ги крадат. Блъсна ме мотор и той, и аз пострадахме... Пътувам през ден до Бела Рада, общо 30 км. От март месец тръгвам с него, опасно е, защото на пешеходните пътеки не спират... Градът е така разположен, че позволява къде имаш работа, с колелото се придвижваш много по-бързо. Карам колело от юноша, използвам го и през зимата, едно за здраве и спестявам време." 

 

Релефът на града ни е много подходящ за карането на колело, защото е равно, това каза за Радио ВИДИН бившият треньор и механик на колоездачен клуб "Стрела" Велизар Маринов:



"Повечето го използват вместо автомобили и автобуси да ходят до селата. Има голяма част, които минаха на любителски спортни начала. Всякаква възрастова група карат колела, много деца използват велосипедите за атракционен вид спорт. В момента наблюдавам и електрически велосипеди, които са за по-дълги преходи и хора с ограничена възможност. В Холандия, Белгия, Дания там и политиците се движат с велосипеди, прието е за престижно."

Движението по главните улици е опасно и колоездачите трябва да карат или по тротоара с пешеходците, или да се обозначи шосето, допълни Велизар Маринов. Велоалеи има само в централната част на града. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

 11 -ът Ивайло Георгиев от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента сме..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00