Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Топлото време идва и се качваме на велосипедите

Снимка: Радио ВИДИН


Със затоплянето на времето настъпват и месеците, в които масово хората карат колело. Това е така, защото велосипедът е едно много практично превозно средство, особено в градска среда. Карането му не е свързано с харчене на пари, бързо и удобно може да се придвижим от единия край на града до другия. Практически, колелото може да се използва от всеки, без значение от възрастта. Някои карат за удоволствие и забавление, като това са най-вече децата, други- за да отидат до работа или да напазаруват. От здравословна гледна точка колелото ни носи физическа активност, която безспорно е много полезна за нас. Все пак не трябва да се забравя, че велосипедистите са най-незащитените участници в движението и именно по тази причина не са малко и инцидентите с тях. Затова колоездачите трябва да са внимателни и при възможност да се придържат към обособените велоалеи.Повечето анкетирани велосипедисти във Видин посочиха, че не чакат да настъпи пролетта, а почти целогодишно карат колело:"Майтапеха се да му сложа вериги зимата, върши ми много работа, а и развивам мускули. Лошото е, че ми ги крадат. Блъсна ме мотор и той, и аз пострадахме... Пътувам през ден до Бела Рада, общо 30 км. От март месец тръгвам с него, опасно е, защото на пешеходните пътеки не спират... Градът е така разположен, че позволява къде имаш работа, с колелото се придвижваш много по-бързо. Карам колело от юноша, използвам го и през зимата, едно за здраве и спестявам време." 

 

Релефът на града ни е много подходящ за карането на колело, защото е равно, това каза за Радио ВИДИН бившият треньор и механик на колоездачен клуб "Стрела" Велизар Маринов:"Повечето го използват вместо автомобили и автобуси да ходят до селата. Има голяма част, които минаха на любителски спортни начала. Всякаква възрастова група карат колела, много деца използват велосипедите за атракционен вид спорт. В момента наблюдавам и електрически велосипеди, които са за по-дълги преходи и хора с ограничена възможност. В Холандия, Белгия, Дания там и политиците се движат с велосипеди, прието е за престижно."

Движението по главните улици е опасно и колоездачите трябва да карат или по тротоара с пешеходците, или да се обозначи шосето, допълни Велизар Маринов. Велоалеи има само в централната част на града. 

Вижте още

Усърдно да изпълняваме Божиите заповеди

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г. Още от първите векове се явили врагове, които разкъсвали и разграбвали Църквата, един от тези бил александрийският свещеник Арий. "Скъпи братя и сестри, поздравявам всички вас с..

публикувано на 13.06.21 в 08:00

Best Niya или какво е да си влогър на 10 години

Ния Бурдашка е на 10 години. Учи във видинското училище "Цар Симеон Велики", където наесен ще бъде в 4. клас. През свободното си време обича да танцува, да рисува и всичко друго, което децата харесват - игри, забавления и всякакви щуротии. Едно от любимите ѝ занимания е да гледа видеоклипове в YouTube и да създава такива, защото отскоро..

публикувано на 11.06.21 в 17:50

"Село назаем" привлича младите в Долни Вадин

Малко село на брега на Дунав в Северозапад за шеста година ще е "назаем". Долни Вадин, община Оряхово ще посрещне млади хора от големите градове през лятото. Те ще бъдат настанени в семейства в селото. Ще помагат на възрастните и ще опознават местните бит, история и занаяти. Инициативата "Село назаем" е на местното читалище "Съзнание- 1927",..

публикувано на 11.06.21 в 17:30

Силаги Тодоров: Традициите трябва да се спазват

В "Думата имат старейшините" ви срещаме със 68-годишният Силаги Тодоров. Той е родом от видинското село Кутово. От 3 години е в самодейният състав на местното читалище, но народните танци го съпътстват през целия му живот. Работил е над 20 години в завода за помпи във Видин и над 20 към общината. Запалва се по народните танци като ученик в..

публикувано на 10.06.21 в 16:30

Спасиха пострадал щъркел в Лом

Учител и ученик в СУ "Димитър Маринов" град Лом спасиха малко щъркелче. След часовете учителят по математика Борислав Чакъров си тръгва към вкъщи. По пътя е и седмокласникът Владимир Аврамов, тъй като живеят в една посока. Дочуват странни звуци от един храст под стълба, където е гнездото. Владимир открива източника на звука - малко щъркелче,..

публикувано на 10.06.21 в 16:06

Видин е вече по- цветен

Хиляди нови цветя грейнаха в паркове, жилищни квартали, дворове на детски градини и училища в община Видин. Кампанията се реализира в рамките на втория етап от програмата "Нашият Видин - по-красив от всякога". Деца от детска градина "Славейче" и средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в града засадиха цветя, заедно със заместник-кметовете..

публикувано на 10.06.21 в 16:01

Старите къщи- нова възможност за привличане на туристи във Видин

Старите къщи на Видин и техните истории и Дунавска променада, по-интересните къщи по брега нарека Дунав. Това са двата маршрута, които предлага на туристите Регионалният исторически музей във Видин. Издаден е и пътеводител на маршрутите. "Този пътеводител води нашите туристи по два маршрута, които показват красотата на нашия град. С този..

публикувано на 10.06.21 в 15:50