Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Европейския ден на пациента

Снимка: Радио Видин

На днешният 18 април отбелязваме Европейския ден на пациента. Той се отбелязва от 2007 година, когато мрежата от европейски граждански организации "Active Citizenship Network" започва популяризиране на ежегодното му честване, като повод за информиране, обсъждане и предприемане на действия за подобряване на правата на пациентите в Европа. Защитени ли са българските пациенти днес и какви са правата им? Федерация "Български пациентски форум" е неправителствена организация, която защитава правата на хората с различни заболявания, техният навременен достъп до качествено лечение и подходяща за състоянието им терапия. Предметът на дейност на организацията е защита на правата на гражданите в сферата на здравеопазването и осъществяване на национално представителство на пациентите и пациентски организация. Разговаряхме с Ирина Ценкова, представител на Федерация "Български пациентски форум" за регион Монтана и председател на Сдружение на болните от диабет  "Е10-14":

"Организацията ни съществува вече повече от 10 години с основната цел да запознава обикновения човек с правата му и с възможностите да се лекува в България и да се възползва от законодателството на страната. От много години правим кампании, които достигат до една много широка публика и за тях бяха привлечени много художници, артисти и писатели. 

Защитени ли са пациентите в българския Северозапад и информират ли се за правата, които имат- това попитахме още Ирина Ценкова, представител на Федерация "Български пациентски форум" за регион Монтана:

"Би било пресилено да се каже нещо такова, защото проблемите са в много посоки. Бих казала, че пациентът от българския Северозапад е най- пострадалият от случващото се в страната ни през последните 30 години. Основен проблем е и липсата на кадри в този регион."- допълни Ирина Ценкова.

Поставянето на гражданите в центъра на здравната политика на Европейския съюз започва с гарантиране на спазването на правата на пациентите.  Ето защо е изключително важно да се повишава осведомеността относно правата на пациентите и отговорността на всеки за тяхното спазване. Чувстват ли се защитени пациентите във Видин и знаят ли правата си? Това проверихме в анкета по темата пред видинската Многопрофилна болница за активно лечение "Света Петка":

"Не си знаем правата, питаме приятели, колеги и от там разбираме. Който е преминал по този път вече знае ... Лекарите се отнасят горе- долу нормално, но ние не сме достатъчно информирани, относно лекарската ни система."- коментираха видинчани в Европейскиея ден на пациента.

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове към материала.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинчанин обнови баскетболно игрище

В началото на април ви срещнахме с видинчанина  Мартин Цеков , който основа неправителствената организация  "Видин наново" , с амбиция да подобри града и да събуди гражданското общество, правейки смислени проекти, като се надява да вдъхнови положителна промяна и чрез тези инициативи да насърчи растежа, иновациите и обновяването на Видин и..

публикувано на 16.08.24 в 17:30

Европейски средства помагат на хора от уязвими групи да започнат работа

Общо 285 души от област Видин получават подкрепа по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Изпълняват се седем проекта на фирми и неправителствени организации от областта. Те са за близо 804 000 лева, каза експертът „Комуникация, информация и..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с участието..

публикувано на 16.08.24 в 14:00

Учител: Калиграфията има пряко отношение към здравето на детето

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и..

публикувано на 16.08.24 в 13:44

Видин е домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва днес,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН Младен..

публикувано на 16.08.24 в 11:00

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31