Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новата земеделска техника- гаранция за успех и качество

4
Снимка: Радио ВИДИН


Незапомнена от години суша допреди няколко дни сериозно заплашваше да провали реколтата от есенници. Много площи с рапица бяха "освидетелствани" като провалени, а собствениците ги преорават и засяват с пролетни култури. Сушата би попречила и за развитието на пролетниците. Дали заради молбите на земеделците, но така, както и прогнозираха синоптиците- миналата седмица заваля. В различните региони дъждът беше с различна продължителност и в различно количество, но със сигурност ще окаже своето влияние. Ще съживи ли падналият наскоро дъжд посевите и привлекателно ли е земеделието за младите? 

В края на миналата седмица в землището на бреговското село Балей три фирми от агросектора представиха нова техника, препарати, торове и семена. Сред посетителите бе зам.председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски:

"Дъждът ще съживи пшеницата и рапицата, ще даде възможност и за поникване на слънчогледа и царевицата. Има пропаднали площи със зимна рапица, която не успя да поникне през есента и сега над 90 % е разорана, на нейно място се засяват пролетници... Опасност за хляба няма, реколта ще има... " 

На агро-демонстрацията в Балей присъства и Валентин Иванов от Управителния съвет на Съюза на зърнопроизводителите. Обработва земя в землището на Раковица, където не падна дъжд с кой-знае какво стопанско значение, но въпреки това, земеделецът смята, че ще помогне малко на есенниците. Според него годината няма да е от най-успешните, но земеделците не губят вяра. 

"След като оцеляваме толкова години, значи сме намерили равновесието, готови сме да посрещаме и лошите, и хубавите години..." 

Според него, новата техника позволява да се прави един успешен бизнес, безаварийна работа за дълги години напред, да не се спира по време на кампания и да се срещат трудности при аварии и ремонти.

"Всяка една нова техника идва все по-добре оборудвана, което позволява на механизаторите да работят в по-спокойна, по-приятна  обстановка, работата им е по-лека- това също е плюс.... Съвсем по-качествена е и всяка една обработка. През последните години безспорно получаваме по-добри добиви, които са в резултат на навлизането на нова техника... По отношение на новата техника видинските зърнопроизводители вече са конкурентни на всички в страната, равнопоставени са..."   

Ден след живителния дъжд земеделците бяха обнадеждени за иначе обречената на провал реколта от есенници. Росен Костадинов е земеделец от няколко години, но смята, че който се захваща със земеделие, не трябва да очаква бърза печалба...
Жечко Андрейнски и Илиян Койманов /отляво надясно/, сн. Личен архивДомакин на земеделската среща беше Илиян Койманов- един от успешните земеделци в региона. Той е един от пострадалите от есенната сушата- има пропаднали 2000 декара с рапица, които е презасял с пролетници. Първите си стъпки в земеделието прави със закупен с вноските за кола малък трактор през 1992 година. Следва по-голям трактор, малък комбайн, за който се шегува, че е бил като лайкоберачка... Сега има модерна техника:

"Няма бъдеще без нова техника. От икономическа гледна точка също- една нова торачка има възможност за секционен контрол, което означава, че не преповтаряш никаде торенето- това икономически влияе и върху вложените торове, от друга страна се щади и почвата. Същото е и при сеялките..." 

Илиян обработва 12 хиляди декара в землището на село Балей и от дистанцията на времето е убеден, че успехът идва с хъс, упоритост, постоянство и много, много работа. 

В звуковия файл чуйте още: Ясен Здравков от селскостопанската гимназия "Марко Марков" в село Георги Дамяново, който се класира за националния кръг на състезанието "Млад фермер" в Добрич. Ясен е 12 клас, а с резултата от регионалното състезание  вече е приет за студент в аграрния университет в Пловдив. Категоричен е, че ще продължи образованието си. 
Чуйте и какво се произвежда в първата космическа оранжерия в света, създадена от български учени- интервю на Росинка Проданова от радио Благоевград с доц. д-р Таня Иванова от Института за космически изследвания към БАН.
В следващото предаване очаквайте разговор със създателя на технологията за производството на храна за космонатвти- криобилога акад. Цветан Цветков- наш земляк, роден в монтанското село Стубел. 

Галерия

Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30