Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 април 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Дървета и храсти засадиха ученици от видинското училище  "Петко Рачов Славейков" в Деня на Земята. Празникът се отбелязва всяка година на 22 април с фокус върху опазването на планетата и съхраняването на живота върху нея.

В следващите месеци Монтана и побратименият град в Китай Инчуан ще разменят ученически и спортни групи. Това съобщи кметът Златко Живков, след като 6-членна делегация от общината се завърна от едноседмично посещение в китайския град. Визитата бе по покана на кмета на Инчуан.

Започна ремонтът на сградата на някогашния младежки дом в кв. "Боруна" в Лом. Той ще бъде преустроен в модерен мултифункционален културен и туристически център.

В село Черкаски, община Вършец, бе изградена нова постройка за извършване на ритуали край гробищния парк
. Това се случи с помощта на хората от селото, каза в "Посоките на делника" кметът на Черкаски Валери Тодоров.

Започнаха строителните дейности по читалището в белослатинското село Търнава.
Сградата ще бъде ремонтирана цялостно, съобщи  кметът Габриела Раловска. Средствата в размер на близо 400 000 лева са отпуснати от Европейските структурни фондове.

Около 7-километрова опашка от товарни камиони се бе образувала тази сутрин на "Дунав мост 2" при Видин -Калафат. "Това е нормално, предвид отминалите почивни дни", каза за Радио Видин изпълнителният директор на съоръжението Любомир Низамов. От 18.04.2019 г на разположение на преминаващите през Дунав мост Видин-Калафат е и мобилното приложение на "Дунав мост Видин-Калафат" АД.

Има достатъчно направления за прегледи при лекари-специалисти, в това увери Светозар Симеонов, директор на Районна здравноосигурителна каса във Враца. През последната година средствата за здравеопазване във Врачанска област са се увеличили с 8-9 процента в сравнение с предходната година.

Днес и утре ще се извърши пръскане срещу кърлежи и бълхи на тревните площи в община Лом.
На 22 април при подходящи метеорологични условия, ще бъдат третирани Дунавския парк, улични алеи, междублокови пространства и зелени площи, на места с обществено предназначение в града и селата. Обработката ще се извърши от 20.00 ч.

Община Враца издаде заповед за местата, където могат да се поставят агитационни материали във връзка с предизборната кампания. Ще бъде публикуван и списък с местата, където ще бъдат монтирани специални информационни табла. Разполагането на транспаранти и билбордове на територията на община Враца ще става по изрично разрешение от кмета на Общината на база подадено заявление и заплатена такса, съгласно действащите наредби на Общински съвет - Враца, съобщиха още от общинската администрация.  

Представителите на политическите партии и коалиции в 44- тото Народно събрание в Мездра се споразумяха за състава на секционните избирателни комисии. Те нямаха възражения, относно разпределението на 328- те места в секционните избирателни комисии.

Изложбата Съкровища на земята е подредена в експозиционата зала на историческия музей на Монтана. Откриването й стана в Международния ден на земята.

Повече от 350 ученици от 14 училища от община Враца се включиха в тазгодишния 36-ти общински пролетен спортно-туристически празник, който се проведе в събота пред хижа "Леденика” във Врачанския Балкан. Надпреварата включваше три дисциплини - крос, туристическа щафета и теглене на въже. При кроса при момичетата във възрастовата група V- VIII клас на първо място се класира Стела Людмилова, а при момчетата - Милен Младенов. Първи в щафетната игра за ученици от I - IV клас са възпитаниците на НУ "Софроний Врачански”. В дисциплината теглене на въже във възрастова група I - IV клас първо място заеха възпитаниците на НУ "Иван Вазов”.

Поетапно ще бъдат подменени счупените седалки на игрището в двора на СУ "Иван Вазов“ в Мездра. Служителите на ОП "Чистота“ до момента са монтирали 100 броя нови седалки,  съобщават от общинската пресслужба.

Успешно приключи "Маратонът на четенето"- инициатива, с която читалищната библиотека в Ново село отбеляза международния ден на книгата - 23 април.

Ученици от 4-ти и 12-ти клас на СУ "Цар Симеон Велики” представиха във видинската библиотека резултатите от своята съвместна работа на екологична тематика. Големите и малките ученици от два клуба "Дигитални Царетворци" и "Дигитален свят"заедно са изработили екологични визитки, комикси, както и занимателна книжка с ребуси, кръстословици, гатанки на екологична тематика. Проявата е посветена на Деня на Земята. 

Поредното си отлично представяне направиха участниците във Вокална група "Wings" от Мездра с художествен ръководител Тони Яшова на 15-ти Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен "Родолюбие 2019". Фестивалът бе проведен в Панагюрище през почивните дни. 

35 пакета с хранителни продукти раздадоха доброволците, които организираха Великденското провеждане на инициативата "Северосплотяване". Пакетите са раздадени в селата Върбовчец, Острокапци, Дълго поле и Скомля. Това обясни за Радио Видин организаторът, Антонина Лозанова, ученичка в ПМГ "Екзарх Антим Първи".

Изложба, посветена на 130 години от формирането на 15-и пехотен Ломски полк и 150 години от рождението на един от легендарните предводители на формированието полк. Стефан Илиев ще бъде открита в 17:15 часа утре, 23 април, в художествената галерия в Белоградчик. Инициатор за експозицията е родственицата на полк. Илиев Емилия Кожухарова.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43