Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Време за равносметка и обещания

Снимка: Радио ВИДИН

Точно месец остава до изборите за членове на Европейски парламент. От четвъртък, 23 май, до неделя, 26 май, стотици милиони граждани на Евросъюза ще изберат новите евродепутати. Изборите у нас ще бъдат на 26 май, а предизборната кампания официално стартира на Разпети петък. Така че е време за равносметка и обещания. Какво свършиха българските евродепутати и какви са очакванията им за приоритетите на ЕС през следващите 5 години? 
Андрей КовачевГЕРБ и СДС тръгват заедно към евроизборите с водач на листата българския еврокомисар Мария Габриел. От партията призоваха за дебат за бъдещето на Европа в предстоящата кампания. Андрей Ковачев е на втора позиция в листата. Според него Европейският съюз трябва да води много по-силна външна политика:

"Критикуват много често ЕС, че е бавен, неефективен, не се адаптира към променящите се около нас условия. но същите тези хора, които критикуват, са тези, които казват: "Ние на ЕС не искаме да дадем повече правомощия".Сергей СтанишевСлед бурни дискусии и спорове БСП също утвърди своята листа за евроизборите. Председателят на ПЕС Сергей Станишев е нареден четири места след водача на листата Елена Йончева. Според Станишев Европейският съюз трябва да се промени:
"Трябва да променим Европа, правейки я по-близка до хората. Има огромен гняв и затова искаме промяна- и в богатите страни вече има протести и много хора, които се чувстват изоставени. И в България го има това- богата София и загиваща провинция, която се чувства изхвърлена от възможности за развитие и хората бягат. Изисква се системна политика, която да преодолява това разделение."Искра МихайловаСред сигурните партии, които ще имат свои представители в Европарламента и през следващите пет години се очаква да е ДПС. Лично лидерът на движението Мустафа Карадайъ е водач на листата. Досегашният председател на една от най-важните комисии в ЕП- тази по регионална политика, Искра Михайлова е на четвърта позиция.
"Регионалната политика остава една от основните политики на ЕС. За следващия програмен период към нея отново са насочени около 370 млрд. евро. Ресурсът е огромен, претенциите и очакванията на всички страни са най-разнообразни и различни. Проблемът обаче е, че европейците вече поставят намаляването на различията между отделните региони на по-задно място. Сега на първо място за тях е сигурността, защитата на границите, опазването на околната среда и чак след това е конкурентоспособност и изравняване на различията между регионите. Имахме сериозни противоречия в комисията, докато убедим всички, че политиката по сближаване трябва да продължи", обясни Искра Михайлова.


Ангел ДжамбазкиСред най-разпознаваемите български евродепутати е Ангел Джамбазки. Той води листата на ВМРО
"Добрата новина е, че политиката се върна в сградата на Европейския парламент и това не е лошо. Вече има ясно избистрени позиции- има хора, които твърдят, че трябва да се продължи по досегашния път, има и хора, като нас, които твърдим, че трябва да се променят нещата. В рамките на политически спор ние се опитваме да защитим българския интерес. Факт е, че българската група бе една от най-обединените по национално важните теми. За мен една от най-важните теми е Македония, друга важна тема е за миграцията и въпросът с превозвачите. Предстоят бурни времена и ние трябва да бъдем активни участници в тях и да защитаваме своите позиции", заяви Джамбазки.Светослав МалиновСветослав Малинов е в листата на "Демократична България"- коалицията на ДСБ, "Да, България" и "Зелените". Той е член на комисията по петициите в Европейския парламент- структурата, която разглежда жалбите и исканията на жителите на ЕС:
"Това е най-удовлетворителната, но и най-потискащата работа, която съм имал. Изключително мъчително е да се чуват петициите от България. Толкова са драстични нарушенията в България, толкова са слаби институциите, че всеки може да прокара нашите петиции, а те са каталог на слабостта на българските институции и на корупцията."
Според Светослав Малинов соченото за основно постижение на ГЕРБ повишение на средствата от еврофондовете за България през следващия програмен период, всъщност не е добра новина, защото показва, че си оставаме най-бедните в Евросъюза.


СнимкаМесец преди изборите социологическата агенция "Галъп интернешънъл" публикува последните си данни за електоралните нагласи към този момент. 
"Установихме, че скандалът около "Апартаментгейт" даде голяма рефлексия върху настроенията. През последната една година наблюдаваме цикъл от скандали, в които управляващите по един или друг начин се замесват, но досега почти нямаше движение при настроенията в хората. След "Апартаментгейт" обаче има обрат при първите две партии, като вече БСП води с 1%, до сега ГЕРБ водеше с около процент. Очаквам на предстоящите избори да има наказателен вот", обясни политологът Светлин Тачев, и добави, че е е възможно да има висока за евроизбори избирателна активност.

Според проучването на Галъп, 32,1% твърдят, че ще гласуват за БСП, 31%- за ГЕРБ и СДС, а 11,1% - за ДПС. След тях, близо до бариерата от 5,88% е още ВМРО с 5%. Следват "Демократична България" и "Воля". 2,2% заявяват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".

"Тези данни са моменти и е много трудно да се прогнозира какво ще се случи в следващия един месец. Ситуацията е много динамична, може да излязат още разкрития и скандали. Ще разберем кой е победил в самия ден на изборите", добави Светлин Тачев.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

30 % от домакинствата у нас не успяват да платят сметките си навреме

България е на второ място в ЕС по невъзможност за плащане на комуналните услуги навреме /30% от домакинствата/ . Това сочи ново годишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот. Как бихме могли да се справим с този проблем? Йордан Генов  е директор в платформата "Моите пари" и дава своите съвети:  "Бюджета на едно домакинство има..

публикувано на 23.01.20 в 12:04

Създават фонд за подпомагане на болницата във Видин

Общински фонд във Видин ще помага на многопрофилната болница в града. Въпреки, че общината има само 11 % дял в акционерното дружество, а мажоритарен собственик е държавата, общинските съветници се обединиха около каузата за лечебното заведение. Сформирана е временна общинска комисия, която да подготви нормативната уредба за създаването..

публикувано на 22.01.20 в 15:02

Ще има ли достойни минимални заплати в целия ЕС?

Ще има ли минимална работна заплата за целия Европейски съюз ? Идеята подхранва надеждите особено в по-бедните държави в общността, като България. Европейската комисия обяви, че започва консултации по предложението минималното възнаграждение да е определен процент от средните доходи в дадената страна от ЕС, а не да бъде въведена еднаква за съюза..

публикувано на 21.01.20 в 14:48

Стабилна икономика с ниски заплати

Българинът смята, че икономиката на страната се развива и в същото време не е доволен от доходите си. 54,3% от българите са доволни от икономическия климат и възможностите в страната. 59,7% не са удовлетворени от личните си доходи. В парламента със сигурност попадат 4 формации, ако изборите са днес- ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти. Това..

публикувано на 20.01.20 в 13:43

Кметът на Ослен Криводол иска да превърне селото в архитектуран резерват

"Амбицията ми е да превърна Ослен Криводол в архитектурен резерват". Това заяви в "Добро утро, кмете" новоназначеният кметски наместник на мездренското село- Роман Иванов: " Ослен Криводол е село с голям потенциал. То е много красиво, много спокойно и много тихо място. Хората са много добри. Намира се в подножието на Стара планина, средната надморска..

обновено на 17.01.20 в 17:30

Книжчице любима...

По данни на Националния статистически институт отпреди 10 години 51% от българите не са прочели нито една книга, а само 19% от населението на страната ни са прочели над 10 книги. След страховитите статистики, че българинът е спрял да чете, през последните години четенето на книги като че ли отново е на мода. Вярно е, че и днес все по-често можем..

публикувано на 16.01.20 в 11:49

Интернет сайт обединява хора, правещи добрини- можем ли да сме по-добри

Общностна медия за добрите дела, сътворени от добри хора в България стартира още през 2013 година като отделна Фейсбук страница. Целта й бе да популяризира добрия пример на онези българи, които с добри дела са направили нещо повече за своята общност, квартал или град. Още в самото начало стотици хора започнаха да споделят в социалната мрежа..

публикувано на 15.01.20 в 11:56