Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на професиите във Враца

4
Снимка: Радио ВИДИН

Най-новите и атрактивни професии, които ще се изучават в учебните заведения през новата учебна година, бяха представени във Враца. В събитието "Дни на професиите" участваха средни училища, професионални и профилирани гимназии, които подредиха свои щандове в Младежкия дом в града.

Посетителите имаха възможност да разгледат и дегустират от кулинарните шедьоври, подредени на щанда на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство. За новата учебна година гимназията ще приема ученици в две нови специалности, обясни ученичката Михаела Берчева:

""Продавач" и "Сервитьор и барман", имаме също "Готвач", "Кетъринг" и "Месо и хляб". Най-много ученици се запътиха да бъдат сервитьори и бармани. Тези професии са атрактивни, защото се научаваш на много неща и като си добър в едно нещо, можеш да се изявиш. Постоянно пътуваме. Бяхме в Гърция, предстои ни да посетим Испания..."


"Асистент на лекар по дентална медицина" и "Термални процедури" са новите специалности в средно училище "Христо Ботев", които бяха презентирани на щанда на учебното заведение. Ще се изучават английски и латински език, обясни Ралица Въльовска от 11 клас:

"Учениците ще получават сертификати, с които ще могат да работят, също така ще могат да продължат обучението си в университет. Сертификатът ще може да се ползва както в България, така и в чужбина. Ще се изучава задължителен латински език, както и английски. По предметите ще се набляга на анатомия, ще се изучава лечебен масаж, дерматология. Доста хора проявяват интерес, защото ще могат да излязат с професия..."
Снимка:Радио ВИДИН
Ученици от Профилирана езикова гимназия "Йоан Екзарх" представиха професията "Графичен дизайнер". Досега тя е изучавана като клубна форма, а от тази есен става част от учебната програма. Това е една от най-търсените и отлично платени професии в страната и по света, обясниха от гимназията.

Професионалната гимназия "Димитраки Хаджитошин" е първата в страната с дуална система на обучение в сферата на строителството, разказа директорът Цветомила Христова:

"Тази година за първи път 10 от момчетата имат работа в реална работна среда, имат сключен трудов договор в строителни фирми. Два дни в седмицата осъществяват такава производствена практика, а догодина 12 клас - три дни. Това се заплаща по чл. 230 от Кодекса на труда. Ако се докажат като добри работници и специалисти, може фирмата да ги остави на работа..."


В събитието участваха и работодатели, които разясняваха на кандидат-гимназистите предимствата на професионалното образование. Димитър Гладнишки обясни, че има недостиг на професионално подготвени кадри:

"Целта е да създадем интерес на младите хора и да ги накараме да се обърнат към професионалните училища с други очи, а не с такива, с каквито ги гледат сега. Защото се оказва голям проблем професионалното образование, има голям проблем с кадрите на професионалните и профилираните гимназии. Допира ни с младите хора е чрез механотехникума. Имаме общ език с тях, имаме паралелка, която е изградена съвместно с нашата фирма, учат техническо чертане, има интерес към нея. Според мен това е крачка в правилната посока."

Снимка: Радио ВИДИН
Новите професии, представени по интересен начин, привлякоха кандидат-гимназисти и им помогнаха да направят своя избор:

"Научих, че всяко училище предлага различни неща, някои от тях са доста интересни за мен. На мен ми харесват технологиите и компютрите, но няма да имам възможност да отида в училището, защото ще пътувам извън държавата и ще уча в чужбина...Не се поколебах, реших да си остана  в това училище, в което съм. Избрала съм чужди езици или "Графичен дизайн"...Научих повече неща за някои училища и ми беше интересно..."


Изборът на гимназия не е лесна задача за кандидат-гимназистите. За да вземат правилното решение и да планират своето  развитие в бъдеще, те имат нужда от подкрепа. Сега е моментът да я получат както от своите родители, така и от своите учители.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00