Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как средата определя мисленето на младите хора

2
Снимка: Радио Видин

Икономическата криза в началото на века предизвика сътресения във всички аспекти на живота и се отрази върху съдбата и житейските перспективи на много хора. Последиците от кризата рефлектираха болезнено върху младите хора, като ги изправиха пред нови предизвикателства и неволи. Увеличи се рискa от отпадане от училище, появи се дългосрочна безработица и много от тях дори бяха застрашени от социално изключване от обществото. Предвид голямата безработица през последните години, много млади хора напуснаха българския Северозапад и дори някой от тях го направиха завинаги. Каква среда, обаче създаваме около себе си и каква е нейната роля? Различно ли е мисленето на младите хора, поставени в различна среда? Често обвиняваме младите хора, че са загубили усета си към доброто, към човещината, към добрите каузи и че единствено парите са техният идеал. В крайна всеки сам определя своите предпочитания в зависимост от интересите, които има. 

СнимкаВ студиото на радио Видин гостува Емил Иванов, главен секретар на видинското сдружение "Активно общество". "Под здравословна среда за един млад човек се разбира средата, при която един млад човек може успешно да се развива и има стимул да го прави. Можем да започнем в началото от семейната среда, след това в училищната и естествено в заобикалящата ни градска среда, където детето прекарва голяма част от свободното си време ... Масовият негативизъм във Видин, който върлува между хората, липсата на добра професионална среда за развитие, ниското качество на образование, не специално за Видин, а за цялата страна карат младите хора да се чувстват не на място в училищната среда, което е изключително тъжен факт."- каза Емил Иванов.


За коментар по темата потърсихме и специалист, който се занимава с подобряване на състоянието на околната среда в градски условия. Разговаряхме с ландшафтен архитект Даниела Димитрова, управител на фирмата по озеленяване в Крайдунавския град. Как зелената градска среда може да формира характера на един млад човек?

"Младите хора, за съжаление са отгледани само в градска среда, докато ние сме видели и друга среда- на село, полета, овощни градини. За тях единствената среда, която познават е градската среда. Те с удоволствие стоят в паркове и градини, без да го осъзнават ... Опитваме се още от най- ранна възраст да въздействаме на децата, като ги включваме във всякакви мероприятия, които са свързани със засаждане, почистване. В училищата и детските градини винаги се стараем да обясняваме. Има места в училищата, където има цели детски градинки и учениците се опитват да ги поддържат и така се включват в нашата работа ... Успоредно със строителните дейности на централния площад във Видин върви и озеленяването. Трябва да имаме търпение, хубавите работи не стават бързо."- каза Даниела Димитрова.

Станислав Георгиев е млад човек от Видин, който от години живее и работи в София. Той се занимава с музика и днес е част от групата на Рок кралицата на България- Милена Славова, където свири на бас китара. Какво го е накарало да предпочете големия град и как влияе средата, в която живее върху мисленето му и това, с което се занимава днес?

"Средата е най- важното нещо, защото тя първо може да те промени и второ да ти даде възможност наистина да се занимаваш с това, с което искаш. Ако нямаш правилната среда, ти ставаш съвсем различен човек. Средата е някаква даденост, която човек не може да опрели сам."- коментира Станислав Георгиев.

Потърсихме мнението и на психолог. Доколко средата определя мисленето на младите хора- това попитахме психолога от Враца Румен Петков:

"Аз съм от хората, които твърдо вярват, че Северозапада има своето бъдеще. Аз работя с много млади хора и виждам, че тяхното желание е да останат в този край, защото пък това им дава една неограничена възможност за развитие, стига те да намерят необходимата им подкрепа в нас, като възрастни хора и да намерят опора в институциите."- каза Румен Петков

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45