Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христос воскресе, смъртта е победена!

Снимка: www.bogonosci.bg

Възкресение Христово е основа на нашата вяра. То е тази първа, най-важна велика истина, с възвестяването на която апостолите започнали своята проповед. Както с кръстната смърт на Христос е извършено очистването на нашите грехове, така с Неговото възкресение ни е даден вечен живот. Затова за вярващите хора Възкресение Христово е източник на постоянна радост, на непрестанно ликуване, достигащо своя връх в празника на светата християнска Пасха.

Вероятно няма човек на земята, който да не е чувал за смъртта и възкресението на нашия Господ Иисус Христос. Но въпреки че самите факти за Неговата смърт и Възкресение са така широко известни, тяхната духовна същност, техният вътрешен смисъл представлява тайна на Божията премъдрост и Божието правосъдие и непостижима тайна на спасението. Нещо повече, духовните плодове на смъртта и Възкресението на Спасителя са достъпни за нашата вяра и осезаеми за сърцето. И благодарение на дадената ни способност да възприемаме духовната светлина на Божествената истина, ние сме убедени, че въплътилият се Син Божи действително доброволно е умрял на кръста за очистването на нашите грехове и е възкръснал, за да ни дари вечен живот. И върху това убеждение се гради цялото ни религиозно светоусещане.

В първия ден на Своето Възкресение Господ няколко пъти се явявал на Своите ученици, които се криели от преследвания, по единично и на групи, на различни места в Йерусалим. Според църковното предание Христос първоначално се явил на Своята Майка и така я утешил в Нейната майчина скръб. След това Господ се явил и на останалите жени мироносици, като им казал: "Радвайте се!" Жените мироносици побързали да споделят тази радостна вест с другите апостоли. В същия ден Господ се явил още и на апостол Петър, и на други двама ученици – Лука и Клеопа, които пътували за Емаус. Пак вечерта Той се явил на всички апостоли, които се събрали, за да обсъдят слуховете на Неговото Възкресение. Боейки се от юдеите, апостолите се затворили в един от домовете в Йерусалим (според преданието, в "Сионската горница", където се извършила Тайната вечеря и където седем седмици след Пасха Дух Свети слязъл на апостолите).

Седмица след това Господ отново се явил на апостолите, включително и на апостол Тома, който отсъствал при първото явяване на Спасителя. За да разпръсне съмненията на Тома относно Своето възкресение, Господ му позволил да се докосне до Неговите рани и повярвалият Тома паднал в нозете Му, възкликвайки: "Господ мой и Бог мой!" Както разказват по-нататък евангелистите, през четиридесетдневния период след Своето Възкресение Господ още няколко пъти се явявал на апостолите, беседвал с тях и им давал последни наставления. Не много преди Своето възнесение Господ се явил на повече от петстотин вярващи.

Епископ Александър (Милеант)

В рубриката "Съвременна Библия" - Христос възкръсна! Благодарим на Бога за тази чудесна надежда, която имаме в живия Исус! Всъщност, може би малко хора в света разбират връзката между Христовото възкресение и човешката надежда. Възкресението го има, за да имаме надежда. Самата гръцка дума за възкресение, която се използва в Новия завет рисува тази картина. Това е думата ἀνάστασις (анaстасис). Тя е сложно-съставна дума, която означава ,,да се изправиш отново“. Да възкръснеш означава да се изправиш отново. Сигурно ви се е случвало да паднете. Понякога ви е било лесно да се изправите, но понякога ви е било трудно. Надеждата на възкресението е, че има изправяне от всяко падане, дори и това в смъртта. Без тази надежда за изправяне сме обречени да изживеем един безвъзвратно паднал живот. Бог има друга идея. Защо да не я чуем?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44