Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца се учат на християнство в школите към митрополията във Видин (видео)

3
Снимка: Красимир Каменов

Деца изучават религия, театрално изкуство и иконопис към митрополията във Видин. Заедно с това се приобщават към християнските ценности. Неделно училище към митрополитски храм "Свети Николай" е открито преди година и започва с школата вероучение, а вече има иконопис и театър.

За децата, които ги посещават, отваря врати старото епархийско училище, сторено преди близо 90 години, за да просвещава. Сега Неделното училище има своя мисия. Уроците са насочени да направят достъпни за децата осмислянето на православната вяра и начин на живот в съвременния свят. За нуждата от него разказва Видински митрополит Даниил:

"Децата ни са информирани относно много неща. Учат много неща, но най-важните неща, които са в живота- това да познаваме Бога, това на дело да проявяваме любовта и към Бога, и към ближния, това най-много ни липсва днес. И как тогава няма да има необходимост, няма да има нужда за просвета? Такава въпиюща нужда има."
Школите се ръководят от професионалисти. Елена Велкова е богослов и е изучавала иконопис. Преподава вероучение и иконопис. Мария Петрова е рижсьор и ръководи школата за драматично и куклено изкуство. Преди да  дойде във Видин е работила с деца към  църквата ни в Канада.


НВП митрополит Даниил: "Това, което ни радва е, че имат възможност в тези школи действително да се обучават от професионалисти. Не се импровизира, а това, което се преподава е стойностно и от полза за децата и е въведително в църквата, защото не е само така, теоритично преподаване."

В часовете по вероучение децата научават за православието по достъпен за тях начин.Елена Велкова, богослов и иконописец:

"Учим за живота на Иисус Христос, чудесата му, Неговото спасително дело на Земята, за света Богородица и светиите. В часове, освен, че децата се учат на вероучение, научаваме и различни песнички от Богослужението, тропари. Това са възхвални кратки стихчета за дадени светии или празници. Учим стихотворения, молитви."

Йоана е сред децата, които посещават школите:

"Учим за разни светци и други неща и на мен много ми харесва това и идвам с желание."

В неделното училище изучават символиката на иконите и как да ги рисуват, изписват и църковни орнаменти за украса. За заниманията си разказват Стефани и Вяра:

"Много ми е интересно. Забавно е."
"Идвам всяка седмица и наистина много ми харесва да рисувам икони. Сега се занимаваме с оцветяване, рисуване на яйца."


Всичко се свързва с темите за вярата, но главното е то да остане в сърцата и в мислите, казва ръководителят на школата Елена Велкова.

В театралната школа работят по творби на български и класически автори, а също и по библейски сюжети. За децата има поука.


Сред актьорите са Елеонора и Ния:

"Всяка седмица идваме тук да репетираме и се учим да сме внимателни и да играем с тези кукли." 

"Аз последна се включих тук и ходя, защото много ми хареса- така с куклите да играя в пиесата."

Школата започва с пет деца, а сега са в две групи, разказва режисьорът Мария Петрова. Освен,че  изучават изкуство, за децата има и житейски уроци:


"На първо място може би да са другарчета по между си и да се разбират, да си помагат. Също така се учат на дисциплина, на отговорност.“

Родителите подкрепят децата да развиват талантите си и се радват на възпитанието, което децата получават.

Светла  Андрейчовска:

"В града няма друга театрална школа и много ми хареса първия път като дойдох- така с голямо внимание към родителите и към децата. Много добра атмосфера има, затова реших да останем."

Пламен Станчев:

"Ние вярваме, че децата трябва да се възпитават в християнски ценности, в любов, разбирателство, смирение. И по този начин, ако  децата бъдат възпитани, вече ще сме се преборили с насилието в училище и агресията."

В неделното училище разбират повече за вярата, създават приятелства. Вече са приобщени и към събитията, които организират от храма. Боядисваха яйца за Великден, а на Лазаровден участваха в програма.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25

Съвпадането на финалите на ученическите игри с великденските празници предизвика недоволство

Тази година Държавните ученически финали по 8 вида спорт ще се проведат по време на великденските празници. Това предизвиква недоволството на ученици, учители, родители, директори на училища и обществени организации. Съгласно правилата за ученическите игри за учебната 2023-2024 година, утвърдени със заповед от Министерството на..

публикувано на 16.04.24 в 14:20

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35