Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поменални хора̀ се играят във Видинско на втория ден след Великден

Снимка: Радио ВИДИН Архив


Изключително стар народен обичай се изпълнява на втория ден след Великден край видинското село Градец. Това са т.нар. поменални хора̀, които се играят за починалите близки в подножието на Алботинския скален манастир. Близо 30 години етнографът в Регионалния исторически музей Видин Десислава Божидарова проучва обичая, характерен за Видинския край:

"Тези  хора̀ са били предимно за млади хора, които са починали през годината. Разказва се техният живот, има някои запазени песни, балади за тези хора. Имаме едно описание от 20-те години на миналия век на основателя на видинския музей Васил Атанасов, който прави описание на обичая на Алботинския манастир. Там са ходили хората от околните села, които са отбелязвали този обичай. Аз наблюдавам обичая от 1991-1992 година. Там хората от околните села имаха определено място, знаеше се всяко село в кой ъгъл на поляната се намира и всеки род си знаеше място... При социализма традицията не е била унищожена, въпреки че Великден е бил забраняван, възрастните жени от селата са ходили там..."

Десислава Божидарова смята, че поменални хора̀ ще се играят и тази година на втория ден след Великден в някои видински села. Тя обаче не е сигурна, че такива ще има отново в подножието на Алботинския манастир.

"Няколко години поред тази традиция беше умишлено унищожена, като се насложи един събор, който е наричан за автентичен фолклор, но той не е събор за автентичен фолклор, поне това мога да преценя. Не трябваше тази характерна за този регион традиция да бъде унищожавана. Трябва да пазим това, което е ценно, което е уникално."

Повече чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48