Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови еко автобуси и подновени тролейбуси ще се движат по врачанските улици

Снимка: Жоро Александров

Община Враца ще запази съществуващия тролейбусен транспорт и контактна мрежа, като транспортната схема ще бъде надградена с нови дизелови автобуси с висок екологичен клас. Това стана ясно след заседанието на Общински съвет, на което бе взето решение за поемането на дългосрочен дълг, в размер на 3 000 000 лева, с който да бъдат закупени новите автобуси.

Към момента предстои обявяването на обществена поръчка за избор на изпълнител за доставка на до 14 автобуса.

До внасянето на докладната за разглеждане от местния парламент се стигна след проведени четири обществени консултации, в рамките на които бяха разгледани всички възможни варианти за развитието на градския транспорт.

На обсъждане с граждани бе представен анализ от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“. Председателят на сдружението – Виктор Чаушев заяви, че според експертите - дизеловите превозни средства са по-икономични и с по-голям експлоатационен срок, в сравнение с метановите, за които ще трябва да се изгради нова площадка и чиито разходи са 4 пъти по-големи. Целта е да се използва максимално изградената контактна мрежа в града, която ще бъде обслужвана от значително по-нови тролейбуси. Там, където няма мрежа, транспортът ще бъде обслужван от дизеловите автобуси. По-този начин ще бъдат обхванати и жилищните комплекси „Сениче“ и „Дъбника“, което ще доведе до по-малка необходимост от използване на автомобили в града.

Местната администрация подготвя предложение в рамките на новия програмен период да бъде осигурено финансиране за общините, които имат контактна мрежа и съществуващ екологичен транспорт, да бъдат допустими за кандидатстване по програми с европейско финансиране, информират от Община Враца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията във Враца разследва трафик на мигранти

Полицаи са установили превоз на нелегални мигранти във Врачанско. Лек автомобил, управляван от 47 – годишен мъж от София, е спрян за проверка при разклона за село Паволче вчера, 26 август, около 23:00 часа.  Шестима чужди граждани, определящи се като сирийци, са пътували в колата. Двама от тях са имали документи за статут на бежанци, останалите са..

публикувано на 27.08.24 в 10:40

Видински села са без вода заради ремонт на водопровод

Видинските села  Гомотарци, Кошава, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна и "Свободна безмитна зона"  са без вода днес заради реконструкция на  довеждащия водопровод от Помпена станция „Сланотрън“ до гр. Видин, съобщават от "ВиК"-Видин. Водоподаването ще бъде преустановено до 20:00 часа. 

публикувано на 27.08.24 в 09:59

Открито е тяло на жена в язовира край Враца

Трупът на 41-годишна жена е открит в язовир "Дъбника" край Враца. Тялото е открито вчера, 26 август, малко след 17:00 часа. Криминалистите не са открили следи от насилие по трупа. По случая е образувано досъдебно производство за убийство. 

публикувано на 27.08.24 в 09:53

Общинският съвет ще заседава във Враца

25 точки са включени в дневния ред на общинската сесия във Враца. Заседанието на местния парламент е днес, 27 август и ще започне от 10 часа в конферентната зала на местната администрация. Акцентите в предстоящите дебати в зала са свързани с приемането на годишните финансови отчети за 2023-а на общинските дружества, предлаганите промени в..

публикувано на 27.08.24 в 09:38

11 точки ще разгледа Общинският съвет в Мездра

По традиция в последния четвъртък от месеца, който през август се пада на 29-и, Общинският съвет в Мездра ще проведе от 16.00 часа своето редовно заседание при Проект за дневен ред, включващ 11 точки. Заседанието ще започне с приемане на Годишен отчет за изпълнението на бюджета и средствата от ЕС за 2023 година, финансов отчет за второто тримесечие на..

публикувано на 27.08.24 в 08:44

Снимката на 26 август 2024 година

Продължават дейностите по гасене на  пожар  в землището на село Долно Церовене, община Якимово, съобщават от Северозападно държавно предприятие - Враца. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа.  Във Видин заработи консултантски офис по програмата за смяна на отоплителните уреди.   Консултанти ще помагат при попълването на заявленията на..

публикувано на 26.08.24 в 18:00

Пожар гори край село Долно Церовене

Продължават дейностите по гасене на пожар в землището на село Долно Церовене , община Якимово, съобщават от Северозападно държавно предприятие - Враца. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа. Днес на терен са 6 служители на Държавно горско стопанство -  Монтана с две пожарни коли. Унищожена е близо 250 дка акациева гора. Потушен е пожарът в..

публикувано на 26.08.24 в 16:37