Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли днес герои на труда

3
Снимка: Радио Видин

На 1-ви май отбелязваме Деня на труда и Международната работническа солидарност. Този ден се отбелязва с решение, прието през 1889 година в Париж на учредителния конгрес на Втория интернационал. Много хора все още спорят дали 1 май е комунистически празник. Героите в днешно време не са мит и никога не са били. Всеки от нас прави нещо добро и полезно независимо дали е лош или добър човек. Героите не остават заключени в рамките на миналото. Човек крие в себе си героизма и често му се налага да го доказва по време на житейските изпитания, които му се поднасят ежедневно. В този смисъл "героят на труда" ги проявява ежедневно на работното си място. На 1-ви май, когато отбелязваме Деня на труда и Международната работническа солидарност потърсихме за коментар Иван Нейков, директор на Балканския Институт по труда и социалната политика и бивш социален министър:

"Това е едно понятие, което сигурно остана в историята, защото младите, на практика почти нищо не знаят, а при старите има поне две гледни точки- за тези, които са били наистина всеотдайни и са работили с мисъл и са създавали добри продукти и такива, които бяха назначавани за герои по чисто партийна линия. Мисля, че и днес има професии, които колкото и странно да прозвучи, полагат изключителни усилия, за да си вършат работата. От години българските медицински сестри са герои на труда, защото продължават да полагат усилия в една наистина нереформирана сфера, в която е трудно да бъдеш непрекъснато на линия."- подчерта Иван Нейков

На 1- ви май разговаряхме и с различни представители на видинското трудово общество. Пламен Димитров по професия е стругар, но предвид липсата на търсене на тази специалност на пазара на труда през годините се е наложило да се преквалифицира към много други работни места:

"Аз мисля, че този ден вече е отживелица. Днес се работи повече от 8 часа, почти навсякъде. Дори и на 1- ви май пак се работи и затова мисля, че този ден е отживелица."- коментира Пламен Димитров.

В Деня на труда и Международната работническа солидарност разговаряхме и професионален международен шофьор от Видин. Росен Йотов вече около 16 години упражнява шофьорската професия, но днес е предпочел спокойствието на родното си място за празниците. Според него всичко се прави за пари и много от семействата на международните шофьори се разпадат, поради тази причина. Големият химически комбинат "Видахим", който даваше хляб на хиляди видинчани в годините на социализма, спря работа през 1998 г. заради натрупани задължения от 69 млн. лева и липса на инвестиционен интерес. Четири години по-късно беше приватизиран за 1 лев и отново включи част от мощностите си. През 2015 г., обаче коминът на ТЕЦ- а на "Видахим" отново спря да дими. Производството спря, а още стотици хора останаха отново без работа. Навремето, обаче в "химията", както я наричаха видинчани, работеха истински герои на труда. Те работеха на трисменен непрекъснат режим и с получаваните си трудови възнаграждения изхранваха своите семейства. Лъчезар Лазаров е един от тях. Днес, вече пенсионер, той с тъга си спомня за онези години:

"Тези, които работят съвестно и не се занимават с глупости, а с това, което им е работата със сигурност са герои на труда. Всички онези, които създават благата, например в момента се ремонтира площада- това са работниците и без тях не може, как иначе ще се ремонтира площада ... Герои на труда е имало, има и винаги ще има."- сподели Лъчезар Лазаров.

Колко важно е трудовото възнаграждение днес и могат ли да се чувстват герои на труда хората, които работят на минимална работна заплата и въпреки това дават всичко от себе си в работния процес- това попитахме още Иван Нейков, директор на Балканския Институт по труда и социалната политика и бивш социален министър:

"Винаги ще има хора, които ще взимат повече и хора, които ще получават по- малко пари. При липса на подходяща квалификация няма как да се очаква голямо възнаграждение."- поясни Иван Нейков

На 1- ви май потърсихме и видинчанин, който от години живее и работи в чужбина. Тихомир Тодоров е от 4 години в Чехия, постигнал е професионално израстване и днес той пожела да сподели празника на труда с радио Видин:

"Четвърта година съм тук и на 1- ви май се почива. Всички държавни предприятия, включително банките и учрежденията почиват. Тези почивни дни са платени. Аз лично не се считам за герой на труда. Според мен човек би трябвало да има нормална работа с нормално заплащане в собствената си държава, но на този етап за мен това в България не се случва и затова съм тук."- коментира Тихомир Тодоров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00