Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск ще даде първо причастие на деца от католическата общност във Видин

Дебора Бучела /вдясно/ с по-малката си сестра Ева, баща си Хайме Хосе Бучела /вляво/ и отец Пламен Гечев.
Снимка: Радио ВИДИН
Деца от католическата общност във Видин ще получат първо причастие от папа Франциск. Това ще се случи по време на светата литургия в град Раковски, където Светият отец, който пристига на двудневно посещение у нас, ще бъде посрещнат на 6 май, понеделник.

Дебора, Тими и Ефраим са италианци, но живеят със семействата си във Видин. Тримата са избрани заедно с деца от цяла България да бъдат посветени в тайнството лично от папа Франциск. 9-годишната Дебора Исабела Бучела има италиански корени, но е живяла във Венецуела. Сега е второкласничка във видинското училище "Цар Симеон Велики". Щастлива е, че ще види папа Франциск и ще получи първо причастие от него:

"Подготвям се за това да отида на евхаристия и ще слушам какво казва папата. Чувствам се добре. Много съм щастлива да получа първо причастие от папата."


Преди да вземат първо причастие, децата трябва да се изповядат. Дебора, Тими и Ефраим са научили какво представлява изповедта от енорийския свещеник Пламен Гечев. С негова помощ тримата са се подготвили за първата си изповед, която ще направят утре, 2 май, пред католически свещеник от близкия до Видин сръбски град Зайчар. Част от подготовката на децата за първото причастие е и разучаването на християнските молитви. Второкласничката Дебора най-често произнася "Отче наш".

Светото причастие, наред с кръщението, е основно тайнство в християнската църква. За да го получат, децата на католиците трябва да са навършили определена възраст и да се преминали през определена подготовка, обясни енорийският свещеник във Видин отец Пламен Гечев:

"В Католическата църквата първото причастие се приема на определена възраст, за да могат децата да разбират за какво става дума. Така че възрастта е 8-10 години. Подготовката се състои в това децата да навлязат във вярата, да знаят молитви, да имат идея за евхаристията, за литургията, за смисъла на това, което правят. Затова малко по-късно се взима първото причастие. В Православната църква това става още с раждането, всички тези тайнства се дават заедно с кръщението..."

Група от около 40 души - деца и възрастни, ще представляват видинската католическа общност на събитията от програмата на папа Франциск в България. Какво ще отнесат със себе си и с какво ще се върнат, обещават да разкажат след срещата си със Светия отец.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48