Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристически празник събра стотици в "Божурица" край Видин (видео)

Снимка: Радио ВИДИН

Случва се да се почива един или повече дни в средата на седмицата по празници. Хей така, както на 1 май. Как да празнуваме и да почиваме? Една разходка в природата би била невероятен стимул за нас, като работещи хора, а и за всички останали. До всеки град и до всяко населено място има местност, която ни дава тази възможност. За съжаление ги забравяме. Местността "Божурица" е само на 20 километра от Видин. Красивата природа, чистият въздух и билките, съчетани с Туристическия празник на Туристическо дружество (ТД) "Бонония", както и всички атрактивни спортни прояви, са причина на това прекрасно място в един ден да се съберат ученици, родители и туристи. Трябва ли да е само веднъж или трябва да по-често? Помним ли нашите любими места сред природата и колко ни трябва, за да ги преоткрием? Те са до нас. Просто сме ги забравили. Ще ги намерим ли отново?


За втора поредна година Туристическият празник се организира от ТД "Бонония", съвместно с Община  Видин. Много хора дойдоха в Божурица на 1 май, за да се разходят на чист въздух, сред природата. За празника бяха предвидени различни атракциони. 


Една от атракциите беше пейнтболът, който събра най- много участници в атрактивна битка. Учениците, участвали в играта, останаха доволни:


"Интересно е и трябва да е по- често... Адреналинът е голям... Важното е да участваш..."


По време на туристическия празник имаше и опитни туристи, които коментираха забравата на това прекрасно място, но и хубавата инициатива на Общината и ТД "Бонония":


"Тук се събираха много хора и сега е хубаво, че има млади хора... Трябва да се помисли за транспорт за събота и неделя. Ако има автобуси, ще има и много хора... Това, което се случва е прекрасно и дано младите хора оценят Божурица..."


Симеон Георгиев е дългогодишен инструктор по вело и воден туризъм и председател на клуба по воден туризъм при ветераните. С над 50 години опит в тази сфера той смята, че това, което се прави, е добре, но е недостатъчно:


"Много неща се случваха едно време тук. Това, което се прави е добре. Загубихме много от клубовете- по ориентиране и скално катерене... Можем още да предложим, за да върнем хората в Божурица... Поляните някога се пълнеха с хора на 1 и 2 май. На 24 май. На Деня на Химика... Трябва да покажем на младите хора пътя към природата и Божурица..."



На една от поляните няколко семейства си бяха направили пикник и се радваха на природа и добро настроение. Те не са организирани туристи, но им харесва:


"Хубаво е това, което се организира... Децата се радват. Носим топки и ще играем... Често идваме и сме доволни. Приятно е..."


На същото мнение бе и една компания от четирима възрастни туристи от видинското село Иново, които бяха дошли специално за празника:


"Довели сме си децата и внуците и те трябва да научат за това прекрасно място... Трябва да се възроди Божурица... Ние трябва да дадем пример на младите... Ето, спортуват и играят хора... Няма да е същото, като в миналото, защото много от базите изчезнаха, но природата остава..."


На Туристическия празник имаше много забавления- разходки по  екопътека и въжен мост, народни хора, каране на електрически велосипеди, пейнтбол състезания и много игри. Поради вятъра отпадна обаче най- голямата атракция- летенето с балон. За всички, които присъстваха, беше осигурен безплатен транспорт. Най-доволни от всички бяха децата. 


Председателят на Управителния съвет на ТД "Бонония" д-р Борислав Милчев остана доволен от празника и обеща да се направи още един такъв, специално за полета с балон.


"Хубаво е, че се събраха толкова много хора... За втора година го правим и ще продължим да го правим... Каня всички и на празника на река Дунав, където също ще е интересно... Имаме идеята да го правим по-често, по отделно за всяко училище."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00