Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрашени ли сме от торнадо


Природата не веднъж е показвала на хората своята сила. Природните стихии могат да бъдат изключително разрушителни и в по-голямата си част не подлежат на контрол от човека. Те могат да застрашат сериозно здравето и живота на хората, също така да нанесат значителни материални щети. 


Пример за едно такова екстремно явление е торнадото. В началото на седмицата именно такова беше наблюдавано в Румъния- окръг Кълъраш, съвсем близо до границата с България. Стихията преобърна автобус, в който са пътували близо 40 души, като за щастие жертви няма.



В България последното такова екстремно метеорологично явление е наблюдавано през месец май на 2016 година. Това се е случило именно на територията на област Видин, около село Ружинци, това каза за Радио ВИДИН д-р Лилия Бочева, ръководител на отдел "Метеорологични и експериментални данни" към Национален институт по метеорология и хидрология:


"Понеже там не е гъсто населен районът. Има съобщение за отнесени керемиди от покриви и бутнати бараки. В Северозападна България се формират едни от най-добрите условия за активна конвекция. Не случайно там са едни от полигоните за борба с градушките. В България торнадото е по-рядко явление. Говорим за слаби такива явления, те са локални и кратки. Примерно с продължителност до 10 минути. При нас няма тези условия за развитие на толкова мощно торнадо както е примерно в Щатите."


 
Освен по телевизията, видинчани не са виждали торнадо, това показва нашата анкета:


"По телевизията само съм виждал торнадо, опасно е, може да вдигне коли, а за хора да не говорим. Да се не случва да го виждам... Торнадо тук много рядко може да се случи да има. Вдига къщи, всичко, по пътя събира всичко и го ликвидира. Няма предпазване от това... Като малък имаше смерчове, вдигаха хартийки, това-онова. Дори някои влизаха в самия смерч, обаче само му развеят дрехите и това е... Виждал съм малки вихрушки на полето, но те нямат нищо общо с такова природно явление. Нашите къщи са построени с много силна основа, здрава, най-много да ни вдигне покрива."



В България от 1958 година насам са регистрирани не повече от 65 случаи на торнадо, уточни Лилия Бочева. За да се регистрира торнадо, трябва някой да съобщи за него, да го е заснел- самия вихър или щетите след него. В много от случаите не става въпрос за торнадо, а за падащ вятър или силни поривисти ветрове. Откъде ще мине и какви щети ще предизвика метеорологичното явление е почти невъзможно за прогнозиране. Поради тази причина, когато видим фунията на торнадо, трябва да се отдалечим на безопасно разстояние, допълни Лилия Бочева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24