Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десето издание на фолклорния фестивал "Гергьовден" започва утре в Антимово

Снимка: Архив: Радио Видин

От 4 до 6 май във видинското село Антимово ще се проведе десетото издание на Международния фолклорния фестивал "Гергьовден". За програмата на фестивала разказва Цеца Христова, секретар на местното читалище "Развитие":

 

"Десетото издание започва от 4 май, 14 часа с тържествено вдигане на знамената, шествие до черквата, заупокойна молитва, поставяне на цветя пред паметниците на загиналите наши съселяни. След това се връщаме обратно. Ще пуснем бели гълъби, както всяка година. Ще участва патриотичен клуб "Бдинци", ще има топовни гърмежи. Първият ден ще е фолклорен- с песни и танци. Между съставите ще има два конкурса. Единият конкурс ще бъде за "Мис фестивал" и "Мистър фестивал". Предвиден е награден фонд. Вторият конкурс ще е надиграване на ръченица."

Над 30 състава ще участват във фестивала. След техните участия пред публиката ще излезе изпълнителят на народна музика Любен Захариев.

Събитията от втория фестивален ден ще започнат също от 14 часа:

"В този ден даваме началото на кулинарен фест "Кухня без граници". Ще се изявят 17 групи с характерни за региона ястия. Специална комисия ще дегустира. Оценките ще са в различни категории. Отделно три групи от България, Сърбия и Румъния ще готвят на жив огън агнешко месо и ще направят домашни питки."

На третия ден- Гергьовден, който е и празникът на селото, също ще има фолклорни изяви. Ще участват около десет състава. Също ще има конкурс "Мис Фестивал" и "Мистър фестивал", както и надиграване на ръченица.

За празника на Антимово от 18 часа на площада ще има изпълнения на Ансамбъл "Дунав", а след това ще свири Антимовската духова музика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 август 2024 година

Това ще е поредно разочарование за хората, коментираха видинчани отлагането на изборите  за народни представители.  На срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни..

публикувано на 19.08.24 в 18:10

Кула отбеляза празника си

В  Кула  отбелязаха  празника на града . По традиция честването започна с празничен водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Кулска духовна околия отец Илия :  „Братя и сестри, и тази година милостивият Бог ни удостои отново да доживеем и да посрещнем празника на този малък, великолепен и така в таланти достоен град..

публикувано на 19.08.24 в 16:58

Фестивал „Синия Дунав“ с рекорден брой участници тази година

За пета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, съобщават организаторите. Той ще се проведе на 6, 7 и 8 септември в Крайдунавския парк на града.През годините събитието се превърна в една от традиционните културни прояви на страните по поречието на река Дунав, като хиляди са участниците от България,..

публикувано на 19.08.24 в 16:51

Два горски пожара горят в Северозапада

Потушен е горският пожар в село Арчар.  Два  остават действащи в обхвата на Северозападно държавно предприятие (СЗДП), град Враца , съобщават от структурата. Тази сутрин, към 8.00 часа е постъпил сигнал за възобновяване на пожара в местността Струпешка могила в землището на с. Струпец, където три дни горските служители се бориха с огъня,..

обновено на 19.08.24 в 15:17

Редовните парламентарни избори се отлагат

Изборите за народни представители се отлагат, стана ясно на срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината -..

публикувано на 19.08.24 в 15:13

Криводол се готви за празник

Криводол отбелязва  празника на града на 29 август. По традиция на този ден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, а вечерта е предвиден концерт, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище "Никола Вапцаров - 1924".  "За този ден обикновено имаме тържествена сесия, на която се връчват наградите на хора и институции,..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15