Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват паметна плоча за 120-годишнината на читалище "Събуждане" в село Василовци

Снимка: Радио Видин

Паметна плоча с името на Народно читалище "Събуждане - 1899" ще бъде открита в брусарското село Василовци. Поводът е 120-годишният юбилей на читалището. Плочата е дарение от проф д-р Иван Гаврилов, местен родолюбец, каза за Радио ВИДИН Евдокия Димитрова секретар на културната институция:

"Целият ден ще бъде празник. Започваме с празнично откриване на плочата, водосвет, посещение на Художествената галерия, в която ще бъдат открити три изложби- на местната художничка Райна Цветанова-Аши, Йорданка Велева, която е ръководител на вокалната ни група, ще покаже колекцията си от гоблени. Ще има и друг приложник- учителка, която рисува върху керамика и кратуни, както и творби, изработени от Виктория Владимирова по техниката декупаж. След концерта ще ни гостува театърът в Монтана с най-новата си постановка. Техни постановки редовно гостуват на Василовска сцена."

Читалището е създадено през 1899 година от родoлюбивите българи Димитър Вълнев и Стоян Стайковски- той е и първият председател. Първото име на читалището- "Събуждане", остава и досега. Приоритетна извява в годините за читалището е театъра.

"Театърът във Василовци е съществувал от създаването на читалището до преди десетина години. Винаги е имало по две постановки в годината. Нашите актьори, макар и любители, са играли на професионално ниво. Играли са на Софийска сцена пиесата "Вражалец" на Стефан Костов, където получават отлична оценка от професионалистите. Носители са на много златни и сребърни медали", допълни Евдокия Димитрова и със съжаление отчете, че заради демографския срив има отлив от самодейната сцена.

За първи път откакто е построено читалището, през 2015 година, с помощта на общинското ръководство, сградата е обновена със средства по европейски проект. След това са правени козметични ремонти, дарение за обновяване на сцената е направил и проф. Гаврилов.

Към читалището функционират вокална група и танцов състав, които участват в различни концерти. Създаден е и куклен театър, сформиран е и състав за художествено слово. За концерта, посветен на 120-годишнината на читалището във Василовци, ще гостуват и читалищни състави от съседните села.

"Стараем се културният живот в читалището да остане жив, поддържаме духа му. Работим, творим, читалището ни е живо!"- каза Евдокия Димитрова и благодари на общинското ръководство и местния кмет Огнян Йорданов- за помощта, която получава от тях и на самодейците, без които нищо не би било същото. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15