Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Блестяща премиера на самодейната трупа от берковското село Замфирово

3
Снимка: Петя Генова

Самодейният театрален колектив  при Народно читалище „Развитие – 1928“ - село Замфирово представи комедията от Антон Страшимиров „Свекърва“. Повече от триста човека бурно аплодираха майсторските превъплъщения на самодейците.

В главната роля на свекървата се изяви Екатерина Куздова. Тя направи една роля, достойна за всяка софийска сцена. За това й помогнаха и останалите актьори Русалка Йосифова, Веселина Станкова, Мария Рангелова, Димитър Иванов, Кристиян Петров, Красимира Найденова, Красимира Панталеева, Диляна Иванова, Соня Христова, Илия Илиев и Ангел Ангелов. Кметът Ангел Ангелов, освен главно действащо лице – в ролята на брата на снахата, е и режисьор на постановката.

Майсторска игра, динамична режисура, вярност към оригинала – с това трупата въвлече в постановката вярната си публика.

Всяка година самодейците представят по една българска пиеса. Миналата година те поставиха „Българи от старо време“, а през 2017 г. – „Женско царство“.

Читалището развива много активна дейност, има работеща библиотека, състав за автентични народни песни и танци, организира фестивала „Гушански събор по Спасовден“. 


Галерия

Вижте още

Лятно кино в Зверино

Открито лятно кино ще се проведе в мездренското село Зверино. Иницативата се организира от ученическия клуб "Бъди Креативен" и кмета Стоян Петров. Входът за събитието, което ще се проведе на стадиона в населеното място, е свободен. Началният час е от 21:30 в петък, 14 август. *Всеки може да си вземе храна и напитки. Препоръчително е да се носи..

публикувано на 11.08.20 в 15:54

"Дядовата ръкавичка" на открито

Представление на открито в четвъртък, 13 август, на сцената до художествената галерия в града организира Видинският куклен театър. Ще бъде представен моноспектакълът на Маргарита Костова „Дядовата ръкавичка“ . Едно от новите предложения в репертоара на театъра, той е създаден по мотиви от познатата народна приказка, като е пречупен през погледа на..

публикувано на 11.08.20 в 15:42

Шест нови положителни проби за коронавирус във Врачанско

Здравните власти взеха 137 проби за коронавирус през изминалите 2 часа във Врачанско. Най-много са тестовете в дома за стари хора в Хайредин – 74, и на спешните медици – 62-ама от персонала на спешните центрове са били тествани за COVID-19. Направена е и една контролна проба на жител на Паволче. 96 са инфектираните жители на областта, като..

публикувано на 11.08.20 в 15:29

Общински път в Мездра вече ще се стопанисва от държавата

Общинският съвет в Мездра  даде съгласие за прехвърляне в собственост на държавата на общински път - част от четвъртокласната пътна мрежа - публична общинска собственост, VRC 1089 (стар номер IV 16006)/ II-16, Ребърково - Зверино/  Лютиброд - Граница община (Мездра - Враца) - Челопек  - (III-1004), с дължина на територията на община Мездра 2.100 км...

публикувано на 11.08.20 в 12:09

Фестивал на българското кино започва в община Ружинци

Кинофестивалът започва от днес  и ще продължи  до 15 август. Прожекции ще има в четири от по-големите населени места в общината. Филмите, които ще бъдат представени, са осем- пет за възрастни и три за деца. Прожекциите ще са в Дреновец, Ружинци, Бело поле и Гюргич. В някои от тези села повече от 40 години не е имало кино, каза кметът на..

публикувано на 11.08.20 в 11:29
областна дирекция на мвр враца полиция

Понижение на престъпността във Враца

В 4 от шесте районни управления на полицията престъпността е спаднала драстично през юли, показва анализ на ОД на МВР във Враца. Данните са в сравнение със същия месец на миналата година. Почти 2/3 се е "сринала" престъпността на територията на управлението в Роман, където понижението е с цели 67 процента. На територията, покривана от РУ Враца..

публикувано на 11.08.20 в 10:52

Антиправителственият протест във Видин продължава, но малобройно

На площада пред сградата на общината във Видин вчера вечерта недоволни граждани се събраха за 32 път. Освен оставката на правителството и главния прокурор има и искания на местно ниво, каза Ненчо Нешев, който е сред присъстващите постоянно на протестите в града: "Искаме оставките и на министър-председателя, и на главния..

публикувано на 11.08.20 в 08:50