Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За честта и славата в Деня на храбростта

Снимка: Радио ВИДИН

На 6 май в България се отбелязва Денят на храбростта и празникът на Българската армия. С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника.

С изграждането на българската армия в новата българска държава след Освобождението възниква необходимостта от създаване на структури, които да я комплектуват с личен състав, както в мирно, така и във военно време. Мобилизационната система води началото си от 28 юли 1878 година с утвърждаването на наредба за "Привременното положение на българската войска". С Указ № 165 от 27 септември 1880 г. на княз Александър І се въвежда длъжността "Окръжен войнски началник", в чиито задължения влиза комплектуване на армията с войници. От действията по мобилизацията зависят успехите на новосформираната българска армия. Оттогава и до днес органите по военния отчет са давали и дават своя принос за повишаване на военната и отбранителната мощ на държавата. Датата 27 септември е обявена за празник на Централно военно окръжие.
   
Снимка"След 1990 година мобилизационната система в Република България е с нов, различен облик, а след 1998 година се дава ход на "реформата" в армията, изразяваща се в поетапното й оптимизиране и в същото време модернизиране и доближаването й до стандартите на НАТО. Всичко това се отразява и на структурата на военните окръжия. На 1 юли 2011 година, като нова структура, със заповед на министъра на отбраната започва да функционира Централно военно окръжие на пряко подчинение на министъра на отбраната. Военните окръжия в състава на Централно военно окръжие днес допринасят за поддържането на воинските исторически традиции, за патриотичното възпитание на младите поколения, за тяхното обучение и развитие на чувството за национална принадлежност, за мотивацията им да изпълняват гражданския си и синовен дълг към Родината", каза майор Дамян Кушев- началник на Военно окръжие- Видин.
   
Военно окръжие - Видин има богато историческо наследство, защото веднага след Освобождението съществува като 24-то Военно окръжие в състава на 6-та Бдинска дивизионна област през 1892 - 1895 година. Като всички военни окръжия в миналото преминава през различните етапи на реорганизации. В архивите има данни, макар и откъслечни за съществуването на 3-то Видинско полково военно окръжие през 1938 - 1941 година. През периода 1947 - 1949 година началник на 3-то военно окръжие в град Видин е поручик Кръстю Павликянов. Военното окръжие се трансформира във Видинско военно управление.

СнимкаПрез годините 1955 г.-1957 г. съществува Видинско околийско военно управление. Негови началници са: капитан Никола Замфиров, капитан Георги Илиев, капитан Петър Велков. През 1975 г. Видинско военно окръжие влиза в състава на Михайловградското военно окръжие, като за негов началник е назначен полковник Ценов. От юли 1976 г. до юли 1978 г. функционира като Окръжно военно окръжие - гр. Видин. През 1979 г. отново съществува Видинско военно окръжие с началник полковник Ананиев, който заема длъжността до 1985 г. През 1990 г. в град Видин има Районно военно управление с началник подполковник Василев. От 2008 г. се формира и започва да функционира регионален военен сектор - гр. Видин в състава на Военно окръжие - Враца с военнопощенски номер 54650 и дислокация град Видин. В състава на Военно окръжие - Враца са включени три областни военни отдела: Враца, Монтана и Видин. С началото на създаването на Централно военно окръжие през 2011 г. Военно окръжие - Враца заедно с подчинените му областни военни отдели се преподчинява на началника на Централно военно окръжие. Началник на Воентото окръжие във Видин е подполковник Борислав Иванчев, който в момента е началник на Военно окръжие- Ловеч. Считано от 1 юли 2015 г. Областен военен отдел - Видин преминава по ново щатно-длъжностно разписание и се реорганизира във Военно окръжие II степен - Видин. За временно изпълняващ длъжността началник на Военното окръжие е назначен цивилен служител Митко Димитров. От 1 септември 2017 г. началник на Военното окръжие е подполковник Вангел Николов. От 6 март 2019 г. началник е майор Дамян Кушев.

ВО- Видин"Нашите задачи са доста нетипични от задачите на обикновените военнослужещи. Ние организираме  воденето на военния отчет в мирно и военно време, поддържането и съхраняването на регистри, изготвянето на военноотчетни документи, административното обслужване и предоставянето на услуги на българските граждани; популяризираме военната професия, обучението във висшите военни училища, обучението на български граждани в курсове за начална и специална военна подготовка, както и обучението на ресурси от резерва в курсове за повишаване на квалификацията или за преквалификацията; организираме набирането и приемането на документи на кандидати за: военнослужещи във въоръжените сили, за служба в доброволния резерв и за предоставяне на техника-резерв; обучение във висшите военни училища и за курсове по начална и специална военна подготовка", допълни началникът на Военно окръжие- Видин.

ВО- ВидинСред другите задачи днес са: планиране на мобилизационни задачи; провеждането на преглед на готовността за използване на техника-резерв и техника-запас с мобилизационно назначение; методическа помощ на централната и местната администрация по военния отчет и подготовката за провеждане на мобилизация; организиране на  подготовката на учениците от 9 и 10 клас на средните училища, свързана със задълженията на гражданите по отбраната на страната и други.

На 18 април се проведе комплексно занятие с ученици от 9 и 10 клас :

"Децата видяха на живо въоръжение и техника. Беше им интересно, защото самата област е ощетена от присъствие на военнослужещи."

На 28 юни /петък/ във Видин ще се проведе национална кампания "Бъди войник":

"Тя е мащабна, за цялата страна. Целта на кампанията е да бъдат привлечени кандидатите за военна служба като се запознаят предварително с условията за кандидатстване, социален статус на военнослужещия, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във въоръжените сили на Република България, утвърждаване на позитивния образ на Българската армия."

Кампанията ще започне от 15.00 часа пред Паметника на Свободата във Видин и прележащата част. На място ще бъде показано въоръжение и техника. Вечерта ще има концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и местни състави.

На 7 май, от 17.00 часа ще започне тържественото награждаване на патриотичен клуб "Бдинци" от Министерството на отбраната, заради участието им във възстановки на исторически събития.

Снимка"Във връзка с отбелязването на 100 години от Първата Световна война и мероприятията, организирани от Регионалния исторически музей съвместно с нашия клуб, от Министерството на отбраната искат да ни наградят с орден "За заслуги". Това ще се случи утре, 7 май, в 17.00 часа. Зависи от времето, местата са две- на втория етаж в "Кръстатата казарма" или пред Паметника на опълченците пред театъра",
каза Иво Иванов от Патриотичен клуб "Бдинци" към Национален съюз "Единение".

В Деня на Българската армия имаме много поводи за гордост:

"Дори може да обучаваме други нации какво е подвиг, какво е самоотверженост, уважение към командира, стратегии на боеве. Във военната енциклопедия победите на генерал Владимир Вазов се учат. При парада в Лондон какво са казали? "Свалете знамената! Минава генерал Вазов- героят от Дойран!" Всеки в семейството си има човек, който се е бил във войните, чувал е разкази. Имам щастието моят прадядо, ветеран от Първата Световна война, да ми е разказвал и хубави работи, паралелно с ужаса. Бил е пленник на англичаните в Солун. Бил е доброволец в Трети пехотен Бдински полк- гордостта на нашия клуб, гордостта на видинлии. Има повод за гордост", допълни Иво Иванов.

Снимка: Иво Иванов- личен архивНа днешния празник се освещават бойните знамена на Българската армия- още един повод за гордост, защото:

"Нито една държава, която се е била срещу нас, в нито един музей, където и да е по света, няма пленено българско знаме. С което може да се гордеем. С нашите предци, които с воля и самоотверженост са защитавали тази светиня."

Как е спасено знамето на Трети пехотен Бдински полк? На какви условия трябва да отговарят кандидатите за военна служба сега? Отговорите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00