Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 май 2019 година

Снимка: архив

7 май се отбелязва като Ден на радиото и телевизията. На този ден през 1895 г. руският учен Александър Попов показва за първи път уред за предаване и приемане на електромагнитни вълни без проводник. 7 май е отбелязан за първи път като Ден на радиото през 1945 година. От 1968 г. се чества като Ден на радиото и телевизията.
Интерес към радиото и по-конкретно към Радио ВИДИН има, показа анкета сред видинчани.



Жълт код за силен вятър е обявен за 18 области в страната.
Във Видин, Монтана и Враца ще духа силен запад-северозападен вятър с пориви до 22 -24 км в час, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. В района на Оряхово вятърът бе най-силен днес по обед. До 20 метра в секунда достигнаха поривите му в района на дунавския град, каза за Радио ВИДИН синоптикът от плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология Николай Ятански. Пориви до 12 метра в секунда са измерени във Видин. 



От днес бъдещите пенсионери могат да попълват новия образец на заявлението за отпускане на пенсия. Чрез него служителите на Националния осигурителен институт ще изчисляват по служебен път коя методика за пресмятане на размера на пенсията е по-благоприятна за съответния човек - старата или новата.


1000 души навършват пенсионна възраст през 2019 година в област Видин. Ако отговарят на условията, те биха могли да се пенсионират, като изберат по коя методика да бъде изчислена пенсията им, обясни временно изпълняващият длъжността директор на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) във Видин Пламен Георгиев. От днес мобилни екипи на института започват консултации в общините във Видинско. Съвети ще се дават и в приемната на НОИ във Видин.


Извънредно заседание провежда Общинският съвет във Враца. В дневния ред е заложена една-единствена точка и тя е свързана с начина на гласуване на Общото събрание на съдружниците във "ВиК“ ООД. Форумът е насрочен за 21 май от 11.30 часа.


В Монтана обявиха мерките, с които Ловните дружинки в областта ще подпомагат контролната дейност на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Целта е да бъдат ограничени бракониерските набези, обясни за Радио ВИДИН Владимир Цветков, председател на рибарския клуб и член на Управителния съвет на Ловно-рибарското дружество в Монтана.


Назначени са членовете на секционните избирателни комисии във всички общини на област Видни. 239 са секциите, каза секретарят на Районната избирателна комисия във Видин Ирена Дочева. В 45 избирателни секции във Видинско ще може да се гласува машинно. Това са секции с над 300 избиратели, допълни Дочева.


МВР открива денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес при предстоящите избори за Европейски парламент. Денонощната линия- 02/982 22 32 и имайл: izbor@mvr.bg, ще функционират до 27 май. От вътрешното министерство уточняват, че подаваната информация трябва да е относима към дейността на полицията по време на изборния процес.


Българският червен кръст (БЧК) във Враца ще отбележи Световния ден на червения кръст и червения полумесец, който е утре, 8 май, като отличи доброволци. Ще бъдат връчени награди „Заслужил деятел“, „Отличници на Българския червен кръст“ и „Млад отличник на Българския червен кръст“, каза директорът на Областния съвет на организацията във Враца Гергана Михалчева. Събитието е и по повод 140 години от създаването на организацията у нас. По повод Деня на Червения кръст и Червения полумесец в Козлодуй ще бъде организирана благотворителна изложба. Организирана е от Кристина Иванова, 12-класничка в училище "Св. Св. Кирил и Методий“.


Електроразпределителното дружество, което обслужва Западна България удължава срока на конкурса "Електрическите стълбове - дом на дивите птици". Проекти за рисунки по електрическите табла ще се приемат до 20 май. Инициативата е част от проекта "Живот за птиците", който се изпълнява съвместно с Българското дружество за защита на птиците. Конкурсът ще даде възможност за изява на таланта на художници и артисти върху електроразпределителните касети в градовете Перник, Пирдоп, Враца и Благоевград, като темата е свързана с живота на дивите птици и съжителството им с електрическите стълбове.


Поредица от прояви ще бъдат организирани за Деня на Европа- 9 май, в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Това съобщи директорът Десислава Иванова. С интересни събития ще бъдат отбелязани също Денят на библиотекаря- 11 май и Националната библиотечна седмица, която ще се проведе от 13 до 17 май. Сред тях са представяне на нови книги и изложба живопис.


Конкурс за есе популяризира сред младите хора във Видин предстоящите избори за Европейски парламент. Наградите на победителите ще бъдат връчени в Деня на Европа- 9 май. 21 са участниците в конкурса.


Петима младежи от Оряхово са достигнали сребърно ниво на Международна награда на херцога на Единбург. Отличията ще бъдат връчени утре, 8 май, от президента Румен Радев, който е патрон на инициативата за България. Международната награда е младежка Програма за личностно развитие и постижения. Участниците в нея се състезават със самите себе си, като предизвикват собствените си убеждения за това на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат. Оряхово е сред първите български общини, които участват в нея, каза Габриела Велкова, главен специалист култура, спорт, туризъм в местната администрация. Седем младежи от страната са достигнали златно ниво, а 38 ще получат сребърни отличия.


Учениците, класирани от I до III място на областния кръг на Националния конкурс "Бог е любов" ще бъдат наградени утре във Видин. В тазгодишното издание на конкурса участваха ученици от 14 училища от област Видин от I до XII клас в направленията: поезия, проза, рисунка и приложни изкуства. Те представиха общо 116 творби във всички направления, разделени в 6 възрастови групи: първа - I и II клас, втора - III-IV клас, трета - V-VI клас, четвърта - VII-VIII клас, пета - IX-X клас и шеста - XI-XII клас. За участие в националния кръг на конкурса са предложени 25 творби, класирани на първо място на областния кръг. 



Ученици от театралната трупа при училище "Иван Вазов" във Вършец ще представят премиерата на спектакъла "Парола: Месец май". Постановката е подготвена с помощта на актьорите от Драматично-куклен театър - Враца Цветана Горкиева и Борислав Борисов. Спектакълът е създаден по пиесата на унгарския драматург Жолт Пожгай "Лизелоте и месец май". Премиерата е днес, от 18 часа, в актовата зала на училище "Иван Вазов". Спектакълът ще бъде представен отново в края на май в читалището на Вършец.



Благотворителен концерт за подпомагане лечението на 9-годишния Рей от Монтана организират ученици от училище "Христо Ботев" в Брусарци. Деветокласничките Анна Николова и Галя- Иванина Йорданова научили от новините за болното дете, нуждаещо се от скъпоструващо лечение в чужбина и решили да помогнат. Организиран е концерт с участието на състави от три общини. Концертът ще се проведе утре, 8 май, от 17, часа в салона на Народно читалище "Просвета" в Брусарци. Кутии за дарения ще бъдат поставени на входа на читалището.


Празникът на училище "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин ще бъде отбелязан с тържествен концерт. На сцената ще излязат ученици от 1 до 12 клас, които се обучават в трите профила на учебното заведение- "Изобразително изкуство", Музика" и "Хореография".


Изложбата "Пролет 2019" беше открита в Монтана. Показани са живописни платна, склуптура, приложни изкуства. Експозицията е изложена в галерия "Тенец" в Монтана.


Писателят Николай Фенерски ще представи днес в града, в който е отрасъл- Бяла Слатина, последните си две книги "На стоп" и "На пост". Представянето е от 18.00 часа в читалище "Развитие". Ще бъде подредена и изложба от картини на Марио Беров- уредник на галерията към читалището.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 август 2024 година

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското  село Ясен , където е отслужена света литургия. Работни срещи във връзка с водоснабдяването на Видин и Омуртаг се проведоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес.  Разговорите бяха инициирани от министър..

публикувано на 15.08.24 в 18:10

Хеликоптер транспортира 4-годишно дете от Видин до София

За нова мисия съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха . Дежурен медицински екип се е отзовал на сигнал, подаден към координационната централа. Пациентът е дете на 4 години , което първоначално е било настанено в Многопрофилната болница за активно лечение “Света Петка“ във Видин , но след преценка на медицинските специалисти е..

публикувано на 15.08.24 в 16:59

Стотици почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение Богородично“

Стотици православни християни от цялата страна се стекоха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично “, за да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица , който е и храмов празник на манастира. По този повод в съборния манастирски храм..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Възстановяват пътя до язовира в село Гюргич

В община Ружинци възстановяват пътя към язовира в село Гюргич . Кметът Александър Александров обясни: "Продължаваме с изграждането на един водосток, подмяната на тръбите му и с изграждането на каменната основа, перилата, които ще спират силата на водата от дерето, за да отива тя по лесния път към реката. Почистихме от двете страни на водостока..

публикувано на 15.08.24 в 16:29

Деца в село Моравица научиха за пътя на хляба до трапезата

Деца в мездренското село Моравица гледаха презентация на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза" . Проявата е част от летните занимания, организирани от Народно читалище "Светлина 1926" и се проведе в салона на културното средище.  Лектор беше кариерен консултант Ерика Йончовска, която „преведе” децата от нивата до готовия хляб, след което те..

публикувано на 15.08.24 в 14:29

Село Ясен отбеляза храмов празник

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица . Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското село Ясен , където е..

публикувано на 15.08.24 в 14:05

Започва панаирът в Кула

Тази вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва още: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 14:00