Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 процента от българите са бедни, сочи проучване

Снимка: Радио Видин

През 2018 година линията на бедност общо за страната ни e 351.11 лева, средно месечно на човек от домакинство. Това стана ясно от проведено преди дни проучване на Националния статистически институт. Размерът на линията на бедност се запазва, а относителният дял на бедното население намалява с 1.4 процентни пункта в сравнение с предходната година. Това показват данните, които обобщават индикаторите за бедността и социалното включване през 2018 година. Те са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. Основен източник на статистически данни за пресмятане на индикаторите е ежегодно провежданото наблюдение "Статистика на доходите и условията на живот". Според проведеното проучване, пазарът на труда и икономическата активност са основните фактори, които увеличават риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението. Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица - 56.1% за 2018 година. Безработицата днес ли е основният проблем за бедните хора- това попитахме икономистът Радослав Георгиев от Видин:

"Притесняващото е че, ако имаме едно нормално четиричленно семейство, в което и двамата родители работят на минимална или малко над минималната работна заплата- автоматично всички попадат под линията на бедност. Това означава, че ние с вече осигурена заетост на гражданите не можем да осигурим нормален начин на живот на семейството ... Когато един човек не иска да работи, обезверен е, тогава по- лесно се приема фактът, че той живее в лишения. Когато, обаче това се случва с хората, които са на работа всеки ден, тогава вече имаме сериозен проблем изобщо с формирането на икономическите процеси в държавата."- коментира Радослав Георгиев.

От 2015 година към основния въпросник на изследването на Националния статистически институт бе добавен и въпросът за етническата принадлежност, като анкетираните сами я определят. През 2018 година най- висок е относителният дял на бедните, сред лицата от ромската етническа група- 68.3%, а най-нисък сред лицата, самоопределили се към българската етническа група- 15.6%. При изключване на пенсиите и останалите социални трансфери в доходите на домакинствата равнището на бедност нараства до 45.2% или с още 23.2 процентни пункта. Според данните за 2018 година, ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22.0% до 29.5%, или със 7.5 процентни пункта. Рискът от бедност при безработните мъже е с 11.8 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени. През 2018 година бедните работещи на възраст от 18 до 64 години е 10.1%- това е нивото и от 2017 година. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование- 66.2%. Делът на работещите бедни с висше образование е 6.2%. Висок е и относителният дял на бедните сред едночленните домакинства с лице на възраст над 65 години, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца. Попитахме видинчани, посетили съботния пазар в града, как живеят те днес:

"Хората търсят стоки, които са евтини и които са втора или трета употреба ... Официално бедните са 22% иначе са много повече ... Глупави сме, защото търпим да ни манипулират."- коментираха видинчани.

Къде се нарежда българския Северозапад и какво казват синдикатите по темата? Потърсихме за коментар Вероника Ценова, експерт към регионалния съвет на КНСБ във Враца:

"КНСБ не за първи път поставя въпроса за "работещите бедни", чийто доходи не покриват дори и необходимия жизнен минимум, а разделението на бедни и богати е най- сериозно именно в България от цяла Европа. Ножицата става все по- широка и обикновено бедните търсят решение чрез миграция, вследствие на което районите обезлюдяват. Бизнесът пък се изправя пред все по- тежкия проблем с намирането на квалифицирана работна ръка и се създава едно социално напрежение и допълнително разделение в обществото, което не води до нищо хубаво."- каза Вероника Ценова.

Относителният дял на бедните е най-нисък в домакинства с двама възрастни и едно дете (12.0%) и в домакинства с двама възрастни под 65 години (13.3%). При едночленните домакинства рискът от бедност при жените е с 16.3 процентни пункта по-висок отколкото при мъжете. Ако в домакинството живее едно лице над 65 години, рискът от бедност е с 24.0 процентни пункта по-висок от домакинство, в което живее едно лице под 65 години, показва още проучването на Националния статистически институт. Какво мислят работодателите и има ли светлина в края на тунела, според тях- това попитахме Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България:

"След 50 години работа в една друга система, първоначално социализъм и след това развит социализъм, българското общество така и не може да осъзнае ролята на бизнес сектора, за да реши един генерален проблем. Това е проблемът с нивото на доходите и стандарта на живот. Понеже не мислим предприемачески, имаме много малък дял на предприемачите в България, които създават заетост и осигуряват доходи на тези, за които са поели икономическата отговорност- оттам идва и нивото на нашия стандарт на живот."- коментира Елеонора Негулова.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45