Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 май 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин почистиха брега на река Дунав край колодрума. За втора поредна година кампанията стартира от Видин. Инициативата е на фондация "Океани без отпадъци", каза Весела Комаревска, специалист "Връзки с обществеността" в Басейнова дирекция Дунавски район - град Плевен.


Промяна в поименния списък за капиталовите разходи прие Общинският съвет във Видин. Повече средства се прехвърлят за ремонт и облагородяване, обясни кметът Огнян Ценков. 155 000 лева става сумата за рехабилитация на компрометирани участъци от уличната мрежа на Видин. По програма "Местни инициативи" ще бъдат финансирани 54 проекта на стойност 108 000 лева. Общинските съветници утвърдиха и критериите за подпомагане на 10 първокурсници от филиала на Русенския университет за заплащане на първата семестриална такса. Сред тези критерии са ниски доходи, успех Много добър 4,50, българско гражданство и настоящ адрес в община Видин. Съветниците приеха общо 32 точки, оттеглено беше предложение за промяна на статута на имот в Крайдунавския парк. 

Проектът за подобряване качеството на атмосферния въздух на община Видин ще бъде подаден до края на месец май. Това каза кметът Огнян Ценков, след като Общинският съвет даде съгласието си Общината да кандидатства с проектното си предложение по Оперативна програма "Околна среда".


Деца в неравностойно положение, групи от малцинствата и безработни хора ще бъдат обхванати в новия проект на община Видин "Заедно да по-добър живот". Това съобщи кметът Огнян Ценков. 800 000 лева е стойността на финансирането, осигурено от оперативните програми "Развитие на човешките ресурси" и "Наука и образование за интелигенте растеж", уточни кметът.


30 хиляди лева са отпуснати за ремонтиране на пътищата на три села в община Вършец- Черкаски, Драганица, Долно Озирово. Предстои асфалтиране на главната улица в село Драганица, община Вършец - каза кметът Младена Димитрова.


Подмяна на водопровода на главната улица в село Черкаски, община Вършец ще бъде извършена в най-скоро време. Това съобщи кметът на селото Валери Тодоров. Предвижда се всяка година да бъдат подменяни проблемните участъци на водопроводната мрежа. 


Децата от село Вирове имат ново футболно игрище. Ограденото игрище се намира в близост до сградата, която си делят читалището, кметството, младежкият клуб и библиотеката в село Вирове, съобщават от Община Монтана.


Петък е денят за катастрофи, това показват данните на "Пътна полиция" - Враца, които бяха представени от началника на институцията Иван Коцев.


565 четвъртокласника от общо 600 са се явили на изпита по математика за външно оценяване в област Видин. Това съобщи Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието.


Над 50 деца от училищата в Монтана се включиха в демонстративен велопоход. Инициативата е посветена на Глобалната седмица за пътна безопасност.


Педагогическият колектив и учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в монтанското село Замфирово организират тържествено честване на 180-ата годишнина от началото на образователното дело в населеното място. 


Днес когато се отбелязва Денят на химика като професионален празник, осмокласникът Крис Георгиев от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин се върна с първа награда по химия от национално състезание по химия, провело се в София. Отличието е за есе, свързано с нов химически елемент в Менделеевата таблица. 


Йосиф Цветанов от Видин, който е само на 11 години, се нуждае от помощ за терапия в чужбина. Детето страда от прогресивна мускулна дистрофия. Заболяването не е лечимо, но е възможно подобрение. За случаи като на Йоско в България не се прилага терапия. Затова семейството му събира средства за клиника в чужбина.


10 май се отбелязва като Световен ден "Движението е здраве". Денят се отбелязва от  2002 г. с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Основните цели са чрез спорт и физическа активност да се намалят рисковите фактори като тютюнопушене, нездравословно хранене и стрес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 октомври 2024 година

Тържествено връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2024 на видинския филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев" се проведе във Видин. Официалната церемония започна с шествие от площад "Бдинци", което продължи до сградата на драматичния театър "Владимир Трандафилов". Там бяха раздадени дипломите на абсолвентите. Близо 350 000..

публикувано на 09.10.24 в 18:00

Ученици се срещнаха с инспектори по труда в Мездра

Колективът на ПГ ”Васил Левски” в Мездра организира среща на ученици от 16 до 18-годишна възраст с представители на Инспекция по труда във Враца. Темите на срещата бяха "Видове трудови договори" и "Трудовият договор ни пази". Така учениците получиха полезни съвети за отношенията между работодател и работник, с които скоро им предстои да се сблъскат в..

публикувано на 09.10.24 в 16:29

Кула отбеляза Световния ден на ходенето

В Кула отбелязаха Световния ден на ходенето с поход до местността Салореца. Инициативата е по проект на спортния клуб „Кула-спорт за всички“ и на Общинската организация на инвалидите в града, под мотото „Спортуваме, пеем, танцуваме“. Дейностите са съфинансирани от фондация „Софийска платформа“ по програма „PROTEUS” на Европейския съюз, съобщи..

публикувано на 09.10.24 в 15:34

Прокуратурата проверява 3 сигнала за буферния паркинг край Дунав мост 2

Прокуратурата във Видин проверява три сигнала, свързани с буферния паркинг край Дунав мост 2 . През последните месеци шофьори на тирове се оплакаха, че са принуждавани да се отбиват на въпросния паркинг, а ако не го направят, биват преследвани и заплашвани. От журналистически разследвания стана ясно, че цената за еднодневен престой на..

публикувано на 09.10.24 в 15:25

Движението по пътя Ботево-Арчар е ограничено заради катастрофа

Временно е ограничено движението по пътя Ботево – Арчар поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път I-1 Видин – Монтана – Враца и се регулира от "Пътна полиция". Днес, в 13.05 часа на тел.112 постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие преди село Арчар –..

публикувано на 09.10.24 в 15:18

Съветниците в Кула одобриха заем от 100 000 лева за училището в града

Общинските съветници в Кула приеха  на извънредно заседание  отпускането на заем от 100 000 лева за местното училище . Докладът на кмета  д-р Владимир Владимиров е за отпускане на заем от Общината на СУ „Васил Левски“ за погасяване на натрупани задължения. „Училището иска от Общината временен безлихвен заем в размер на 100 000..

публикувано на 09.10.24 в 15:10

„Кошмарна комедия” забавлява публиката в Белоградчик

Кирил Ефремов, Антоанета Добрева - Нети, Поли Недкова, Ралица Ковачева - Бежан и Петър Данов от Драматично-куклен театър - Враца препълниха залата на Народно читалище „Развитие – 1893” в Белоградчик. Зрителите се насладиха на "Кошмарна комедия" от Жан Поаре - забавна пиеса, която разказва историята на петима възрастни, чиито животи се..

публикувано на 09.10.24 в 13:45