Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шахът във Враца вече има своята история

Снимка: Радио ВИДИН

Президентът на клуба по шахмат във Враца Красимир Бочев издаде книга. Тя е посветена на шахмата в града под Околчица и е уникален опит за обобщение на успехите в "играта на царете" в града под Околчица. В петък следобед служителят в държавния архив събра десетки приятели, съмишленици и шахматисти в синята зала на младежкия дом, за да представи книгата си "Шахматът във Враца".

Сред гостите бяха депутатът и бивш кмет на Враца и Криводол Николай Иванов, бившият земеделски министър и ексобластен управител Кръстьо Трендафилов и бившият висш функционер на родната федерация по шахмат Николай Велчев.

Книгата "Шахматът във Враца" е уникална с това, че няма библиографски справки, тъй като е първата и единствена досега. Авторът намекна, че няма да е последната.

Кой е той:

Красимир Бочев е роден на 1 декември 1959г. във Враца. Завършил е Висш икономически институт „Карл Маркс” и Национална спортна академия „Васил Левски”.

Майстор на спорта по практически шах. Старши международен майстор по кореспондентен шах; държавен шампион, национален състезател.Треньор, шахматен автор.

Член на Контролния съвет на Българската федерация по шахмат и на Управителния съвет на Българската федерация по кореспондентен шахмат. Председател на Спортен клуб по шахмат „ВРАЦА”.

Красимир Бочев играе шах от 8 годишен, но особено се увлича след мача Спаски- Фишер. В състезания по шахмат участвува от 1973 Участник в много градски и окръжни първенства за юноши и мъже. Майстор на спорта от 1982 г. С това звание е удостоен след доброто представяне в Откритото първенство на България за мъже в Пловдив през 1982 г. Шампион на Врачански окръг през 1983 и 1985 г. Участник в множество опен-турнири и отборни състезания, като по-значими резултати е постигнал в Пловдив 1985 г. Павликени 1993 г.  Разград 1996 г. Сандански 2011 г. Белоградчик 2012 г.

Постигнал е престижни ремита с редица гросмайстори и победи срещу гросмайстори от Сърбия, Русия, Босна и Херцеговина, България и др. Практическият му рейтинг няколкократно е надхвърлял 2300.

Занимава се с треньорска дейност - сред най-известните негови възпитаници са Светлин Младенов, Даян Нинов, Георги Игнатов. Автор е на редица теоретични материали, публикувани в сп. "Шахматна мисъл". Президент е на Спортен клуб по шахмат "ВРАЦА", бил е член на Експертния и Контролния съвет на БФ по шахмат, на Управителния съвет на БФ по кореспондентен шах. координатор на БФ по шахмат за Северозападна България. В периода 2006-2015 е турнирен директор на Откритото първенство на България за жени "Тракийска принцеса“ От 1988 се занимава кореспондентен шах. възглавяваният от него отбор "Химик" (Враца) първоначално преодолява полуфиналната бариера, а след това през 1992 г. става първият отборен шампион на страната. Врачани са шампиони също през 1994, 1996 и 2013. Участник е във всички проведени 19 отборни първенства на страната. Сред най-големите му успехи в кореспондентния шах в България са първите места в Държавното индивидуално първенство през 2001- 2003 г. и 1-вото ДИП по ускорен кореспондентен шах. В състава на българския национален отбор участвува с успех в 5 олимпиади, 3 европейски отборни първенства, международните срещи с отборите на Финландия, Шотландия, Англия, Германия, Швеция, Франция, Холандия, Швейцария Безспорно признание за неговите качества е включването му в отбора на Европа за участие в  междуконтиненталния шампионат INTERZONAL 2002. Участник е в Шампионската лига на Европа (2005-2006 г). През 2014 г. е победител в силния турнир с международно участие Мемориал Георги Димовски.  От 2013 е международен майстор (IM), а от 2016 г старши международен майстор (SIM) по кореспондентен шах.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Локомотив" Мездра с равенство в първата си контрола

Футболистите на ОФК "Локомотив” Мездра изиграха първата си контрола срещу третия отбор на ЦСКА. Проверката се проведе в Мездра, където "железничарите" провеждат лятната си подготовка за началото на сезон 2024/2025 година на Северозападната трета лига. Старши треньорът на "Локомотив" Николай Христозов използва в срещата две различни формации. През..

публикувано на 14.07.24 в 17:30

Атакуващият гард Георги Кучков подсили "Видабаскет"

Продължава ударната селекция на баскетболен клуб "Видабаскет" за предстоящия сезон в Българската баскетболна лига (ББЛ) при мъжете. Новото попълнение в редиците на видинския тим е Георги Кучков, съобщават от клуба. Роденият в София атакуващ гард започва своя баскетболен път от школата на "Ахил“. Професионалният му път продължава в Испания (две години)..

публикувано на 14.07.24 в 17:00

"Ботев" Враца завърши с победа подготовката

"Ботев "Враца" постигна победа с 1:0 над израелския Бней Сахнин в последната си контролна среща от лятната подготовка на тима.  Приятелският мач се проведе в Спортен комплекс "Правец", където победния гол за врачани реализира Браян Переа от дузпа. За врачани в този мач започнаха следните футболисти: Федерико Бариос, Стефан Цонков, Мартин Бачев,..

публикувано на 14.07.24 в 16:30

Видинчанин с бронзов медал на Републиканско по бокс

Състезателят във видинския Боксов клуб - Спартанците (Boxing Club Vidin - The Spartans) Ромео Любомиров завоюва бронзов медал на Републиканското първенство за мъже в Плевен. Въпреки, че не губи нито един двубой в категорията до 71 кг., поради медицински съображения е трябвало да се откаже от по-нататъшно участие на Държавното първенство,..

публикувано на 14.07.24 в 15:00

Бившият вратар на "Ботев" Враца Илия Вълов почина внезапно

Легендарният вратар на врачанския "Ботев", ЦСКА и националния ни тим Илия Вълов почина в събота. 62-годишният страж издъхна в ортопедията на врачанската болница след операция на тазобедрената става. Тъжната новина трогна хиляди футболни почитатели. Близктите на Вълов съобщиха, че опелото пред тленните му останки ще е в понеделник от 10.30 часа в..

публикувано на 14.07.24 в 14:30

ФК "Ком" Берковица започна подготовка

Футболен клуб "Ком" Берковица започна своята предсезонна подготовка за първенството по футбол в Северозападната Трета лига. Откриващата тренировка на 11 юли започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Захарий, който благослови момчетата и им пожела успешно представяне в предстоящата кампания. Кметът на община Берковица г-н Радослав Найденов също..

публикувано на 14.07.24 в 14:00

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40