Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова черква в община Монтана отвори врати за вярващите

Снимка: Община Монтана

Хората от монтанското село Трифоново вече имат своя Божи дом. В неделя видинският митрополи Даниил освети новия храм "Свети Светии Кирил и Методии". За празника бе поканен църковния хор „Свети Наум Охридски”, с ръководител Андрей Касабов, съобщиха от пресслужбата на Община Монтана. 

Черквата е построена за пет години. Издига се на възвишение в близост до селските гробища. Хората от Трифоново още преди Освобождението мечтали за храма и нарекли местността Църковището. През 2014 година на Андреевден е направена първата копка, припомня ни кметът Кирил Георгиев. 

"Решихме и го направихме", с нескрита гордост казва той.

Стенописите на храма са направени от руския художник Елена Адамова за пет месеца. Иконостасът е изработен от местния дърворезбар Чавдар Антов за една година. Орнаментите са издялани в 70-годишно липово дърво, а стилът на автора се отличава с първия ред от слънчогледи и по-големите размери на змейовете, пазители на кръста.

Ръчно изтъкана черга, изработена специално за освещаването от чипровската  килимарка Юлка, ще краси храма. Специален дар, кадилница от Йерусалим, изпратил Величкия епископ Сионий- игумен на Бачковския манастир. 

Кметът на Монтана Златко Живков, чиито бащин род е от село Трифоново, бе сред молещите се в храма. Той отправи благодарност към всички, които са помагали за неговото изграждане.

"Господ да помага, господ да пази България и всички българи. Да не забравяме да протегнем ръка и да бъдем добри хора", заяви Живков.


Вижте още
Певческа група „Пъстренец Jr.”

Лятно училище по народно пеене започва в Клисура

Лятно училище по народно пеене в град Клисура започва от днес 25 юли и ще продължи до края на месеца. В него се включва и едно дете от Монтана, а преподавател е професор Светла Станилова  - казва Асен Асенов, директор на Младежки дом Монтана: "Тази година лятното училище ще бъде в три издания, това ще бъде първото, сега в Клисура, последните две..

публикувано на 25.07.21 в 14:00
Плажът Алепу

Видинчани активно почиват, въпреки предупрежденията за COVID -19

Видинчани, които заминават на почивка,  не се  притесняват от ситуацията с  КОВИД -19. На южното Черноморие е пълно с почиващи, противоепедимичните  мерки не се спазват  - показва анкета на радио Видин: "Ние се връщаме от почивка, бях на планина, оказва се, че България е жива. Не се притеснявам от КОВИД, след месец отново ще ни..

публикувано на 25.07.21 в 13:00
Кулски панаир, подготовка

Започна подготовката за Kулския панаир

Панаирният комплекс в град Кула където се провежда традиционно панаира, се почиства и подготвя за организираните събития и за търговците. Тази година общинският съвет и община Кула осигуриха безплатен достъп за търговците на традиционния панаир . Миналата година панаирът не бе организиран заради епидемичната обстановка в..

публикувано на 25.07.21 в 12:00
Новоизграденото лятно кино в курортния град Вършец

Богата кино програма за празника на Вършец

За поредна година серия качествени филми ще станат част от празничната програма на курорта Вършец. Първата прожекция е тази вечер , а предложението е българският игрален филм от 2020  „Като за последно“. На 26 юли/ понеделник/ за любителите на анимацията ще бъде предложен филмът „Добрият Великан“. Прожекции ще..

публикувано на 25.07.21 в 11:00
Плакат за изложба в Оряхово с творби от пленер

Творби, създадени в пленер, са изложени в Оряхово

Приключи поредният пленер в Оряхово, организиран от галерия "Савчеви". Това е петият пленер, който се провежда тази година. В пленера взеха участие 8 художници, а темата е красотата на река Дунав. Някои от участниците идват за пръв път, други за втори и трети път - казва организаторът Нейчо Савчев: " В пленера участат Вергиния Пенчева , която..

публикувано на 25.07.21 в 10:00
почистване брега на река Дунав

Доброволци чистят брега на Дунав в Лом

За втори ден екоактивисти и доброволци се включват в почистването на брега на Дунав в Лом. Гражданската инициатива „Да ликвидираме джунглата по брега на Дунава от Морския клуб до Вишката” цели да се изчисти брегова ивица с дължина близо 300 метра от храстовидната аморфа и увивните растения. Инициаторите се надяват да се включат..

публикувано на 25.07.21 в 09:05

3 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

3 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада. В област Враца са установени 2 случая на коронавирус, в Монтана 1,  във Видин няма регистрирани новозаболели. 54 са новите случаи на коронавирус в страната. Това е 0,6% от направените 9 042 теста, съобщиха от Единния информационен портал. За вчерашния ден няма починали от коронавирус. Излекуваните..

публикувано на 25.07.21 в 08:00