Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова черква в община Монтана отвори врати за вярващите

Снимка: Община Монтана

Хората от монтанското село Трифоново вече имат своя Божи дом. В неделя видинският митрополи Даниил освети новия храм "Свети Светии Кирил и Методии". За празника бе поканен църковния хор „Свети Наум Охридски”, с ръководител Андрей Касабов, съобщиха от пресслужбата на Община Монтана. 

Черквата е построена за пет години. Издига се на възвишение в близост до селските гробища. Хората от Трифоново още преди Освобождението мечтали за храма и нарекли местността Църковището. През 2014 година на Андреевден е направена първата копка, припомня ни кметът Кирил Георгиев. 

"Решихме и го направихме", с нескрита гордост казва той.

Стенописите на храма са направени от руския художник Елена Адамова за пет месеца. Иконостасът е изработен от местния дърворезбар Чавдар Антов за една година. Орнаментите са издялани в 70-годишно липово дърво, а стилът на автора се отличава с първия ред от слънчогледи и по-големите размери на змейовете, пазители на кръста.

Ръчно изтъкана черга, изработена специално за освещаването от чипровската  килимарка Юлка, ще краси храма. Специален дар, кадилница от Йерусалим, изпратил Величкия епископ Сионий- игумен на Бачковския манастир. 

Кметът на Монтана Златко Живков, чиито бащин род е от село Трифоново, бе сред молещите се в храма. Той отправи благодарност към всички, които са помагали за неговото изграждане.

"Господ да помага, господ да пази България и всички българи. Да не забравяме да протегнем ръка и да бъдем добри хора", заяви Живков.


Вижте още

Снимката на 16 септември 2021 година

130 години от построяването на първата театрална сграда в България ще отбележи  видинският драматичен театър .  До 23 септември театъра  ще има надпис над входа си. Това заяви на пресконференция директорът на институцията Дейвид Славчев, който представи програмата по повод годишнината. До 30 септември се удължава срокът, в който хората ще..

публикувано на 16.09.21 в 18:00

На театър във Видин - със сертификат за COVID-19

Посетителите на събитията, посветени на 130-годишнината на видинския драматичен театър, който е първият, построен в страната, да бъдат допускани след представяне на ковид сертификати. Това призова кметът на общината Цветан Ценков. "Да бъдат спокойни нашите съграждани, когато идват на такива културни мероприятия. Ще настоявам пред ръководството на..

публикувано на 16.09.21 в 17:50

Представиха филм за силата на социалните дейности

Днес в Младежкия дом в Монтана при спазване на всички епидемични мерки се проведе отворена прожекция на филма на Николай Василев „Ново начало - себе си в другия” . Представители на социални услуги, Община Монтана, на родителски организации, институции, медии, доброволци припознаха разказите за пет неправителствени организации по време на..

публикувано на 16.09.21 в 17:38

Обвиняемият за убийството в Мокреш остава в ареста

 Днес съдът разгледа искането на Окръжна прокуратура – Монтана за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия С.Б., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 115 от НК.   Досъдебното производство е започнало сред постъпил сигнал за пострадал мъж.  В хода на..

публикувано на 16.09.21 в 17:09

Ще има нов общински път на територията на община Берковица

Министерският съвет одобри промени в списъка на общинските пътища с включването на ново пътно трасе на територията на община Берковица. По предложение на кмета на община Берковица, област Монтана, се обособява пътно трасе - MON1026 II-81, Петрохан - о.п. Берковица/ - Берковица - /II-81, Петрохан - о.п. Берковица/ с обща дължина 5,403 км...

публикувано на 16.09.21 в 16:28

"Житената питка" с премиера на видинска сцена

Премиерата на спектакъла "Житената питка" ще представи тази събота Държавен куклен театър Видин. В основата е класическата народна приказка, която сценаристите и режисьори Мая и Митко Димитрови ще представят по свой оригинален начин.  Децата ще се срещнат с познатите си от приказката герои, но те ще са представени различно, обясни актьорът Кирил..

публикувано на 16.09.21 в 16:13

Време е за зимнина

За хората, които имат зеленчукови и овощни градини, а и не само за тях, направата на буркани с туршии, компоти и сладка е традиция.  Именно есента, заради изобилието на различни зеленчуци е подходящото време за тяхната консервация. Недка Гергова от видинското село Синаговци приготвя зимнина от над 40 години. "Сега е есента и всички..

публикувано на 16.09.21 в 15:55