Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади огнеборци се състезаваха във Видин

6
Снимка: Радио ВИДИН

Отборът на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим Първи"-Видин спечели Областното състезание на младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец", което се проведе в крайдунавския град. Отборът на Професионална гимназия "Проф. Д-р Асен Златаров"-Видин стана втори, Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" се нареди на трето място.


Шестнайсет училищни отбора от област Видин участваха в надпреварата. Учениците се състезаваха на градския стадион "Георги Бенковски" в двете традиционни дисциплини - “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “400 метра щафетно бягане с препятствия”, каза Димчо Горанов, началник на група "Оперативен център" към Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита и населението"-Видин:


"Целта на състезанието е да се популяризира пожарникарската професия и да се възпитават членовете от младежките противопожарни отряди в съпричастност към доброволчеството и помощ на органите на реда, в частност- пожарната безопасност. Състезанията се провеждат от 2000 година." 



Всички деца се готвеха много добре, тренировките започнаха от рано, разказа Анелия Димитрова, учител в Математическата гимназия. Капитанът на отбора допълни, че състезанието ще помогне да се развият физическите умения и не само:



"От страна на Пожарната- много добро отношение към децата. В продължение на 8 години имаме само първи места... Тази година има много достойни представители, най-важното е спортсменството в цялата игра."



Отборът на Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" успя да заеме престижното второ място, въпреки че в последния момент запълват отбора, тъй като двама от състезателите боледуват:


"Извикахме други две момчета. Точно преди състезанието, буквално, научиха възлите и какво да правят. Радваме се, че се справихме. Показахме дисциплина и отборна работа."



Подготовката за състезанието отнема около месец и половина, разказа Десислава Маринова, преподавател от Езиковата гимназия. Учениците от отбора допълниха, че конкуренцията е сериозна:



"Направихме малко грешки, но под емоцията и адреналина е нормално. За тях всяко едно състезание е важно, защото изгражда различни качества..."


Въпреки че не успяха да се класират в топ 3, децата от СУ "Св. Св.Кирил и Методий"-Брегово бяха доволни от своето представяне:



"Супер беше, помага да се сплотяваме и да създаваме нови приятели. Тренирахме много, не знам доколко се е отплатило. Всеки понеделник и вторник идвахме и правихме тези дисциплини."


Всички отбори бяха наградени от заместник областния управител на Видин Лъчезар Попиванов. Победителят в надпреварата отива на републиканско първенство за "Млад огнеборец" в курорт "Албена", заелият второ място ще участва за купата "Юлиян Манзаров" в град Ловеч.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34