Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проект готви промени за възпитанието на учениците

Снимка: Радио Видин

Училищата да възпитават децата на 16 ценности, нагласи и умения- това е предвидено в новия проект за стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода 2019- 2030 година на Министерството на образованието и науката. С помощта на семействата си младите хора ще се учат да се гордеят с България. Освен това ще се учат и на доброволчество, работа в екип и уважение към европейските ценности. Учениците ще трябва да умеят да разрешават конфликти по неагресивен начин, да придобият нетърпимост към корупцията, а техните преподаватели ще ги възпитават на патриотизъм, доброволчество, благотворителност и толерантност. Това са част от 16- те цели, които Министерството на образованието и науката е заложило в проекта за стратегия за възпитателната работа в образователните институции. С документа експертите искат да постигнат формиране на личностни качества, ценности, нагласи и мотиви, които да подпомогнат пълноценното развитие на детето. Проектът беше представен пред началниците на регионалните управления на образованието, учители, директори, неправителствени, професионални организации и родители в края на април. Сред поставените цели е формирането на национална идентичност, чрез уважение на историята, традициите и обичаите ни. Идеята е децата да изпитват национално самочувствие и гордост. Как може да се постигне това в учебните часове- попитахме Лиана Иванова, директор на видинското училище "Отец Паисий", която е и преподавател по история.

"Народ без история няма как да бъде народ. Това да знаем собствената си история е много ценно и формира редица качества, особено, когато изучаваме частта "българска история". Периодът от създаването на българската държава до падането и под османска власт е особено интересен период за изучаване от учениците."- коментира Лиана Иванова.

Учениците трябва да придобият качества, които да им помогнат да си изберат професия. Според експертите от МОН полезно за децата е също да стават доброволци, да се включват в дейности, свързани с екологията. Задължително е да проявяват толерантност и уважение към правата на хората с увреждания. Важно за подрастващите е също да придобият умения за разрешаване на конфликти по ефективен и неагресивен начин. Те трябва да са дисциплинирани на улицата и да изпитват нетолерантност към корупцията в обществото, предвижда още документът. Постижимо ли е това- попитахме Евлогия Манджукова, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин.

"Вменявайки възпитателната работа само на учебните заведения практически това е поредния административен акт, който цели да постигне някакъв резултат, но някак си лично на мен не ми се връзват нещата. Странно е, че за възпитание спря да се говори още преди 30 години. Ако това не стане задача №1 на цялото ни общество, няма как с един административен акт да бележим сериозни резултати."- каза Евлогия Манджукова

Според авторите ключово условие за осъществяването на успешна работа в училище е ефективното взаимодействие със семейството.  Родителите могат да влизат в часа на класа и да присъстват на извънкласни занимания, празници, състезания, конкурси и каузи. Когато родителите нямат достатъчно време, учителите ще оказват по- голямата подкрепа. Разговаряхме с Пролетка Ганчева, родител на ученик от 9 клас във видинската езикова гимназия "Йордан Радичков":

"Работата в тази насока първо трябва да започне с родителите на децата, защото възпитанието на едно дете започва от семейството и средата, в която се изгражда това дете, като характер и носител на ценности в едно общество. В училището, в което учи моят син има обратна връзка и ние родителите сме информирани. Правят се родителски срещи и тази форма на контакт я има. Има, обаче какво още да се желае. Най- голямата ценност е толерантността във всичките и форми на проява и мисля, че трябва да се работи в тази насока."- уточни Пролетка Ганчева.

Според министъра на образованието и науката Красимир Вълчев родителите и учителите имат обща мисия - да направят децата по-добри:

"С тази стратегия искаме да провокираме разговор за възпитателната функция, разговор, относно партньорството между образователните институции и семейството. Имаме нужда от усилване на възпитателната функция и такова партньорство. Имаме нужда от относително съгласие по отношение на това в какво трябва да възпитаваме децата си, но това съгласие не трябва да бъде наложено. То трябва да бъде постигнато в училищните общности."- заяви министърът. Според него средната посещаемост, дори когато се вземат всички мерки в едно училище със свръхконцентрация на проблемни деца, нараства от 40 на 60%. Поставят се преброителни камери, наказват се училища, подава се информация за спиране на помощи, глобяват се и родителите, но въпреки това мерките не са достатъчни."- коментира за БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Възпитанието е най-важното, с което трябва първо да започнем, коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Според нея възпитанието е основа за мотивацията на един млад човек. Тя допълни, че Синдикатът на учителите е ревностен защитник на новата стратегия и трябва да подадем ясен сигнал към родителската общност и към обществото като цяло, че проблемът за възпитателната работа трябва да бъде ангажимент и грижа на семейството, на училището и на всички институции, които отговарят за възпитанието на младите хора. Днес, сякаш нещата се развиха във времето и цивилизацията, като че ли започна да връща запазената си територия и в образованието. Този процес, обаче трябва задължително да бъде подкрепен и политически, за да се радва на успешна реализация. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09

Приближаваме ли се към виртуалното бъдеще?

По време на извънредното положение, а дори и сега доста от времето ни свързано с работа, обучение или просто общуване минава във виртуалното пространство. Направи ли човечеството една голяма крачка към своето виртуално бъдеще по време на тази ситуация и какво ще е то? Милена Узунова е главен редактор на списание "Образование" и публикува там..

публикувано на 21.05.20 в 14:23

Има ли ясна визия туризмът за лято 2020

Министерството на туризма започна консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт- краен клиент и който ще трябва да защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно в края на миналата седмица, на среща между министъра..

публикувано на 20.05.20 в 12:52

Проф. Терзиев: Необходими са по-дългосрочни мерки за справяне с кризата

Правителството въведе редица социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас. Нарастването на безработицата е с близо 100 000 души от началото на кризата. Вече функционира схема за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия. Над 2200 българи са взели кредити до 4500 лева. 42 000..

публикувано на 19.05.20 в 15:04