Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В "Музикална зона" на 16 май 2019 слушаме Хосе Карерас и Борис Христов

Преди дни знаменитият испански оперен тенор Хосе Карерас изнесе прощалния си концерт в София след повече от 50 г. кариера. Между репетициите за събитието певецът посети Националната музикална академия "Панчо Владигеров", където бе удостоен с най-високото почетно отличие "Доктор хонорис кауза" от ректора Димитър Цанев. Слушаме арии и песни от неговия репертоар през годините, изпълнени и на българска сцена.

На 18 май се навършват 105 г. от рождението на безсмъртния оперен бас Борис Христов. Слушаме го в едни от най-популярните му роли – Мефистофел в операта "Фауст" от Гуно и крал Филип в "Дон Карлос" на Верди. Ще чуем и автентичния му глас от Златния фонд на БНР, както и откъс от прословутата "Литургия Доместика", оп.79 на Александър Гречанинов.


Вижте още

Училище "Иван Вазов" в Мездра с посланици в Европейския парламент

21 младши и двама старши посланици на Европейския парламент от СУ "Иван Вазов" - Мездра  участваха в Euroscola Day 2020 в Страсбург. Посещението им е като награда на спечеленото от тях първо място в Програма за училища- посланици за миналата учебна година.  В интернационалния форум се включиха над 500 ученици от 23 страни членки на ЕС. В ролята си на..

публикувано на 25.02.20 в 17:00

Фондация организира инициативата "Стани учител за пример!"

"Заедно можем всичко"  - под този наслов  Фондация "Въздигане" организира инициативата "Стани учител за пример!". Инициативата   е насочена към третокласниците в българските училища, които за първа година започват да изучават българската история - каза  Слави Дяковски, активист към фондация "Въздигане": "Кампанията се случва вече за..

публикувано на 25.02.20 в 16:30

Ученичка от Видин стана посланик за ден

Деветокласничка от видинската математическа гимназия бе участник в третото издание на “Посланик за един ден” , инициатива на британското посолство и Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България. Целта е да се насърчат млади момичета да опознаят дипломацията като професия и е във връзка с 8 март, международния ден на жената...

публикувано на 25.02.20 в 16:20

Виенският бал в София дарява апаратура на болниците във Видин и Лом

С пари от традиционния Виенски бал в София ще бъде закупена апаратура за ранна диагностика на рак на гърдата във Видин и Лом. Идеята на организаторите е още през март новата апаратура да започне работа в болниците на двата града, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на "Виенски клуб България" Мария Нейкова. "Това беше..

публикувано на 25.02.20 в 13:50

В Бойница превръщат запустели имоти във ВЕИ централи

Засилен инвеститорски интерес за изграждане на малки фотоволтаични централи се наблюдава в община Бойница. Само за три месеца през миналата година са издадени 11 строителни разрешения, а от началото на 2020-та - още две. Според жители на Бойница малките централи за производство на електроенергия от слънцето ще бъдат изградени в запустели имоти, които..

публикувано на 25.02.20 в 12:13

Да разпознаваме Христовия образ у всеки

Неделята, която отбелязваме днес,  е третата подготвителна неделя за Великия и спасителен пост -  Неделя Месопустна . Църквата ни запознава и говори за начина, по който всеки един от нас трябва да живее, за да може заставайки пред Божия съд, да застане от страната на помилваните, на спасените. Тя не ни казва уклончиво..

публикувано на 23.02.20 в 08:00

От какво зависи благоденствието на нашите деца?

На 45-то място се нарежда България в класация, представена от Световната здравна организация, според която нито една държава не предлага на децата си шанс за здравословно отглеждане и подходяща обстановка за тяхното бъдеще . Климатичните промени, вредните реклами, насърчаващи консумацията на фаст фууд и алкохол от ранна възраст, излагат..

публикувано на 21.02.20 в 15:51