Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа награда за видинска ученичка във "Виртуално предприятие"

Снимка: Радио Видин

С първа награда от участие в Националното състезание "Виртуално предприятие" бе отличена осмокласничката Памела Стоянова от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" –Видин. На второ място се класира Ивана Бисерова от 11 а клас от същото училище  В състезанието взе участие и Светослав Каменов от 8 клас. Всички те учат в паралелки със специалност "Икономика и мениджмънт". Преподавателят Радка Ванчева ги подготвя и им дава насоки за участието в Националното състезание и добавя:
"На финален етап бяха допуснати десет ученика от нашето училище, и общо 80 деца от цяла България. Учениците бяха разделени на екипи. “Виртуално предприятие” е онлайн състезание, в което младежи на възраст между 15 и 19 години тестват бизнес уменията си. Те имат за задача да намерят иновативни решения на социални проблеми."

Темите, които всеки ученик е трябвало да разработи, са решаване на  различни социални проблеми- неграмотността сред младите хора, непълнолетните майки и как да се справяме със финансите си.

Победителят Памела Стоянова и екипът й се сработват много добре и разработват приложение за финансово обучение, което е под формата на игра. Направен е и клип, в който представят нагледно млади хора, които живеят по различен начин – едните имат финансов план и спестяват, а другите обратно. Светослав Каменов обясни:

"Моето решение по проблема за неграмотността сред младите беше да се изгради една школа, която беше по метода деца преподават на деца, защото е доказано, че едно дете разбира по-добре информацията, ако му е поднесена от негов връстник. Във втория кръг решавахме социален проблем за пенсионирането на семейство Георгиеви. На третия етап – създадохме уеб сайт, свързан с финансовата грамотност. Научих как да се работи в екип."

Състезанието се организира на национално, европейско и световно ниво. В България "Виртуално предприятие" е включено в официалния календар на Министерството на образованието, младежта и науката за олимпиади и национални състезания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01