Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловната сцена в Магурата е запазена, няма следи от вандалски акт върху нея

Снимка: Радио ВИДИН


Не е установено драстично нарушение, скални рисунки в пещера Магурата край Белоградчик не са унищожени, категоричен е директорът на Историческия музей в Белоградчик Ивайло Крумов. Проверка е извършена заради разпространена в социалните мрежи снимка на вандалски надписи, направени в непосредствена близост до праисторическите рисунки. 

"Когато направихме проверката установихме, че няма такова драстично нарушение. Вдясно от Ловната сцена наистина личат някакви драскотини, но подобни нарушения има почти в цялата пещера. Самата Ловна сцена е абсолютно запазена, надписът е вдясно върху стената"- каза Ивайло Крумов. 

В пещерата няма физическа охрана, няма и видеокамери:

"Би трябвало да се предвиди видеонаблюдение, за да може да се засичат подобни нарушения. Миналата година стартира проект, който предвижда консервация и реставрация, вероятно заличаване на съвременни нарушения и графити, с идеята да се представят скалните рисунки като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО... "- допълни Ивайло Крумов.  

Емил Цанков, бивш кмет на община Белоградчик и настоящ общински съветник ще настоява за свикването на извънредно заседание на Общинския съвет, на което да се приеме декларация до министерството на културата за назначаване на проверка, която да установи чие дело е надписа до Ловната сцена, който е заличен и кой го е заличил.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Национална библиотечна седмица и „Зелено четене“ започват във Враца през май

В периода от 13-и до 18 май 2024 г., Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца организира Дни на отворените врати, които ще се проведат в рамките на осемнадесетата Национална библиотечна седмица , инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България“. Темата тази..

публикувано на 08.05.24 в 15:20

Дискусия за развитието на читалищата се проведе във Видин

Дискусия за новите идеи и възможности за развитие на читалищата организира във Видин Съюзът на народните читалища съвместно с Министерството на културата и Областната администрация. Според председателя на Съюза на народните читалища професор Николай Дойнов , дискусията е наложена от предизвикателствата на времето: "Пак ние трябва да потърсим..

публикувано на 08.05.24 в 15:13

Монтана се включва в XVIII Национална библиотечна седмица

От 10-и до 17 май ще се проведе 18-ото издание на Националната библиотечна седмица на тема "Библиотеките - по-нужни от всякога", съобщават от библиотеката в Монтана. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". Целта на Националната библиотечна седмица е да..

публикувано на 08.05.24 в 13:00

Врачанин отглежда 20 магарета, иска да опази вида

Днешният  Световен ден на магарето ще бъде отбелязан с подобаващ коктейл в двора на Ивайло Симеонов от врачанския квартал "Бистрец" . Като хоби и с кауза да съхрани този почти изчезващ вид у нас, той отглежда двайсет магарета. За празника им е подготвил една каросерия на камион, пълна с моркови и ябълки, "за да въртят опашки от радост, докато..

публикувано на 08.05.24 в 12:00

Почина видинският актьор Петко Петков

Актьорът и дългогодишен директор на видинския драматичен театър Петко Петков е починал тази нощ, съобщиха от културната институция. Петко Петков е роден на 16 декември 1941 г. в с. Раковица, където завършва основното си образование. Средното си образование започва в гр. Кула, но завършва във Видинската гимназия „Димитър Благоев“. Още като ученик..

публикувано на 08.05.24 в 10:59

Ванина Вецина води листата на "ПП – ДБ" в Монтана

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" подаде документи за регистрация в Районната избирателна комисия в Монтана . Водач на листата е досегашният народен представител Ванина Вецина (на снимката - в средата):   "Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" е единствената алтернатива за промяна към..

публикувано на 08.05.24 в 09:59

В Мездра започва детски фестивал за песни и танци

За трета поредна година на 8 и 9 май 2024 г. в гр. Мездра ще се проведе Детски фестивал за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци „Мездра-май“ , съобщават от общинската управа. Организатори на събитието, което е от програмата на 50-ите юбилейни Празници на културата „Мездра-май“, са Община Мездра и НЧ „Просвета 1925“ -..

публикувано на 08.05.24 в 09:00