Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Скалният лабиринт "Пешкето"- един нереален свят край Лиляче

В рубриката "Истории от миналото и днес" ще посетим района на река Лиляшка и намиращите се там природни забележителности. Природата тук е изваяла фантастичен скален лабиринт, наричан от местните "Пешкето"- един причудлив свят, изпълнен с невероятни скални форми и колонии от прилепи. Преданията разказват за съществувалите на това място през вековете ритуали, а археолозите- за откритите следи от човешка култура от края на старокаменната епоха. 


Приключението започва буквално след последните къщи на село Лиляче, община Враца. Еднообразният хълмист релеф, характерен за околността край селото, изведнъж се преобразява в причудлив пейзаж, с езерца, обрасли в папур и папрат, извори, променящи цвета на иначе зелената речна вода, скални образувания и пещери. Тук, на около 400 квадратни метра, природата е оформила удивителна плетеница от галерии, пещери, пропасти и скални мостове, а човек се чуди къде свършва земята и откъде започва небето. Усещането е за един много различен, нереален свят, който обаче задължително трябва да се види. 


Подробности за "Пешкето" можете да чуете в разговора с кмета на село Лиляче Цветослав Цветков в звуковия файл


Снимки: Кристиян Кирилов, Катя Борисова

Вижте още

Инспектор от ИАРА- Монтана с награда за добри постижения

Грамота за цялостен принос и постижения в работата си получи Валери Спасов- инспектор "Рибарство и контрол" в ИАРА Монтана. Наградата му беше връчена на среща на ИАРА в Бургас по повод 10-годишнина от преместването на централата от София в Бургас. На церемонията, на която присъстват служители от цяла България Валери Спасов е награден. "Целта..

публикувано на 08.12.22 в 16:43

Видински съд ще реши длъжен ли е "Булгаргаз" да дава обществена информация

Видинският административен съд трябва да излезе с решение дали държавното дружество "Булгаргаз" правомерно е отказало да предостави достъп до информация с мотива, че не е задължен по ЗДОИ (Закон за достъп до обществена информация) субект. Делото е образувано по жалба на Гражданско сдружение "БОЕЦ". На 7 септември тази година неправителствената..

публикувано на 08.12.22 в 16:41

Доброволци залесяват в Кула

В Кула ще залесяват дръвчета от видовете кедър, липа и бук. Определено е и мястото- крайпътен кът за отдих.  "За трета поредна година "Северозапазване" продължаваме кампанията "Засаждаме бъдеще в Северозапада", като тази година ще засадим около 30 дръвчета на 12 декември, от 13 часа, на обект, който ни е даден от Общината- крайпътен кът за..

публикувано на 08.12.22 в 16:39

Контейнери за едрогабаритни отпадъци ще има във Видин и селата

Общо 120 контейнера за едрогабаритни отпадъци ще бъдат разположени във Видин и селата от общината. Четирикубиковите контейнери ще бъдат поставяни около съдовете за смет на определени места в града и в началото и края на малките населени места. По този начин се цели да бъде предотвратено образуването на нерегламентирани сметища, обясни  Емилиян..

публикувано на 08.12.22 в 15:55

Проблеми на дърветата в градска среда

Дърветата са белите дробове на всяко едно населено място, а във все по-замърсения свят, в който живеем, те страдат. Страдат и от човешка намеса, и от климатичните промени. Кои са потенциалните проблеми, с които ще се сблъскваме при отглеждането на дървета в градска среда и има ли начин да противодействаме- разговаряме с доц. д-р Момчил Панайотов -..

публикувано на 08.12.22 в 12:57

Молитвен дом сплотява хората в Краводер

Молитвен дом отвори врати във врачанското село Краводер . Хората там взимат участие в построяването на христовата евангелска църква с доброволен труд и с дарение. Голяма част от дейностите по изграждането на храма са приключили, като до момента за материали са дадени около 7000 лева. Остават довършителни работи, за които са нужни още средства...

публикувано на 08.12.22 в 11:24

В "Музикална зона" на 18 декември 2022 слушаме "Пентатоникс" и "Бетховен за трима"

В края на октомври излезе най-новият коледен албум на вокален квинтет "Пентатоникс" със заглавие Holidays Around The World . В него се съдържат 12 класики за празника, в които участват звезди от цял свят като Меган Трейнър, Леа Салонга, "Кингс сингърс", Хиба Таваджи, Ланг Ланг, Шрея Гошал и др. Песните са с различни аранжименти и създават..

публикувано на 08.12.22 в 09:00