Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Черкаски: Не ни върви, защото не вярваме в собствените си сили

| обновено на 17.05.19 в 19:00

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" гостува на село Черкаски. Намира се в община Вършец, а името му идва от руския юрист и държавник Владимир Черкаски.

Генади Вельов провери какъв е животът на местните, стигат ли им заплатите и пенсиите, как се справят с поскъпването и доволни ли са от жизнения си стандарт точно по времето, когато в селския клон на пощата по-възрастните жители чакаха да получат пенсиите си:

Снимка"Какъв живот тук на село? Живеем ден за ден. Останахме малко, а се клеветим много. Ето сега сме излезли тук за пенсиите и ще чакаме до обед да си вземем парите. Проблеми- колкото щеш... Тук съм от 15 години, а за това време са се родили само 3 деца. Ако взема да ги броя, повече от 50 души са измрели. Постепенно се топиме, топиме и краят е ясен. След 10 години, на 50 къщи само един комин ще пуши...

Аптека нямаме, лекар идва от Вършец два пъти в седмицата- кога дойде, кога не дойде. Нямаме дърводелец, нямаме и шивач. Защо? Защото, ако започне някой да прави нещо, 100 души ще минат и ще кажат: "Баш ти ли почна бе? От това няма да стане нищо. Направи така, направи иначе", акъл да ти дават. Ама няма да се хванат и да рекат: "Ей, дай да му помогнем на този да свърши нещо работа, че ще имаме кяр". Не- ние вардиме да се не издигне някой над нашето ниво... Един с един се не водиме и се не караме. Първата Снимкани работа е да кажем: "Това няма да стане". Второ- все не ни харесва свършеното. Ако трябва да направим тази козирка така, ще кажат: А не може ли да е на другата страна?"...

Този салон горе е правен с общ труд. Тази сграда, също. Имаме си клуб на пенсионера. Събираме се там на раздумка и благи лакардии. Пак така го направихме. Сега обаче да идеш до комшията за два лева, или ще каже: "Нямам", или ще каже: "Чакай да питам жената", или ще пита: "Кога ще ми ги върнеш", или 330 други причини ще има, за да ти откаже...

Природата тук е хубава, ама ние не сме. Наклевети ме тук един, че съм имал ракия, дойде полицията и ми взе 110 литра. Митницата състави акт и сега трябва да ходя във Враца да видя колко са ме глобили. Останахме малко народ и един друг се клеветим... Проблеми с малцинствата нямаме, защото такива в селото няма. Чисти българи сме си, макар че ни наричат турци, защото навремето тук е имало 300 турски къщи...

Какво да кажа- пуснали тук животните да пасат в градинката. Никой нищо не пази... Млади къде ще има. Всички са в града, защото там има работа. Тук дето имаме 4-5 младежи, това всичко се е пропило и гледа да докачи някой лев. За старите пък какво да кажа- всичко е с патерици... 3-4 професора са излезли от това село... Нямаме никакъв проблем. На нас всичко ни е наред. Копаем си градинките, садим си бобец и връзваме двата края. Работили сме по петдесетина години и пенсии добри взимаме - има-няма 200 лева... Как живеем ли, ами питайте кмета..."



А какво каза за живота в селото кметът Валери Тодоров, както и каква е връзката на Йордан Радичков с Черкаски и какво разказват местните за него- в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28