Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Листното торене- "спешната помощ" при критични ситуации

Снимка: Маргарита Костова


В средата на май за пшеницата може да се говори с оптимизъм, защото до средата на април, преди да завали повсеместно, земеделците бяха повече от отчаяни. В много региони на страната пшеницата поникна едва през февруари, някои посеви през март не бяха достигнали необходимата си степен на развитие, а растенията бяха слаби. Това наложи и прилагането на "спешна помощ" с листно подхранване. За грижите за посевите в  "Земята, която ни храни" говорим  с Маргарита Костова, специалист по листно торене:

"Разумните земеделци предприеха ранно листно стимулиране с българските биостимулатори във фаза след 3-ти лист и усилията си струваха - налице са няколко братя, при това съвсем равностойни на централното стъбло. Кореновата система също се разви.  Това позволи подаденият като почвено хранене азот да се усвои и да започне активен растеж. Бързо пораснаха и плевелите, в повечето случаи те поникнаха на вълни и това накара земеделците да правят повече от едно хербицидно пръскане. През първата половина на април посевите бяха сравнително редки и проветриви и нямаше сериозно проявление на болести, но след валежите задължително се приложи и фунгицид. Към края на април ситуацията е: задължителните химични продукти са приложени и е направено поне едно листно подхранване. Посевите имаха нужда от дъжд и той се отрази благотворно. Факт е обаче, и че поради сухата зима при част от посевите не се внесе достатъчно азот в почвата, а на други места закъснелите, но силни пролетни валежи доведоха до неговото преминаване на по-голяма дълбочина. Нарушеното азотно хранене е една от основните причини за преждевременното прегаряне на първите листа, което ще създаде проблеми в процеса на наливането на вече заложените зърна. На повечето места в страната пшениците са във фаза поява на флагов лист и изкласяване. Сигурно е, че сега трябва да се работи за изхранване на заложения добив, повишаване на имунната защита на растенията и опазването от болести. "

Бързото преодоляване на критични ситуации е решаващо за добива. Стопаните трябва да се ориентират към листно подхранване с торове, в които има хранеща, стимулираща и антистрес съставка- това ще гарантира по-висок добив и ще подобри качеството на полученото зърно. Средата на май е, почти навсякъде са поникнали и пролетниците, при слънчогледа на места обаче се появяват някои проблеми: 

"Неравномерно и задържано развитие, дефицит на зимна влагозапасеност и появата на мързелив корен, стерс и задържано развитие след приложените почвени хербициди, заплевеляване- това са част от проблемите, които се наблюдават при слънчогледовите посеви. В средата на май слънчогледът повсеместно е поникнал,  но растенията са в различна фаза в зависимост от датата на сеитба и конкретните условия за развитието му"- каза Маргарита Костова. 
Как да се справите с проблемите при слънчогледа и царевицата, какво да направите при повреди от градушка или поражения от отвяти хербициди- чуйте звуковия файл.

През втората половина на миналия век на европейско ниво е отчетена тенденция към повишаване употребата на продукти за растителна защита в земеделието. Като резултат от направените проучвания и анализи за страничните ефекти на пестицидите върху здравето на хората и околната среда, Европейският съюз през последните 20 години насочва селскостопанската си политика към намаляване на зависимостта от употребата на пестициди и безопасността на потребителите на земеделска продукция. От 2014 година задължително изискване за стопаните е спазването на общите принципи за интегрирано управление на вредителите при земеделските култури. Какво представлява и кои са принципите за интегрирано управление на вредителите- чуйте в звуковия файл. Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30